Sevgili ebeveynler yaklaşan yaz günlerinde ister istemez siz de çocuğunuz da güneşle mutlaka temas edeceksiniz. Güneşten nasıl korunalım? Güneş gerçekten çok mu zararlı? Hiç mi faydası yok? Çok katı bir şekilde yüksek faktörlü kremler kullanmak doğru mu? Bu yazımızda da bunları tartışalım istedim.
İçindekiler
Güneşin zararları
Güneş ışınlarındaki kızıl ötesi ışınlar bizi ısıtırken, mor ötesi ya da diğer bir değişle UV dediğimiz ışınların vücudumuzda bazı sakıncaları doğabilmektedir, Bunların bilimsel olarak en kanıtlanmış olanı UV-cilt kanseri ilişkisidir. Doğru, UV’ye fazla maruz kalmak cilt kanserine yol açar, özellikle de güneşin çok dik geldiği bölge-mevsim ve saatlerde bu sorun çok daha ciddi olarak karşımıza çıkar.
Güneş ışınlarının zararlı UV’si eski çağlarda atmosferdeki ozon tabakası tarafından hafifletilir ve bize daha az zararlı olacak hale getirilirdi. Ancak günümüzde maalesef çevre kirliliği yaratan, özellilkle sprey-deodorantların ve klimaların, buzdolabı gibi soğutucuların yoğun kullanımı sonucu atmosfere aşırı miktarda salınan kloroflorokarbon gazları atmosferdeki bu koruyucu ozon tabakasında onarılamaz delikler açmıştır. Bunun sonucu olarak da maalesef aslında oldukça faydalı olan güneş ışınları her geçen gün biraz daha zararlı olmaya başlamıştır.
Güneşlenirken nelere dikkat edelim?
Peki biz bundan nasıl korunacağız? Öncelikle çocuğumuzu güneşe çıkaracağımız saatlere çok dikkat etmeliyiz. Zaten 3 yaşın altında çocuk günün büyük bir kısmını gölgede geçirmelidir. Sabah 08:00-10:30 arası, akşam üstü de 16:30’dan sonra çocuğunuzu güneşe çıkarmanız daha uygundur. Ancak yazın çok ortası – çok güney bölge gibi aşırı sıcak ve güneş ışınlarının dik geldiği ortmalarda 16:30 saat sınırını bazen 18:00’e kadar uzatılması gerekebilir.
Güneş gölgede iken de yakabileceği için gün boyunca çocuğunuza uygun 30 ve üzeri faktörlü bir güneş koruyucuyu kullanabilirsiniz. 30’un üzerindeki faktörü ancak tıbbi olarak güneşe kesinlikle çıkmaması gereken bazı hastlara öneriyoruz, rutin olarak çok gerekli olmayabilir. Faktör yükseldikçe UV’den korunduğumuzu söyledik. Ancak UV’nin maalesef gözden kaçan çok önemli bir faydası da var. UV vücudumuzda bazı yağ benzeri maddelerden D vitamini üretilmesine yardımcı olan çok önemli bir faktör, yani vücudumuz doğal D vitaminini üretebilmek için UV ışınlarına bağımlıdır.
D vitamininin faydaları
D vitamini vücudumuz için vazgeçemeyeceğimiz faydaları olan çok önemli bir vitamindir. Dilerseniz. D vitaminini vücudumuza ne gibi faydaları var onları inceleyelim.
Çok kısaca özetlersek vücudumuzu, hücrelerimizi gençleştirdiğini söyleyebiliriz. Bunun sonucunda çok daha az enfeksiyon, yaşlılıkta en ufak darbeyle kırılmayan çok güçlü kemikler, kalp krizi riskinde azalma , daha iyi hafıza gibi saymakla bitmeyen mucizevi faydaları vardır D vitamininin. Daha da önemlisi yapılan çalışmalar kanlarında D vit seviyesi iyi düzeyde olan insanlarda kalın bağırsak, meme, yumurtalık, böbrek, pankreas ve prostat gibi birçok organ kanserlerinin sıklığında belirgin bir azalma olduğunu göstermiştir.
Güneşten korunma
Öyleyse kendimizi ve çocuklarımızı güneşten korurken çok katı davranmamakta fayda var. Örnek vermek gerekirse güneşe çıkmadan evde bol miktarda yüksek faktörlü bir ürün süreceğimize, önce düz bir nemlendirici sürüp 10-15 dak cildimizdeki en az kızarıklığı sağlayacak güneş ışınını (Minimal Eritemal Doz… kısaca MED de denir) alıp ondan sonra faktörlü kremimizi sürebiliriz. Böylece hem tüm gün UV’nin zararlarından korunmuş oluruz hem de vücudumuza fayda edecek kadar UV alıp kanımızdaki D vit seviyemizi yükseltmiş oluruz, bu da sizin ve çocuklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Bu arada güneşten korunmak için diğer yöntemlere gelince geniş kenarlıklı şapka, güneş gözlükleri, şemsiyeler, ince ve açık renkli pamklu giysileri sayabiliriz. Koyu renkli giysiler güneş ışınlarını emerek cildimize daha fazla ulaşmalarına neden olur, oysa açık renkli giysiler güneş ışınlarını yansıtarak bize ulaşmasını azaltır. Bunun dışında sıcakla kaybettiğimiz suyu yerine koyacağından bol sıvı almak oldukça önemlidir. Eğer bir tatil ortamında deniz havuz gibi imkanlarımız varsa sık sık suya girerek genel bir serinleme sağlamak da vücudu aşırı sıcağa karşı yenileyecektir. Sağlıklı bir yaz geçirmenizi diliyorum.