Grip ve Nezlenin Farkları

Grip ve Nezlenin Farkları
Grip ve Nezlenin Farkları

Grip ve nezlenin belirtileri

Sonbahar ve Kış mevsiminde en sık karşılaştığımız rahatsızlıklar alerji, nezle ve griptir. Alerjiyi nezle ve gripten ayıran en önemli belirtiler sık hapşırmalar burun ve göz kaşıntıları ve su gibi burun akıntısıdır. Nezle ve gribe gelecek olursak,belirtileri hemen hemen aynı olmakla beraber,nezle ayakta atlatabilen bir rahatsızlıkken, gribin daha ağır geçtiğini söylemek mümkündür. Nezle kendini hapşırık,burun akıntısı ve hafif halsizlikle gösterir.Ancak hastalık ayakta atlatılır ve iş gücü kaybı söz konusu değildir.Gripte ise ateş, hapşırık, brun akıntısı, öksürük ve çok ciddi bir halsizlik söz konusudur. Hastanın mutlaka istirahat etmesi gerekmektedir.

Grip ve nezleden korunmak

Nezle ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.Aslında biz her gün nezle ya da grip yapan virüslerle karşılaşırız, ancak bağışıklık sistemimiz güçlü olduğu sürece bu virüsler bizi hasta etmez. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için bol bol C vitamini yüksek portakal,mandalin ve nar gibi mevsim meyvelerini tüketmeliyiz. Özellikle nar meyvesi antioksidan bakımından çok yüksek değerlere sahip olması nedeniyle bağışıklık sistemize çok faydası vardır. Ayrıca soğuktan korunmak, hasta bireylerden uzak durmak, sık sık ellerimizi yıkamak ve toplu yaşam alanlarından olabildiğince uzak durmak grip ve nezle olmamızı engeller.

Grip ile ilgili bir konuda grip aşılarıdır. Grip aşıları eylül-ekim ayında grip mevsimi başlamadan yapılmalıdır.Fakat risk altındaki çocuklar ve kronik hastalıklar olan çocuklar görüldükleri anda aşılanmalıdır. Aşı yaşlılara, çocuklara, kronik hastalıkları olanlara,sağlık çalışanlarına,askeri personele uygulanabilir.

Aşağıdaki  videolarda Uzm. Dr. Özlem Özsoy Yolcu “Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları” hakkında tüm sorularınızı yanıtlıyor

Grip tedavisi

Tedavi  sadece  belirtilere  yöneliktir. C  vitamini  takviyesi,  bol  meyve  yemek,  bitki  çayları,  bazen  çok  rahatsızlık  veriyorsa  akıntıyı azaltacak  ilaçlar  kısa  süreli kullanılabilir. ateş  varsa  ateş  düşürücüler yardımcıdır. Özellikle şu konuda uyarmak isterim. Nezle ve grip hastalığı bir virüs hastalığı olması nedeniyle antibiyotiklerin hiçbir faydası yok. O yüzden kesinlikle antibiyotikleri bu hastalıklarda kullanmamalıyız.Hatta antibiyotik kullanmak vücudumuza faydalı bakterileri öldürerek nezle ve grip hastalığının iyileşmesini geciktirir. son  yıllarda  virüs  çoğalmasını  azaltan,hücreye yapışmasını engelleyen  veya  virüs  için  bağışıklığımızı  destekleyen  bitkisel  ürünler de bulunmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here