Görme Bozuklukları Öğrenmeyi Geciktiriyor

Görme Bozuklukları Öğrenmeyi Geciktiriyor
Görme Bozuklukları Öğrenmeyi Geciktiriyor

Yeni eğitim-öğretim dönemi ile birlikte, çocukları okula gidecek ailelerde tatlı bir telaş başladı. Okul seçimi ve okul hazırlıkları derken çocuklar için okul zili çalmaya başlayacak. Çocukların başarılı bir eğitim ve öğretim dönemi geçirebilmesi ve başarılı olması için ebeveynler tarafından büyük bir çaba harcanıyor. Okul, okul ortamı, çocukların kullanacakları okul malzemesine varıncaya kadar tüm ince ayrıntılar düşünülüyor. Tüm bu etkenlerin yanı sıra çocukların başarısında en önemli etkenlerinden biri de elbette ki çocukların fiziksel ve ruhsal sağlıklarıdır.

Okul Çocuklarında Göz Muayenesinin Önemi

Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz görme bozuklukların çocukların öğrenmesinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu ve öğrenmeyi de geciktirdiğini ifade etti. Op. Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz her çocuğun okula başlamadan önce göz muayenesinden geçmesi gerektiğini hatırlatırken, ebeveynler için önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda göz bozukluklarının erken yaşlarda ve doğru zamanda teşhis edilmesi çok önemlidir. Zira görme bozuklukları öğrenmeyi geciktirebileceği için hem okul başarısını düşürür hem de iletişim problemlerine yol açarak özgüven kaybına neden olabilir. Kreş ve anaokulu öğrencisi çocukların da diğer öğrenciler gibi, okula başlamadan önce göz kontrollerinin yapılması gerekir.

2-3 yaşlarındaki çocukların büyükler gibi göz şikayetlerini anlatabilme kabiliyeti pek yoktur. Bu nedenle bu yaş grubunun da şikayet olmaksızın; özellikle ailede gözde kayması olan, yüksek numara gözlük kullanan ve bir göz bozukluğu olan biri varsa bu çocukların risk grubunda olduğunu da düşünürsek;  mutlaka bir göz hekimi tarafından muayene edilmesi uygun olur.

Çocuklarda Göz Rahatsızlıkları

Çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıkları kırma kusurları, şaşılık, göz tembelliği ve göz enfeksiyonlarıdır. Gözde bir enfeksiyon durumunda aile çocuğu hekime götürür fakat şikayet olmadığı sürece diğer göz bozukları açısından göz muayenesi pek düşünülmez. Halbuki erken yaşta saptanan kırma kusurları ve şaşılık gibi durumlar, erken tanı ile tedavi edilebilir ve buna bağlı oluşabilecek göz tembelliği de engellenmiş olur .Ayrıca  göz  tembelliği erken yaşta saptanmışsa tedavi ile düzelebilir . Göz tembelliğinde kritik yaş 8-10 yaşına kadar olan zamandır. Süresi kişiden kişiye değişir ancak bu yaştan sonra göz tembelliği tedavisi fayda etmeyecektir. Özellikle tek gözde olan bir bozukluk çocuk ve aile tarafından saptanamayabilir. Ailelerin bu konuda dikkatli olmaları ve çocuğu izlemeleri önemlidir.

Eğer çocuk yakından TV izliyorsa, çok yakından kitap okuyorsa, kitap okurken satırları atlıyorsa, deftere hep yanlış yazıyorsa, bir yere baktığında her iki göz paralel bakmıyorsa, güneşte tek gözünü kısarak bakıyorsa mutlaka bir göz hekimine kontrole götürülmelidir. Tabi her yakından kitap okuyan ya da TV izleyen çocukta bozukluk olacak diye bir şey yok ancak bu konuda dikkatli olmak gerekir. Okul çağında çocuklarda gözlük özentisi olabilir. Ancak çocuk tahtayı göremediğini söylediğinde çoğunlukla doğru söyler ve kırma kusuru vardır. Özentidir denilerek bu durum hafife alınmamalıdır.

Çocuklar gözlüğe ya da tembellik varsa kapama tedavisine direnç gösterebilirler. Onlarla konuşarak bunun gerekliliği anlatılmalıdır. Bu konuda aileye ve öğretmenlere büyük iş düşmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here