İçindekiler
Göbek fıtığı nedir?
Göbek fıtığının tıbbi adı “Umbilkal herni” ‘dir. Göbek Fıtığı, doğumdan sonra göbek kanalının tam olarak kapanmaması sonucu oluşur. Göbek kordonunun çıkış yerinde, bazen periton (karın içi zarı) ve ince bağırsakların fıtıklaşmasına izin verir şekilde, karın duvarındaki kasların zayıflığı nedeni ile ortaya çıkar. Ancak bu halka çocuğun hareketlenip karın kaslarının gelişmesi ile çoğu kez ilk 1-1,5 yaş içinde kendiliğinden kapanır ve en geç 3 yaşına kadar %90’ı tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir.
Bebeğin ağlaması veya ıkınması gibi karın içi basınıcını arttıran durumlarda dışarı doğru çıkan bu fıtık, dışarıda kalıp boğularak nadiren sorunlara yol açar.
Kimlerde daha sık görülür?
Yüksek ailevi yatkınlık vardır. Tüm çocukların ortalama %10’unda görülür. Prematürelerde, kistik fibroz hastalarında, doğumsal kalça çıkığı olanlarda daha sıktır. Beyaz ırkta %4 görülürken, siyah ırkta bu oran %40’ları bulur.
Tanısı
Ağlama ıkınma ile göbekte gelip geçici şişlik olur. Bebek rahatladığında kendiliğinden kaybolur. Bunlar parmakla bastırınca kolayca içeri giren yumuşak şişliklerdir. Genellikle üzerine basılınca bağırsaklar içindeki hava ve suyun yer değiştirmesine bağlı olarak “gluk” diye bir ses duyulur.
Aşağıdaki videoda Op.Dr. Fatih Akova “Sünnette anestezi-uyutma” hakkında bilgi veriyor.
Göbek fıtığı tedavi prensipleri
Göbek fıtığı, Büyük bir kısmı takiple ve kendi halinde hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kapanır. Ameliyat 2 cm’den daha geniş göbek fıtıklarında ve duruma göre 2-3 yaşından büyüklerde halen düzelmemiş hastalara uygulanır. Göbeğe para koyup üzerine bağlamak hiçbir fayda sağlamaz. Bazı durumlarda daha erken müdahale etmek gerekebilir.
- Bir kez bile boğulma oluşmuşsa
- Çapı 1.5cm ve üzerindeyse veya yaşla giderek büyüyorsa
- İçeri yerine sokulamıyorsa
- Göbek halkasının ortası yerine kenarından çıkıyorsa
Göbek fıtığı boğulması bulguları
Fıtığın boğulması, dışarı çıkan fıtığın yerine geri itilememesi anlamına gelir. Öncelikle fıtık boğulmasının çocuğunuzun hayatını tehlikeye sokan bir durum olduğunu bilmekte fayda vardır. Acil cerrahi tedavi gerekir. Bulgularına gelince…
1. Huzursuzluk,ağrı.
2. Şişlik kaybolmaz, giderek artar ve üstündeki deri kızarmaya başlar.
3. Önceleri yediklerini kusar daha sonra da sarı – yeşil kusmaları başlar.
4. Karında şişlik, kanlı kaka ya da kaka yapamama.
Göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?
Ufak bir kesiyle içeri girilir, dışarı fırlamış karın içi yapıları yerine yerleştirilir ve zayıf olan kas bölgesi özel cerrahi yöntemlerle sağlamlaştırılır. Genellikle günü birlik basit bir ameliyattır.