Glutensiz Diyet Nasıl Olmalıdır?

Beslenme Eğitim Modelleri
Beslenme Eğitim Modelleri

Glutensiz diyet, özellikle çölyak hastalığı için önerilmekle birlikte çölyak olmasa da glutene karşı hassasiyeti olanlar ve buğdaya karşı alerjisi olan kişiler için tavsiye edilen bir diyettir. Bu diyet esnasında hastalara, glutenli tahılları içeren  buğday, arpa ve çavdar gibi besinler önerilmez.  Yulaf da glutenli bir tahıl olmasına rağmen tolere edilebilen bir gıda olduğu için genelde yasaklanan bir tahıl halini almamıştır.

Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

Buğday içeren dolayısıyla da glutenli olan gıdalar börek, çörek, tatlı, ekmek, bulgur, kuskus, erişte, tarhana ve irmiktir. Bunlarla beraber buğday unu içeren salam, sosis, kavrulmuş çerez, mayonez, ketçap, hardal, çorba, toz baharat ve kahvaltılık gevrek gibi hazır gıdalar da glutenli gıdalar sınıfındadır.

Glutensiz Diyet Yapmak İçin Glutensiz Beslenme

Glutensiz diyet yapmak isteyen kişiler, yukarıda belirtilen ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Bunlar yerine içeriğinde gluten bulunmayan mısır, karabuğday, pirinç, kinoa, soya, patates, darı ve buna benzer gıdalar ile bunlardan elde edilen unlar tüketebileceklerdir.

Glutensiz unlar diğerlerine göre daha pahalı ve hamur işi yaparken şekil verilmesi ile kabartılması zor olan gıdalardandır. Bu nedenle de, glutensiz ürün olarak bilinen mısırdan üretilen mısır ekmeklerini fırınlardan alırken çok dikkat etmeniz gerekmektedir. İçine az miktar da olsa buğday unu karıştırılması ihtimali bile, glutensiz diyet yapanların bu ürünlerden uzak durmasını gerektirmektedir.

Glutensiz diyet yapanlar için sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta, yağsız peynir, biber, salatalık, ceviz, fındık ve badem önerilmektedir. Ara öğünler için karabuğday krakeri, köz patlıcan, sebze yemekleri ve ceviz, fındık gibi kuruyemişler tüketilebilecektir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise balık, tavuk, et yemekleri, baklagiller, sebze, dolma ve salata tüketilmesi mümkündür.

Tozlaşma ile karışma ihtimaline karşı, glutenli ürünler ile glutensiz gıdaların aynı dolapta bulundurulmaması, glutensiz diyet yapan kişilere verilecek tabakların, glutenli gıdaların da sunulduğu düşüncesi ile çok iyi yıkanması gerekmektedir. Bunun en iyi yöntemi de glutensiz gıda diyeti yapanlar için özel tabak, kaşık, çatal ve bıçak kullanılması olacaktır.

Glutensiz diyet ile hamur işi ve hazır gıdalardan uzak durulması bir mecburiyet olsa da, bunun kişilere geri dönüşü kilo kaybı ve daha sağlıklı bir yaşam olmaktadır. Glutensiz Diyet ile ilgili detaylı bilgiler için Uzman Diyetisyen Merve Kalelioğlu ile görüşebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk, “Gıda Takviyeleri” ve çeşitli beslenme konuları hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here