Geniz Eti

Geniz Eti
Geniz Eti

Adenoid dediğimiz doku, aslında çocuğu mikroplara karşı koruyan ve hastalıklarla mücadelede rol oynayan bademciklerin yardımcısı dokulardır. Tabi ki bademciklerden çok daha küçüktür ve adından da anlaşıldığı gibi, burun deliklerinin arkada boğazla birleştiği geniz bölgesinde yer alır. Bu bezlerin normalden fazla büyümesine halk arasında geniz eti denir.

Büyüme ile bu bezlerin iltihaplanması ayrı ayrı olabileceği gibi, sıklıkla önce iltihaplanma sonra büyüme de olabilir. Yumuşak olan bu doku büyüdüğü takdirde, hem burun deliklerinin arka kısmını kapatır, hem de orta kulak ve sinüslerin havalanmasını sağlayan östaki borusu ve sinüs ağızlarını tıkar. Bu da çocuğun sık sık kulak iltihabı veya sinüzit ve tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine neden olur.

Geniz eti olan çocukta ne tipte belirtiler olabilir?

• Burun tıkalı olduğu için ağızdan nefes alma.

• Daha çok geceleri, bazen de gün boyu ağzın açık durması

• Geceleri horlama.

• Ağız ve dudaklarda kuruluk.

• Burundan konuşma.

• Tat-koku alma bozuklukları.

• Tekrarlayan kulak iltihapları, sinüzitler.

• İşitme bozuklukları.

• Üst çenenin öne çıkması ve damağın yukarı yükselmesi sonucu zamanla gelişen tipik bir yüz görünümü (adenoid facies= geniz eti yüz görünümü)

Bu tür belirtileri olan çocuklara basit bir yan yüz filmi çekilerek veya kulak burun boğaz uzmanının aynalı muayenesi ile tanı konabilir. Tedavi şikayetlerin yoğun ve kanalın tam tıkalı olduğu durumlarda ameliyattır. Bazı çocuklarda zaman içinde, özellikle de 7 yaştan sonra geniz eti kendi kendine de küçülebilir. Çoğu zaman geniz eti bademciklerle birlikte alınır. Ancak bademciklerde bir anormallik yoksa bunlara dokunulmaması tercihimizdir. Bu tür ameliyatlar oldukça basit, kısa süren, hatta çoğu zaman çocuğun gece hastanede kalmasını bile gerektirmeyen basit ameliyatlardır. Nadiren ameliyattan sonra dokuda tekrar büyüme olabilir daha nadiren 2. kez ameliyat gerekebilir.

Çocuğun ameliyat olmasına kadar geçen sürede oluşan enfeksiyonların uygun antibiyotiklerle tedavi edilmesi esastır, bazı çocuklarda alerjik durumlar da eşlik edebileceğinden, bunların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi şikayetleri azaltabilir. Yine bu çocukların özellikle Pnömokok aşılarını olmaları tekrarlayan enfeksiyon sıklığında %50’ye varan azalmalar sağlayabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here