Gebelikte mide yanması çok sık görülen bir problemdir. Bir yandan gebelikteki gevşetici hormonlar yüzünden midenin üst sfinkteri daha gevşektir. Diğer yandan da büyüyen rahminiz midenizde baskı yapar. Böylece midenizdeki asitli mayii yukarıya yemek borusuna kaçar, bu da yanma hissine neden olur.
Gebelikte mide yanması genellikle zararlı değildir, ancak çok rahatsız edebilir. Çiğnenebilir antiasit tabletler geçici bir iyilik sağlar. Fakat içindeki kalsiyum daha fazla asit üretimini tetikler ve bir saat sonra belirtiler daha da kötü olarak geri gelir. Tedaviyi hayat tarzındaki değişiklikler ve ilaçlar olarak ikiye ayırabiliriz.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Diy. Aysen Arıcan ve Uzm Diy. Sernaz Çakır Ercil, “Gebelikte Beslenme” konusunda çeşitli bilgiler veriyor.
Gebelikte Mide Yanması ‘na Karşı Hayat Tarzı Değişiklikleri
Yemekten sonra hemen yatar pozisyonda uzanmayın, yemeklerin midenizden daha aşağıya aşağıya inmesi için zaman tanıyın.
- Ufak öğünler yiyin ve akşam yemeğini erken yiyin.
- Yarı yatar pozisyonda uyuyun, yatağınızın baş kısmını yükseltin, böylece göğüs bölgenizdeki yemek borunuz midenizden daha yukarıda kalacak ve yanmaya neden olan geri kaçama azalacaktır.
- Midenizin asit üretimini uyaracak baharatlı ve asitli yiyeceklerden kaçının, kahve, çikolata, alkol de sıklıkla bu duruma neden olurlar.
Mide Yanmasında İlaç Tedavisi
Magnezyum içeren şurup şeklinde, sıvı antiasitler hem gebelikte güvenlidir, hem de kolay ve hızlı etkili olur, ve de midedeki asit salgısını uyarmaz. Gerektiği kadar sıklıkta kullanabilirsiniz, ancak çok aldığınızda ishale neden olabilir
Mide asidini azaltan ranitidin, famotidin ve simetidin içeren ilaçlar gebelikte güvenli olarak kabul edilmektedir.
Sıvı formdaki sükralfat içeren ilaçlar kana geçmezler, sadece midenin içini döşerler, o yüzden gebelikte çok iyi bir seçimdir, fakat kabızlığa yol açabilir.
Omeprazol, esomeprazol, pantoprazol gibi proton pompa inhibitörleri içeren daha güçlü mide ilaçları ise gebelikte ancak yararı zararından fazla ise doktor önerisiyle kullanılabilir.
Çoğu mide yanması doğru bir tedavi ve yaklaşım ile iyileşir, ancak eğer kilo kaybı, kanlı kusma veya kanlı dışkılama gibi ağır belirtiler varsa, bu çok daha ciddi, mutlaka doktorunuzun haberi olması gereken bir durum anlamına gelir.