Gastroözofageal Reflü Nedir?

Gastroözofageal Reflü Nedir?
Gastroözofageal Reflü Nedir?

İçindekiler

Gastroözofageal reflü nedir?

Midedeki besinlerin yemek borusuna kaçmasını engelleyen kapak mekanizması vardır. Bu kapak mekanizmasının yeterince çalışmamasına bağlı asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesine gastroözofageal reflü denir.

Gastroözofageal reflü belirtileri nelerdir?

Ağza ekşi tat gelmesi, göğüste yanma, bulantı, kusma, ağza mama gelmesi, diş erozyonları, ses kısıklığı, boğaz temizleme, müzmin öksürük, astım ve tekrarlayan zatürre gibi birçok belirtilere neden olabilmektedir.

Gastroözofageal reflü astımı nasıl etkiler?

Asitli mide içeriği yemek borusuna kaçmasıyla yemek borusunun alt kısmında inflamasyon gelişebilir ve buradaki sinirleri etkileyebilir. Bu sinir aynı zamanda akciğerleri de kontrol eder (vagus siniri).  Bu sinirin etkilenmesiyle akciğerlerde bronkospazm ve öksürük tetiklenebilmektedir. Gastroözofageal reflüye bağlı yakınmalar geceleri daha çok artar. Çünkü çocuk yatağa yatınca mide içeriği yemek borusuna daha kolay geri gelir. Bazen gastroözofageal reflü çok fazla olur ve kusmaya neden olabilir. Bazen de asitli mide içeriğinin küçük miktarları akciğerlere ulaşarak akciğerde hasar oluşturabilmektedir.

Astım hastalarında bu hastalık 3 kat daha fazla görülmektedir. Astım hastalarının kullandığı nefes açıcılar mide ile özofagus arasında kapak mekanizmasını etkileyerek yakınmaların artmasına neden olabilmektedir.

Reflü teşhisi nasıl konulur?

Sintigrafi ve ilaçlı filmler reflü konusunda bilgiler verir. En doğru teşhisi ise yemek borusunda bir gün süreyle pH metre dediğimiz bir sondanın kalmasıyla konur.

Reflünün tedavisi var mıdır?

Evet vardır. Öncelikle çocuk beslendikten sonra hemen yatırılmamalıdır. Bir saat sonra 45 derece açı olacak şekilde iki yastık kullanılarak yatırılmalıdır. Daha az ve daha sık beslenme, öğün aralarında ve özellikle yatma zamanında yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları, yağlı yiyeceklerden, kafein ve çikolatadan uzak durulması önerilmelidir. Doktor tavsiyesiyle ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Çok ağır reflüsü olanlara bazen ameliyat gerekebilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here