Meslek hayatımda sık sık duyduğum şikayet, bebeğimin kakası sümüklü, yeşil, tahlil yaptırdık dışkısında 8-10 adet, hatta bol lökosit görüldü. Bir türlü düzeltemiyoruz, kullanmadığımız ilaç kalmadı.
Düzltemezsiniz…. ve lütfen düzeltmeye çalışmayın, çünkü çoğu zaman normal, çünkü birkaç ay sonra kendiliğinden düzelecek. Bu şikayetle gelen ebeveynlere hep şunları sorarım ve genelde aynı cevapları alırım:
İçindekiler
Çocuğunuzun ateşi var mı?
Cevap: Hayır
Dışkı kültüründe anormal mikrop üredi mi?
Cevap: Hayır
Çocuğun dışkısında kan var mı?
Cevap: Hayır. Ki bazen buna da hafif evet cevabı alabiliriz.
Çocuğunuzun beslenmesinde-emmesinde, kilo alımında bir problem var mı?
Cevap: Hayır çok güzel emiyor, kilosu da iyi.
Çocuğunuzun keyfi huzuru nasıl?
Cevap: Valla hiç hasta gibi görünmüyor, bir türlü anlayamadık, bu nasıl bir şey.
Evet sevgili ebeveynler birkaç kez başınıza gelmiş olabilecek, aslında fizyolojik yani normal olan bir durum. Eğer bu sorulara yukarıdaki gibi cevaplar veriyorsanız ne olur endişelenmeyin , çocuğunuz hasta falan değil, enfeksiyonu falan yok, o yüzden de endişelenecek bir durum yok. Bebeğinizi gözleyin, beslenmesini gelişmini takip edin, aksi bir durum olmadıkça bu konuyu yok farz edin, hatta unutun. Belki şaşırdınız, belki inanmakta zorluk çekiyorsunuz , sizi çok iyi anlıyorum, çünkü bu bilgiyi ilk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım. Ama gerçekten çok sağlam bir dayanağım var.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Sık Görülen Bebek Hastalıkları ve Sebepsiz Endişeler” hakkında bilgiler veriyor.
Bu yazıyı yazarken bu konuda beni bilinçlendirdiği için sevgili hocam Fügen Çullu Çokuğraş’a teşekkür etmek istiyorum. Bir kongrede bu konuda yaptığı konuşmasında
“Değerli meslekdaşlarım ilk 4-5 aydaki ufak bebeklerin dışıkısındaki lökositi ne olur tedavi etmek için uğraşmayın, çünkü çoğu zaman normal bir durum” cümlesi hala kulaklarımda çınlıyor. Hatta son toplantılarda birçok hocamız bunun normal olduğunu, 6-7 aya kadar uzayabileceğini ifade ediyor. Son yıllarda bu çocuklara yapılan moda bir dışkı testi var, Calprotectin, bu lökositlerin salgıladığı bir protein, bu yüzden de lökosit bulunan her dışkıda Calprotectin yüksek bulunur, bu testi de bu durumda yapmanın, ve buna göre panik olmanın da çoğu zaman hiçbir anlamı yok. Bu test çoğu bebekte laboratuarın üst sınırı olan 50-100’den fazla çıkıyor, ancak çoğu zaman 300-400’ün üzerinde olmadığı sürece çok anlamlı değil.
Bu durumun 2 sebebi vardır:
- Bebeklerin bağırsak duvarı çok ince ve kırılgan bir yapıya sahip ve gözle görülmeyen çok ufak mikroskobik delikler var, adeta elek gibi. Ve bu delikler bağırsakları besleyen ince kılcal damarlarla çok yakın ilişki içinde. Sonuç olarak kandaki lökosit dediğimiz iltihap hücreleri çok kolaylıkla dışkıya karışır, dışkıyı sümüksü bir hale getirir ve doğal olarak tahlil yapıldığında da laboratuar dışkıda bu lökositleri görür.
- İlk 2 yaşta bebeklerde bağışıklık sisteminin merkez üssü bağırsaklardır. Anne sütü aracılığıyla bebeğe geçene besin proteinleri bağışıklık sistemini uyarır, tepki de bağırsaklara lökosit yani iltihap salınımıdır. Çok aşırı ve sürekli olmadığı sürece hiçbir önemi yoktur. Aslında anne sütü bebeğe alerji aşısı yapmış gibi olur ve çok düşük dozlarda gıda proteinlerini vererek bebeği tüm gıdalara alıştırır, bu nedenle hafif alerji vakalarında anneye katı diyet yaptırmak yerine azar azar bu gıdaları yemeye devam etmesi daha mantıklıdır. Ürtiker(kurdeşen), egzama ve anafilaksi gibi ağır alerjik reaksiyonlar olmadığı sürece katı diyetler de gereksizdir.(2016 Milli Pediatri Kongresi bildirisi)
Sonuç olarak bebeğinizde yukarıdaki durum var ve bebeğinizin başka hiçbir şikayeti yoksa antibiyotik kullanmak gereksizdir. Üstüne üstlük bu durumda antibiyotik kullanımı bağırsakta flora adını verdiğimiz normal-faydalı mikropların dengesini de bozarak sorunun uzamasına ve daha da önemlisi bağışıklık sisteminin dengesinin alt-üst olmasına sebep olur. Bu gereksiz antibiyotik kullanımı da yavrunuzun tüm hayatını olumsuz etkiler. Gereksiz kat diyetler, annenin psikolojisini bozar, anne-bebek beslenmesini olumsuz etkiler, hafif alerjilerin kendi kendine iyileşme fırsatını ortadan kaldırmış olur.
Bebeklerin Kakasında Neden Kan Görülür?
Bebekler çoğu zaman ıkınarak ve zorlanarak, bazen de patlar gibi basınçlı bir şekilde kaka yaparlar, bu durum kılcal damarların çatlamasına dolayısıyla çizgi şeklinde bazen tek bir parça olarak kakada kan görülmesine sebep olabilir. Kan bundan biraz daha fazlaysa bazen besin alerjisine bağlı olabilir, ancak yine de çok yoğun değilse, yukarıdaki ağır alerji belirtileri eşlik etmiyorsa diyet yapılmasa da kendiliğinden bir süre sonra düzelir. Katı diyetler hafif alerji vakalarının iyileşmesine engel olur.
Sevgiyle ve sağlıcakla kalın
Benzer sorunu olan tüm hastaların faydalanması ve gereksiz aşırı tanılar, gereksiz diyetler ile antibiyotik kısır döngüsünden çıkması, dileğiyle
Hocam 4aylik bebegimde 8-10lokosit çıktı zimaks antibiyotik kullandik ve 4.kez 10-12 bol miktarda lökosit çıktı ve dr antibiyotik verdi..çok üzgünüm bebeğim 19aylik bu 4.antibiyotigimiz lütfen yardım edin
Hocam 2 yaşında ki çocuğumuzda kakasında yoğun kanlı şekilde sümüksü durum var önce ara ara geliyordu fakat şimdi devamlı oluyor 300 kalprotektin çıktı sonuç olarak napmamız lazım
Bu sorunuzu çocuğunuzun kontrollerini yapan Çocuk Doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Hocam mrb 1aylik bebegimde yoğun lokasit cıktı huzursuzluğu çok kusma var ateş yok doktorumuz macflor verdi akşam 5 gece 5 kullanıyoruz ve bugünde zinxx fort adlı surup verdi sizce doğru yoldamiyiz teskkurler
Sitemizde tıbbi sorulara cevap verilmemektedir. Saygılarımızla.
Merhaba Doktor Bey,
Yazını okudum ve aynı sizin dediğiniz gibi çok huzurlu gibi kan nokta şekilde, mukus var diyette devam etmiyorum emmesi iyi ama sadece salyası fazla ve yüzüne çok sürüyor bundan dolayı tahriş olmaya başladı bu olay ilerliyor mu daha?
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır. Muayene olduğunuz Çocuk Sağlığı uzmanınıza danışmanızı tavsiye ederiz.
4gunluk bebegimizin diskisinda mukuslu kan gorduk. Uzman hekime gosterdik kan ve gaita testi yapildi. Bol lokosit ve eritrosit gorundu ve 5gunluk yogun bakima alindi. Antibiotik uygulanicak dendi. Bebegimiz icin tedavi surecinde dogru yoldamiyiz ve tedaviye yanit verirmi. Tesekkurler.
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır.
Merhaba, yazınızı okudum aynı şikayetlerden biz de doktora gittik ama kızımın gelişiminde hiçbir sıkıntısı ve ateşi vs yoktu. Calprotectin 584 çıkmıştı ilk testte. 7 aydır süt ürünleri, yumurta, dana eti, susam diyetindeyiz. Yazınızı okuduktan sonra içime kurt düştü boşuna mıydı bu diyet.
Ben hepsini yaşadım amip kistleri bile görüldü çok zor bir süreçti diyet zordu zaten devam edemedim. Cocuğum ek gıdaya 11 aydan sonra başladı çünkü yemek istemiyordu zordu zordu Zordu hepsi bitti 2 yaşa doğru. Şu an olsa heralde daha rahat olurdum. Çocuğumun en güzel zamanları zulüm gibi geçti. Adak bile adamıştım. Hey gidi hey