Evde Çocuk Güvenliği

Evde Çocuk Güvenliği
Evde Çocuk Güvenliği

Tıbbi koordinatörümüz Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, Kanal 24’te “Moderatör” programına konuk oldu. “Evde Çocuk Güvenliği” hakkında bilgiler verdi.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Spiker

Bu acı olay ile birlikte şimdi gözler evde çocuk güvenliğine çevrildi. Evde çocuk güvenliği için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hemen muhabirimize dönelim Ebru Doğan’a. Ebru Doğan bu sorudan hareket edecek ve uzman konuğu ile birlikte hepimize yol gösterecek. Ebru merhaba diyelim ve hemen sözü sana bırakalım.

Muhabir

Çocuklar evdeyken gerçekten birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü çocuklar kaşla göz arasında kendilerini riske atabiliyorlar, anne babalar ne kadar dikkat ederse etsin. Hemen uzmanımıza dönelim, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Anıl Yeşildal’a soralım. Evin içinde nelere dikkat edilmesi gerekiyor hocam? Şimdi çok sakınıyoruz çocuklarımızı, ama yine de bazı şeyler yapmamız gerekiyor ki o kazalardan koruyalım çocuklarımızı.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Kazalardan koruyamasak bile, en azından kazanın olumsuz etkilerinden koruyabiliriz. Çünkü çocuk bir şekilde düşe kalka büyüyor, aslında kolay anlaşılması için bence yaşa göre inceleyelim.

En çok kaza riski çocuk ayaklanmaya başladıktan sonra, yani evin içinde yer değiştirmeye başladıktan sonra oluyor. Yani 8-9 aydan itibaren bazıları emekliyor, kimisi çok erken yürüyor, tutunarak kalkıyor, bu yaşlardan itibaren özellikle ev içi kaza riski artıyor. Ama daha küçük yaşlarda da, yine küçük boncuk tarzı… şimdi çok moda mesela Kehribar kolye takılıyor. Bunlar işteee… diş çıkmasını güya kolaylaştırır gibi düşüncelerle… Asla böyle bir kanıtlanmış faydası yok ama. Bunların ipleri kopabilir ve boncuklar küçük bebeklerin de çok rahatlıkla boğazına kaçabilir ve boğulma riski yaratabilir. Bu tür kolyeleri çok önermiyoruz, o nedenle ille de takılacaksa ayak bileğine takılabilir ve mutlaka uyurken çıkarılmalı. Anne babanın olmadığı ortamlarda vücudumda herhangi bir takı bulunmaması gerekiyor bebeklerin. Gelelim esas büyümeye başladıktan sonraki kaza risklerine. Çocuklar düşe kalka büyüyor en sık karşılaştığımız şeyler çocukların düşerek sivri köşelere alınlarını kaşlarını çarpıyorlar.

Muhabir

Bir yandan da gösterelim Hocam onları, şimdi nasıl olmalı, olan ne olması gereken ne?

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Bu  evde gayet güzel yapılmış, köşeler için kauçuk aparatlar takılmış, bu durumda çocuk düşse de, çarpsa da en azından canı acıyor ama yarık olmuyor, dikiş atılması belki gerekmiyor, daha  hafif atlatmış oluyoruz bu kazayı.

Muhabir

Hemen arkamızda pencere var, önce oraya bakalım.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Bu pencere kilidi belli bir yaşa kadar çocuğu korur, ama çocuklar çok zeki anneyi babayı gözlüyorlar ve şunu itip de çevrildiği zaman bu hale geldiğini çocuk kısa bir süre sonra öğrenir ve gücü de şunu yapmaya kesinlikle yeterli. O yüzden pencerenin bu bölgesine ve bu bölgesine monte edilebilen, vidalanan çelik tel üstü plastik kaplı bazı aparatlar var. Farklı modeller de olabilir, önemli değil, onlar birbirine böyle kanca gibi birbirine geçiyor ve hani büyük bir insanın bile gerçekten çok güç harcaması… Çünkü parmak gücü bebeklerde çocuklarda çok fazla değil, o yüzden öyle bir kilit daha güvenli. Bu belki belli bir yaşa kadar korur, ama 4-5 yaştan sonra çocuğu korumak için çok yeterli değil. Kolaylıkla şunu çekecek, tırmanacak ve her şey olabilir ve burası 8. Kat, Allah korusun

Muhabir

Onun dışında nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Şimdi bu odada yok, ama özellikle kütüphane, ondan sonra portmanto ve televizyon… herhalde bu duvara monte mi bilmiyorum, ne şekilde monte edilmiş….  evet duvara sağlam bir şekilde monte edilmiş. Ağır mobilyaların ve ağır televizyon tarzı aletlerin mutlaka marangoz tarafından duvara sağlam bir şekilde sabitlenmesi gerekiyor. Bu sadece çocuk güvenliği için de değil, zaten genel olarak deprem güvenliği için de önerilen bir şey. Geçen sene maalesef bir çocuk portmantoya tırmanıyor ve altında kalıyor, maalesef kurtulamadı.

Muhabir

Evet bazen çocukları zapt etmek gerçekten zor… prizler de önemli değil mi hocam?

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Elektrik prizlerinde de yine bazı dış kapaklar var, ama onların ben çok güvenli olduğunu düşünmüyorum. Yine zeki bir çocuk kolaylıkla bunu açabiliyor. İç kapaklar var, içe monte ediliyor. Ancak erişkin bir insan çok zeki seviyede bir insan  onu çevirerek o delikleri ortaya çıkarabileceğini biliyor. Bunu keşfedemiyorlar kolay kolay, o yüzden iç kapak öneriyoruz elektrik prizleri için de.

Muhabir

Evet, temizlik malzemeleri için de mutlaka kilitli dolap gerekiyor sanırım.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Temizlik malzemelerinin, ilaç dolaplarının kilitli ve yüksekte olması çok önemli. İlaçtan daha tehlikesi temizlik malzemesi, tabii ki ilaç da içmesinler, ama ilacının bir şekilde tedavisi olabiliyor eğer erken müdahale edilirse, ama temizlik malzemelerinde herhangi bir tedavi şansı yok. Hani solunum makinesine bağlayamıyorsunuz, belki diyaliz ile temizleyemiyorsunuz. Çünkü orada bir hasar, doku hasarı yaratıyor, o yüzden çok önemli.

Çekmece ve dolap kilitleri, yine bu evde de gayet uygun. İsterseniz onu da bir gösterelim seyircilerimize . Çekmecenin içinde eskiden kalmış incik boncuk, iğne, bıçak, kesici bir şey, onlara karşı çocukları korumak için önemli.

Mutfak güvenliğinde fırınların ocakların önüne bazı bariyerler konarak, yine sıcak tencereyi  cezveyi dışarı doğru çekip üstüne dökülmesini önleyebiliyoruz. Yine annelerin mutlaka o tencerelerin tavaların özellikle kulplarını içeri doğru yapmalarında da fayda var. Hani eğer öyle bir bariyer yoksa en azından öyle bir güvenlik önlemi alabilirler.

Muhabir

Çok teşekkür ederiz hocam çok sağ olun. Şimdi hemen anneye dönelim… Burada 2 tane de çocuğumuz var, annemiz nasıl önlemler alıyor? Birçoğunu almışsınız zaten ama gün içinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Anne

Evet bir çoğunu aldık, ama çocuk büyüdükçe ihtiyaçları değişiyor ve alınan önlemlerin de artması gerekiyor. Evet şimdi  cama kilit lazım, çünkü artık Çınar büyüdü ve koltuğu çekip pencereden bakmak istiyor. Hani ben odada yokken korkuyorum açıkçası, hiçbir zaman camı sonuna kadar açmıyorum, ama yine de aklım kalıyor, ilk fırsatta oraya bir önlem almak lazım. Onun dışında artık çekmeceleri açıyor, ne kadar kilitli olsa da dayanmıyor kilitler, fayda etmiyor, yaşı büyüdükçe farklı önlemler düşünüyoruz biz de artık.

Muhabir

İki çocuk var en küçüğü Bulut kaç aylık?

Anne

Bulut 6 aylık Çınar 2,5 yaşında.

Muhabir

O da emeklemeye  başladığında ,ikisi birden sizin için daha zor olacak, daha çok zapt edilmesi gerekecek.

Anne

Kesinlikle, çünkü bu sefer Çınar’ın oyuncakları var, Çınar’ın oyuncaklarını Bulut’tan sakınmak gerekiyor, ağzına atmasın yutmasın diye, dolayısı ile işimiz daha çok artacak .

Muhabir

Bu da çok önemli bir nokta,  çünkü çocuklarda yaşlara göre oyuncaklar da değişiyor. Ona da çok dikkat etmek gerekiyor diyelim. Evet evdeki kazalara karşı çocukları korumak için. kazaların etkilerinden korumak için birçok önlem alınabilir. bunların hepsini Uzman Doktor Anıl Yeşildal ile konuştuk . Hemen kısaca onları da aktaralım; pencerelere mutlaka kilit olması gerekiyor, yine balkon kapısına,  aynı  şekilde prizlere koruyucu takılmalı, çekmecelere kilit takılmalı, temizlik malzemeleri de mutlaka kilitli dolapta saklanmalı diyelim ve sözü tekrar size bırakalım.

Spiker

Teşekkür ediyoruz Ebru, kolay gelsin diyelim Ebru’ya da, uzmanından da aldık bakın uyarıları. Aman ne olur dikkat edin, az önce ekrana getirdiğimiz olay gibi acı olaylar yaşanmasın.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here