Ev Tozu Akarı Nedir?

ev tozu akarı nedir?
ev tozu akarı nedir?

Akarlar gözle görülmeyen ancak mikroskop altında görülebilen, 0,1–0,5 mm çapındaki küçük eklem bacaklı canlılardır. Akarlar alerjik astım, alerjik nezle, alerjik konjonktivit ve egzamaya neden olabilirler. Yaşamaları için en ideal koşul 20–37 °C arası sıcaklık ve %60–70 arası bağıl nemdir.
İnsanların dökülen epitel hücreleri, saç, kıl kepek ve diğer organik maddeler ile beslenirler. Erişkin bir insanın derisinden ve saçlarından günde 1 gram kadar kepek ve hücre dökülür. Ne kadar temiz olursa olsun her evde bulunan ev tozu akarlarının en yoğun olarak üredikleri yerler ideal, nem, sıcaklık ve besin nedeniyle insan yatakları, yastık, yorgan, halı dipleri ve kumaş kaplı mobilyalardır. Akarların buralara bıraktıkları dışkıları zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve bu ince toz solunum yoluyla alınınca alerjik bünyeli şahıslarda şikâyete neden olur. Öksürük, gözlerde kaşınma, astım ve alerjik nezleye yol açabilir.

Ev Tozu Akarlarına Karşı Hangi Tedbirler Alınmalıdır?

1. Yatak Odalarının Arındırılması:

Ev tozu akarları 60º °C’nin üzerinde 1 saat içinde ölmektedir. Bu nedenle yatak, yorgan ve yastık tamamıyla 60 °C’nin üzerinde yıkanabilen kumaştan olmalı; yıkanma işlemi 2–3 haftada bir (akarların üreme ritmi) tekrarlanmalıdır.

Tamamıyla yıkanabilir yataklar  ve  antialerjik  yatak  takımları, pahalılığı nedeniyle temin edilemiyorsa yatak ve yastık ince naylon örtüyle kaplanabilir,  Üzerine örtülen kılıflar 60ºC’de yıkanmalı; battaniye ve yorgan ise kuru temizlemeye verilmelidir. Yatak odasında halı kesinlikle bulundurulmamalıdır. Perdeler 60º C sıcak suda yıkanabilen kumaştan olmalıdır. Yünlü battaniye, peluş tarzı toz tutacak eşyalar kullanılmamalıdır. Yatak odasında kitaplık, yüklük olmamalıdır.

Akar geçirgenliği olmayan gerçekten son derece sağlıklı tıbbi amaçlı nevresim takımları da bulunmaktadır. Bunlar akarların ve akar salgılarının şilte ile kendisi arasında hapsolmasını sağlayarak çocuğun akarları solumasına engel olmaktadır.(Doktorunuza danışınız).

2. Yatak Odası Dışında Kalan Yerler

Oturma, çalışma ve misafir odalarında kadife, tüylü kumaştan, mobilyalardan kaçınmalı, perdeler yıkanabilir kumaştan olmalıdır. Halı miktarı mümkün olan en alt düzeyde tutulmalıdır. Kumaşla kaplı yüzey olabildiğince azaltılmalıdır.

Halılar, tekstil, mobilyalar akarisidlerle  (akar öldürücü maddeler) en az 3 ayda bir akarlardan arındırılmalıdır.

3. Evde Nem Oranını Düşük Tutmak

Yazın nem oranını düşürmek amacıyla yapılan vantilatörler ve klima cihazları kullanılmalıdır. Kışın ise evde çamaşır kurutmak, soba üzerinde çay kaynatmak, kalorifer üzerine buhar yapıcı kaplar asmak gibi nem oranını arttırıcı hareketlerden kaçınmalıdır. Ev ve eşyalar nem oranını düşürmek amacıyla sık sık havalandırılmalıdır.

4. Temizlik ve Güneşlendirme

Evde her tarafın ve tüm eşyaların tozu haftada bir kez mikro filtresi olan bir elektrik süpürgesiyle 1 m2 için bir dakika süre harcamak suretiyle alınmalıdır. Mümkün olan tüm eşyalar sık sık güneşlendirilmelidir.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Mite Alerjisi” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here