GBS (B Grubu Streptokok)
Gebe bayanların %10-40’ında vajina veya rektum(makat) bölgesin B grubu streptokoklar yerleşmiştir. Bu bakteri yenidoğan bebeklerde 1000’de 1 oranında ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bilimsel verilere göre, ideal olarak gebeliğin 35-37. haftalarında vajina ve makat bölgesinden kültür alınarak bu bakteri incelenmeli ve gerekiyorsa da, doğum öncesi anneye verilecek antibiyotik tedavisi ile bebek korunmalıdır. Ancak bu yöntem ülkemizde rutin olarak uygulamamakla birlikte, doktorunuza danışmanızı öneririz.
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Memnune Apak, “Prenatal Tanı ve Anne Karnında Yapılan Genetik Testler” hakkında bilgiler veriyor.
HSV (Herpes Simplex Virüsü-Uçuk Virüsü)
Doğuştan veya yenidoğan dönemindeki HSV enfeksiyonları çok ağır seyredebileceğinden, gebelikte tespit edilen HSV enfeksiyonları mutlaka tedavi edilmelidir. HSV tedavisinde kullanılan ilaçlar gebelikte B katerisi güvenli olarak kabul edilmiştir. Doğuma yakın dönemde genital bölgede aktif lezyonu olan bayanlara mutlaka sezeryan önerilir. Daha önceden bu enfeksiyonu geçirmiş, ancak aktif lezyonu olmayanlara da 36 haftadan itibaren doğuma kadar koruyucu tedavi yapılmasının, hem annede enfeksiyonun tekrarını, hem de sezeryan ihtiyacını azalttığı gösterilmiştir.
HIV-AIDS virüsü
Bütün gebelerde mutlaka taraması yapılır. HİV pozitif olan annelere virüs tedavisi yapılması, 38. haftada sezeryan yapılması ile bebeğe enfeksiyon geçiş ihtimalini azaltmaktadır. Normal doğum olup olamayacağına, hastanın virüs yükü ve enfeksiyon uzmanı ile yapılacak konsültasyona göre karar verilir.