İçindekiler
1- Bebeğin aşırı ağlaması ve huzursuzluğu:
Gerçekten bazı bebekler doğduğu günden itibaren yapı olarak sıkıntılı ve huzursuz olabilmektedir. Ana rahminin huzurlu, sıcak, sessiz, karanlık ortamından sonra dış dünyaya uyum sağlamakta güçlük çeken bu bebeklerde bir de 2-3 haftalıkken gaz sancısı başladıysa işler iyice güçleşir. Bu bebekler sürekli aranma halindedir ve mama ile de gerçekten bazen rahatlayabilirler. Ama bu, mama verilmesi gerektiği anlamına gelmez! Bu bebekler de eğer anne sütü ile iyi kilo alıyorlarsa, kaka ve çişleri yeterli ise mama başlanmamalıdır.
Sallanmaksızın gaz sancıları giderilmeye çalışılmalı, ana olmanın getirdiği zorluklar ve yüke rağmen bu kadar emek sarf edilen bebeklere mama vererek anne sütünün 30 milim bile daha az alınmasına engel olunmalıdır.
Ama eğer annede de gebelik hüznü veya loğusalık depresyonu varsa işler iyice güçleşmektedir. Anneye ev işlerinde ve bebek bakımında yardım edilmeli, anne manen mutlaka rahatlatılmalı ve dinlendirilmelidir.
2- Meme başı yaraları:
Özellikle bebeğin ilk emme çalışmaları sırasında meme etrafındaki kahverengi halka değil de sadece meme ucu ağzına verildiyse, meme ucunda hafif olarak başlayan tahriş giderek artmakta ve artık zamanla dayanılmaz hale gelmektedir. Onun için doğumdan önce emzirme konusunda bilgilenmeye çalışın ve nasıl karın çatlakları için kremler sürmeye doğumdan önce başlıyorsanız, meme bakımınızı da yapın. Ama eğer çatlaklar başladı ise
- Meme ucunun iyileşmesini sağlayacak kremler, memenin sutyen ve çamaşırlara sürtünmesini önleyecek “koruyucu kalkanlar” kullanmayı öğrenin (Doktorunuza sorunuz)
- Emzirmeye daha az ağrıyan memeden başlayın.
- Kısa ve sık emzirin ki bebek çok acıkıp güçlü çekmek zorunda kalmasın ve canınızı çok yakmasın.
- Parasetamol grubu ağrı kesiciler de kulanın
3- Memelerde süt birikmesi:
Bazen bebek yeteri kadar ememez -ki bu daha çok emzirmeye geç başlandığında veya bebek memeyi tam boşaltamadığında görülür; memelerde süt birikmeye başlar. Bu da bir kısır döngüyü başlatabilir. Memeler dolgun ve gerginleşir. O kadar ki, bebek memede var olan sütü çekecek kadar vakum yapamaz. Süt daha da birikir… Bu durumda annede meme ağrısı, ateş, bitkinlik ortaya çıkar. Buna halk arasında süt ateşi denmektedir. Böyle bir durumda bebek emmekte zorlanıyorsa memedeki fazla süt bebek emzirilmeden önce pompa ile bir miktar sağılır. Bebek yumuşayan memeden daha kolay emecektir. Ağrı kesiciler, sıcak banyolar ve memeye sıcak kompres de anneyi oldukça rahatlatır.
4- Mastit:
Memede süt bezlerinin iltihabıdır. Nedeni iyi tedavi edilmemiş meme başı çatlaklarından mikrop yayılması veya tıkalı süt kanallarının ikincil enfeksiyonudur.Memelerde şişlik, kızarıklık, şiddetli ağrı vardır. Tedavide antibiyotik kullanılması gerekebilir ama emzirmeye engel değildir. Tam tersine kısa ve sık emzirmeler ile öncelikle mastitli meme sütün boşaltılması önerilir. Yine süt ateşindeki gibi sıcak kompresler ve ağrı kesiciler yararlıdır.
5- Süt kanalı tıkaması:
Süt kanalı tıkanmasında meme üzerinde kanal boyunca unca sucuk gibi bir kitle ele gelir. Hafif ağrılıdır. Emzirme sırasında kitle boyunca meme başına doğru masaj yapılması, sık emzirilmesi, emzirmeye o memeden başlanması ve yine sıcak kompresler yararlıdır.
Emzirmenin gerçekten sakıncalı olduğu durumlar:
Meme başını çökük olması, süt kanallarının kanması sonucu süt kisti oluşması emzirmeye engel değildir. Tam tersine emzirme ile boşalacağından anneyi rahatlatır.
Emzirmenin gerçekten yasak olduğu durumlar:
1. Annenin aktif tüberkülozlu oluşu (ancak hastalık tedaviye başlanıp bulaştırıcılık ortadan kalktıktan sonra yani 15–20 gün içinde tekrar emzirmeye izin verilir)
2. Meme apsesi (Doktorunuza danışın, bazen abse bile emzirmeye engel değildir. Ağrı çok şiddetli ise 2–3 saatte bir pompa ile süt boşaltılmalıdır)
3. Annenin süte geçen ve bebeğe zararlı olabilecek ilaçları kullanması gereken (kanser ve psikotik ilaçlar) hastalıkları ve Annenin uyuşturucu kullanma