Emziren Anne İmplant Yaptırabilir mi?

Emziren Anne İmplant Yaptırabilir mi?
Emziren Anne İmplant Yaptırabilir mi?

Diş kayıplarının mümkün olan en kısa süre içerisinde telafi edilmesi tavsiye ediliyor. Hamilelik öncesinde yapılan kontrollerde dişlerden bazıları  tedavi bazıları çekim yapılmış olabiliyor.
Özellikle çekilen dişler için hekiminiz size en kısa sürede bu çekilen dişin yerine implant veya köprü yaptırmanız gerekir diye bilgi vermiş olabilir. Tam da bebek düşünürken diş çekimi ve sonrasında oraya diş yaptırmak genellikle mümkün değildir. Doğum sonrasına ertelenen diş tedavileri için de anne sütü verirken diş tedavisi olmak gibi bir durum söz konusu. Sizin için diş kayıplarının nedenlerini ve çekilmiş diş yerleri için yaptırmayı planladığınız implantın ne zaman yapılabileceğini Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk.

Sayın Kızılkaya diş çekildiğinde yerine diş yaptırmak neden gerekli?

Doğal bir denge ile kurulmuş vücut düzenimiz organlardan birisi kaybedildiğinde de işlevlerini sürdürebilir. Ancak eksik uzvun yerine diğerlerinin daha faza çalışması gerekecektir. Diğer yandan özellikle dişlerimiz için sadece fonksiyon değil estetik de söz konusudur. Dişlerin her biri için farklı fonksiyonlar gerçekleşir. Ön dişler kesici, yan dişler koparıcı arka dişler ise çiğneyici özelliktedir. Sayı olarak fazla görülse de yaptıkları fonksiyon olarak gruplar halindedir. Diş kaybı gerçekleştiğinde de hem fonksiyon hem estetik kaygılar ortaya çıkar. Genellikle sonradan fark ettiğiniz önemli bir kayıp da telaffuz bozulmasıdır. Konuşurken de dişlerimizin sesleri çıkarmamızda önemli işlevleri vardır. Bu nedenle özellikle birden fazla dişi kaybeden kişilerin konuşması anlaşılamayacak seviyelere gelebilir.

Diş kaybını önlemek mümkün değil mi?

Tabi koruyucu önlemler alarak en az seviyeye getirmek diş hekimi olarak bizim asıl görevimiz. Düzenli yapılan hekim ziyaretleri diş çekiminden sizleri koruyacaktır. En çok diş çürükleri ve diş eti hastalıkları diş kaybına neden olur. Bunların erken dönemde teşhis edilmeleri tedavi olanağı sağlar. Bir diş çürüğünü ele alırsak başlangıç aşamasında müdahale edilen diş çürüğü basit bir dolgu ile tedavi edilir. Bu dolgu ömrü de uzun olur. Derin tabakalara ilerlemediği için soğuk sıcak hassasiyeti de olmaz bu tip erken yapılan dolgularda.

Her şeye rağmen bazen dişlerin çekilmesi gerekebilir. Çekim sonrası mümkün olan en kısa sürede de dişin yerine implant veya köprü yapılmasını öneriyoruz.

Sayın hocam tam bu noktada hamilelik sonrası emzirme döneminde olan anneler için implant diş yapımını soracaktım size

Hamile iken zaten mümkün olduğu kadar mümkün ise diş tedavilerini ertelemek gerekiyor. Doğum sonrası diş çekimi,kanal tedavisi, diş röntgeni gibi işlemler rahatlıkla uygulanabilmekte. İmplant yapımı için ise emziren anneler için uygun değildir. İşlemler ile birlikte ilaç kullanılması gerekecektir. Özellikle antibiyotikler ve ağrı kesicilerin süte karışması nedeni ile mümkün ise zorunlu durumlar dışında kullanılmaması gerekir. Emziren annenin önceliği bebek olmalıdır. Evet eksik diş te yapılmalı ama emzirme döneminden sonra yapılması daha uygun olacaktır.

Aşağıdaki videoda Dt. Sertaç Kızılkaya, “İmplant Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler” ‘le ilgili bilgiler veriyor.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here