Emzik Kullansam mı… Kullanmasam mı?

Emzik Kullansam mı... Kullanmasam mı
Emzik Kullansam mı... Kullanmasam mı

Emzik kullansam mı… kullanmasam mı

Emzikler: Bebeğiniz için iyi bir şey mi? Gerçekten gerekli mi?
Buna karar vermek tamamen size kalmış.

Emzik kullanımına karar vermek tamamen size kalmış

Bunu yapmalı mıyım, yapmamalı mıyım? Bebeğime nasıl yardımcı olabilirim? veya ileride bu alışkanlıktan onu nasıl kurtarabilirim? Emzik kullanmaya karar vermeden önce, aslında bunun gibi birçok soruyu cevaplamanız gerekiyor. Ne yazık ki size net bir şekilde emzik kullanın ya da kullanmayın dememiz mümkün değil. Bu yazıdaki amacım size emziğin artılarını eksilerini ve de kullanacaksak nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatmak.

Birçok bebeğin çok güçlü bir emme refleksi vardır. Bazı bebeklerin doğmadan önce anne karnında bile parmaklarını emdiğini biliyoruz. Beslenmenin ötesinde emzirmenin yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkisi olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle de birçok ebeveyn emziğin de sanki bebek bezi gibi olmazsa olmaz, çantamızda mutlaka bulunması gereken bir şey olduğunu zannederler.

Emzik gerçekten bebeğiniz için gerekli mi, iyi bir şey mi? Bu yazıdaki amacımız emziğin olumlu yanlarını ve olası zararlarını bilmeniz. Eğer kullanılacaksa önemli ipuçlarını öğrenmeniz ve bebeğinizi emzikten ayırırken hangi adımları izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olmak.

Emziğin artıları

Bazı bebekler için emzik iki beslenme arasında annenin biraz nefes almasına yardımcı olabilir. Ancak asla emzirmeyi erteleme amacıyla da kullanılmamalıdır. Hadi gelin emziğin olumlu yanlarını birlikte inceleyelim:

  • Huzursuz bir bebeği rahatlatabilir bazı bebekler herhangi bir şeyi emerken daha mutlu olurlar.
  • Geçici de olsa emzik bebeğin dikkatini dağıtarak, özellikle de hoşuna gitmeyen veya acı veren durumları unutturabilir. Yani Aşı, enjeksiyon, kan alma gibi bazı girişimlerden sonra bizim için hayat kurtarıcı olabilir.
  • Emzik bazı bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırır, ancak emziğin uyku süresine ve gece uyanmaları üzerine olumlu bir etkisi olmadığını da akıldan çıkarmamak gerekir.
  • Emzik uçaktaki basınçtan kaynaklanan rahatsızlığı önleyebilir. Çünkü bebekler bilinçli olarak yutkunarak veya esneyerek kulaktaki basınç değişikliğini dengeleyemezler. Oysa emziği emmek bu konuda bebeğe yardımcı olabilir.
  • Emzik ani bebek ölümü (SIDS) olasılığını azaltmakta etkili olabilir. Tabii ki bu çok sık bir durum değildir, emzik kullanıyorsunuz diye yine de bebeğinizi yüz üstü yatırın anlamına da gelmiyor. Ancak böyle bir çalışma olduğunu bilmenizi isterim. Yine de eğer emziriyorsanız 4 haftadan önce emzik vermemeniz gerektiğini de hatırlatmak isterim.
  • Emzikler kolayca atılabilir, bırakmak istediğinizde onu ortamdan uzaklaştırmanız yeterlidir. Ancak çocuğunuz parmağını emiyorsa, parmağını atamayacağınıza göre, bu alışkanlıktan kurtulmak bazen daha zor olabilir.

Emziğin eksileri

Yukarıda saydığımız birçok olumlu yanının dışında, emziğin maalesef birçok dezavantajı da vardır.

  • Özellikle 4 haftadan önce, erken emzik kullanımı, emzirmeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü anne göğsünü emmek ile emziği veya biberonun başlığını emmek çok farklıdır ve bazı bebekler bu farklılıklara son derece hassastır. Bazı araştırmalar emzik kullanımının daha seyrek emzirmeye, hatta bazı bebeklerde emzirmenin birkaç ay içinde bırakılmasına yol açabileceğini göstermiştir.
  • Bebeğiniz emzik bağımlısı olabilir. Eğer bebeğiniz uyurken emzik kullanıyorsa, emzik bebeğinizin ağzından düştüğü zaman, gece yarısı ağlama krizleri ile de uyanabileceğinizi unutmayın. Burada da durum tam tersidir, parmak emen bir bebeğin parmağı düşmeyeceğine göre, istediği zaman emip, istediği zaman bırakabilir. Karar tamamen size ait!!
  • Emzik orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir.
  • Uzun dönem emzik kullanımı diş gelişim problemlerine yol açabilir. İlk bir kaç yılda sınırlı bir şekilde emzik kullanımı, tabii ki uzun vadede diş problemlerine yol açmaz. Ancak uzun yıllar ve de çok yoğun bir şekilde emzik kullanımı dişlerin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Sonuçta her bebek farklıdır, her anne-baba farklıdır. Dolayısıyla her bebek ve ebeveyn ikilisi için en doğru kararı o bebeğin anne babası verecektir. Tüm bu bilgiler ışığında, eğer emzik kullanmaya karar verirseniz bazı ipuçlarını aklımızda tutmakta fayda var.

Emzik kullanırken yapmanız ve yapmamanız gerekenler

Bebek 1 aylık olana kadar emzik vermeyin

Emzirmenin tamamen oturmasına, bebek ile annenin birbirine alışmasına fırsat tanımak gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesindeki pediatrik kurumları, emzik kullanılacaksa en az 4 hafta beklemeyi, etkin bir şekilde emzirmenin gerçekleştiğinden emin olduktan sonra emzik kullanılmasını önermektedir.

Emzikten önce başka sakinleştirme yöntemlerini deneyin

Emzik sizin ilk silahınız olmasın bazen basit bir pozisyon değişikliği veya hafif ritmik bir sallama ağlayan bir bebeği kolaylıkla sakinleştirebilir. Eğer bebeğinize emzik verecekseniz, sadece beslenmeden sonra ve beslenme arasında emzik verin

Bebeğinizin yaşına uygun emzik tercih edin

Emzik tercihinizde dişler çıkmadan önce silikon, dişler çıktıktan sonra kauçuk tercih edilebilir. Silikon olanlar bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ancak dişleri çıkan bebeklerde kolaylıkla meme kısmı kopabilir ve boğaza kaçma riski ortaya çıkabilir. Kesin bir kural olmamakla birlikte ilk 2-3 ayda yuvarlak, daha sonra damaklı emzik kullanmak daha uygun olacaktır.

Çok parçalı emzikler riskli olabilir

Yine tek parçalı emzikleri tercih etmelisiniz buhar sökülüp takılan farklı parçalardan oluştuğu takdirde yine küçük parçaların boğaza kaçma riski ortaya çıkabilir. Bebeğinizin ve sizin rahatlıkla kullandığınız bir emzik bulduğunuzda mutlaka birkaç tane alın Çünkü aynısından tekrar bulamayabilirsiniz.

Emzik olmazsa olmaz değildir

İlle de her zaman bebeğinize emzik vermek zorunda değilsiniz. Eğer çocuk emzikle ilgilenmiyorsa onu zorlamayın. Gece uykuda ağzından düştüğünde çocukta bir tepki yoksa, emziği ağzına koymayın.

Emziğin temizliğine özen gösterin

Özellikle ilk 6 ayda emziklerin temizliğine dikkat etmek gerekir, bağışıklığı güçlenene kadar, ilk 6 ayda sık sık kaynatmak veya bulaşık makinesine koymak önerilir. 6 aydan sonra basitçe su ve sabunla yıkamak yeterli olacaktır.

Emziği tatlı şeylere batırmayın

Emziği asla şekerli su, bal, reçel gibi tatlı şeylere batırmayın. Bu durum bebeğinizde hem şeker bağımlılığına, hem de diş çürüklerine yol açabilir.

Bebeğinizin emziğini sık sık değiştirin

Emziğin güvenilir bir durumda olduğundan emin olun. Bebeğiniz büyüdükçe yaşına uygun emzikler ile sık sık değiştirin. Herhangi bir kaybolmuş parçası var mı, herhangi bir bölümü aşınmış mı, zarar görmüş mü, bunu sıklıkla kontrol etmek gerekir.

Emzikleri uzun bağcıkla sabitlemeyin

Emziklerin düşmesini önleyen mandal tarzı tutucuları kullanırken, bebeğin boynuna dolanmasını önlemek için, emziği uzun bir ip veya bağcıkla bağlamayın.

Kısaca özetlemek gerekirse bebeğinizin yaşı büyüdükçe emzik dolayısı ile ortaya çıkabilecek zararlar, faydaların önüne geçecektir. Birçok çocuk kendi kendine 2-4 yaşta emziği bırakabilirler. Ancak bazıları bu alışkanlıktan kurtulabilmek için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Çocuğunuz emziği kendiliğinden bırakırsa asla şikayetçi olmayın ve hemen çocuğunuzu kutlayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here