El ayak ağız hastalığı Coxackie virusu ile oluşan viral bir hastalıktır. Oldukça bulaşıcıdır. Kreşlerde, okullarda yaz ve sonbaharda salgınlar yapabilir. Çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür.
İçindekiler
El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri
- Hastalık ateş, boğaz ağrısı ve iştahsızlık şeklinde başlar.
- Ateşten 2-3 gün sonra ağız içinde ve el ve ayak içinde içi sıvı dolu döküntüler ile kendini gösterir. Deri döküntüsü ağız içi afttan bir iki gün sonra görülür, küçük kırmızı noktalar halinde başlar, içi sıvı dolu hale gelir. Döküntüler ağrılıdır , bazen kaşıntı görülebilir, gövdede ve bez bölgesinde de görülür. Döküntüler 1 hafta kadar sürebilir.
- Ateş değişkendir, 39-40 derece ye kadar çıkabilir.
- Hastalığın geç döneminde tırnaklar kendiliğinden düşebilir.
- Özellikle küçük çocuklarda ağız içindeki aftlara bağlı olarak beslenme güçlüğü görülebilir.
El Ayak Ağız Hastalığından Korunma
Hastalıktan korunmak için el temizliğine dikkat etmek gerekir, özellikle tuvaletten sonra veya bez değiştirdikten sonra mutlaka el yıkamak, çocukların kullandığı tüm malzemelerin ve oyuncakların temizliğini ve dezenfeksiyonunu sağlamak önemlidir. Hastalarla sarılmak, öpmek gibi yakın temastan ve ortak eşya kullanımından kaçınmak gerekir.
El Ayak Ağız Hastalığı Tedavisi
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanmak gereksizdir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılabilir. Ağız yaralarına özel solusyonlar kullanılabilir. Bağışıklığı güçlendirmek için vitamin ve çinko desteği yapılabilir,
Beslenmede Dikkat Edilecek Noktalar:
Ağiz İçi Aftlarda Nasıl Beslenmeli?
Bisküvi, kızarmış ekmek, havuç gibi sert ve sivri gıdalardan kaçınılmalı, turunçgiller portakal, mandalina, greyfurt, limon ve suları , domates gibi asidik yiyecekler ,turşu, tuzlu ve baharatlı yiyecekler , aşırı sıcak veya soğuk yiyecek-içeceklerden de sakınmalıdır.
Neler Verilebilir?
- Çorba, özellikle tarhana çorbası probiyotik içermesi açısından da besleyici değeri yüksektir.
- Yoğurt, ayran
- Blenderda hazırlanmış süt+ muz+ bal + bisküvi
- Baklagiller
- Fırında pişirilmiş meyve ( armut, elma.. )
- Meyveleri blenderdan gecirilmiş, az şekerli koyu kıvamlı komposto
Ağız İçi Aftlarda Tedavi
- Karbonatlı su ile gargara: 1çay bardağı ılık su içine 1çay kaşığı karbonat ile günde 2-3 kez ağız içi temizliği yapılır
- Propolis
- Karadut şurubu ile gargara
- B vitamini: özellikle yeşil yapraklı taze çiğ sebzelerde ya da ilaçların içinde bulunur-Çay: içerdiği tanninler nedeniyle yara iyileştirici etkisi vardır. Küçük çocuklarda poşet çayı 60 saniye aftın üzerinde tutmak fayda sağlayabilir.
- Büyük çocuklarda buzlu su ağrıyı hafifletir.
- Doktorunuzun önereceği özel ağız içi sprey ve kremler kullanılabilir.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu, “Çocuklarda Döküntülü Hastalıklar” ve Çocuk Sağlığı ile ilgili çeşitli konular hakkında bilgiler veriyor.