E Vitamini yağda eriyen vitaminlerden biridir, tokoferol de denir. Vücuttaki en önemli rolü antioksidan olmasıdır. Oksijenin tüketilmesi sırasında hücre zarına zarar veren maddeleri temizler.
İçindekiler
E Vitamini Faydaları
- Antioksidandır (hücre zarının koruyucusu)
- Damar tıkanıklığını önler.
- Kan hücrelerinin yapısal bozulmasını engelleyerek kansızlığı önler. Organizmadaki tekli oksijeni etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azalttığı bildirilmiştir.
- Kısırlığı önler,
- Cildin genç kalmasını sağlar,
- Kalp ve diğer kaslarda zayıflamayı, yorgunluğu önler.
- Bağışıklık sitemini güçlü tutar.
Hangi Besinlerde Bulunur?
E vitamininin en zengin bulunduğu kaynakları yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve tohumlardan elde edilen yağlardır. Diğer kaynaklarına gelince tahıl taneleri ve kuru baklagilleri sayabiliriz. Bunun dışında et, yumurta ve balıkta da bir miktar vardır. Bitkisel yağlarla kızartma yapılırken E vitamininin %11’inin kaybolduğu, akılda tutulması gereken önemli bir bilgidir.
E Vitamini Eksikliği
E vitamini günlük yiyeceklerde yeterli miktarda bulunur, bu nedenle eksikliğine genel toplumda ve sağlıklı bireylerde çok sık rastlanmamaktadır. E vitamini eksikliği düşük doğum ağırlıklı olan- prematüre-yeni doğan bebeklerde ve emilim bozukluğu olan kişilerde görülebilir. Nadir de olsa esikliğinde görülen belirtilere gelince;
- Omurilik ve beyincik fonksiyonlarında bozulma ile ataksi dediğimiz bir denge sorunu,
- Miyopati ve nöropati adını verdiğimiz bazı kas ve sinir hastalıkları,
- Gözün ağ tabaksı retinayı bozan, Retinopati adını verdiğimiz bazı göz rahatsızlıkları,
- Kırmızı kan hücrelerinde parçalanamaya bağlı kansızlık,
- Bağışıklık yanıtında azalma ile enfeksiyonlara eğilim artışına neden olur.
Dediğimiz gibi eksikliği nadir olduğu için, asıl fazlalığına daha çok dikkat etmek gerekir, günde 1500 Ü’den fazla E vitamini alımı dolaylı olarak K vitamini eksikliğine, dolayısıyla kanamalara neden olabilir.
E Vitamini İhtiyacı
Gereksinim miktarı günlük beslenmemizde yetişkinlerde10–30 mg
Çocuklarda ihtiyaç yaşa göre değişir. 0 yaş için 4 mg, 1-3 yaş arası 5 mg, 4-6 yaş arası 6 mg, 7-10 yaş arası 7 daha sonrası için kızlarda 8 mg, erkeklerde 10 mg dır.
Emilme bozukluğu olduğu durumlarda emilme oranı düşeceğinden gereksinim artar.
Pek çok cilt rahatsızlığının tedavisinde saf olarak kullanılır. Ama yağda eriyen bir vitamin olduğu için eczaneden alınan E vitamini kapsülleri, badem yağı veya bitkisel bir yağla karıştırarak kullanılabilir.
Dyt. Fatmagül ÖZTÜRK
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dyt. Fatmagül Öztürk, “Besin Takviyeleri” ve sağlıklı beslenme ile ilgili çeşitli bilgiler veriyor.