Ergenlik ve gençlik çağı sorunları
Ergenlik, tüm gençlerde olduğu gibi DS’lu gençler ve aileleri içın de zor bir geçiş dönemidir. Kendi vücutlarında oluşan değişikliklere uyum sağlamaları, çevrenin beklentileri ile kendi arzuları arasında denge kurmaları gereken bu dönemde, zihinsel yetersizlikleri nedeni ile öteki gençlere oranla daha yoğun sorunlar yaşayabilirler. Bu dönemin kolay bir şekilde atlatılması için konunun uzmanlarından yardım istemek gerekebilir.
Aşırı kilo alma: Bu dönemin önemli sağlık sorunlarından biri de aşırı kilo alma eğilimidir. Aşırı yemek yeme, az hareket ve metabolizmanın yavaşlaması şişmanlık nedenleridir. Bebeklerin doğumdan itibaren dengeli beslenmesi, ailenin bu konuda eğitilmesi ve küçük yaşlardan başlayarak uygun diet uygulanması aşırı kilo almayı önleyebilir.
Deri Enfeksiyonları: Özellikle aşırı şişman olanlarda, kalçalarda, bacakların üst kısımlarında ve genital organların etrafında yaygın deri enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Bu enfeksiyonlar, uygun deri hijyeni, antibiyotik içeren kremler ve gerektiğinde oral antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilirler.
Erişkin çağı sorunları
Çocukluk ve gençlik dönemlerinde rastlanılan tıbbi sorunların çoğu, erişkin Down sendrom’lu hastalar için de geçerlidir. Uygun beslenme, sürekli egzersiz, enfeksiyonlardan korunma, tiroid hormon düzeylerinin kontrolü ve rutin diş ve göz muayenesi erişkin hastalar için de gereklidir. Bu çağın kendine özgü sorunları da vardır. Örneğin Down sendrom’lu erişkinlerin % 30 ila 60’ında yaşlılık kataraktı diğer erişkinlere oranla daha erken yaşlarda gelişir. Erişkin Down sendrom’lu hastalarda Alzheimer hastalığının (bunama) ilk belirtileri 30 yaş civarında ortaya çıkmakta ve hastaların % 15 ila 25’inde görülmektedir.