Domuz Gribi 2

domuz gribi 2
domuz gribi 2

Domuz gribi hastalığı da aşısı da basın ve yayın organlarında gereğinden fazla abartıldı. Aslında çoğu zaman bazı önlemler eşliğinde hastalığa yakalanmaktan kurtulabilir veya en azından hafif atlatabiliriz.

Bağışıklık sistemini güçlendirici önlemler

1) Hasta değilken haftada 2 gün, soğuk algınlığı belirtileri başlayınca 4-5 gün boyunca günde 1-2 kez C vit almak. (>10 yaşta 1 gram, 5-10 yaş arası 0,5 gram verilebilir)
2) Sık sık ıhlamur ve bitki çayları (adaçayı-kuşburnu v.s) içmek

Virüs bulaşmasını/virüs sayısını azaltıcı önlemler

1) Kalabalık yerlerden uzak durmak
2) Hasta kişilere 2 metrede daha fazla yaklaşmamak
3) El sıkışma ve öpüşme alışkanlıklarımızdan vaz geçmek
4) Sık sık ellerimizi yıkamak (tercihen antiseptik sabunlarla)
5) Sık sık antiseptik jellerden kullanmak
6) Evde hazırladığımız ılık tuzlu su ile günde 2-3 kez gargara yapmak ve 1-2 yudum yutmak ağız ve solunum yollarındaki virüsleri temizlemeye yardımcı olur
7) Sık sık sıcak içecekler içmek
8) Pamuğu hazırladığımız tuzlu suyla ıslatarak günde 2-3 kez burun deliklerinin içini mümkün olduğunca derine kadar temizlemek

Domuz gribi belirtileri

Domuz gribinin normal influenza enfeksiyonundan bir farkı yoktur. Ancak bunu basit soğuk algınlıklarından da ayırmak gerekir. İnfluenza enfeksiyonlarının hepsinde ki domuz gribi de buna dahil ateş, yaygın vücut ağrısı genellikle olmazsa olmaz belirtilerdir. Buna baş ağrısı sıklıkla eşlik eder, burun akıntısı her zaman olmayabilir kusma ve isal de bazen görülebilir. Klasik grip belirtilerine kusma-ishal eşlik etmesi domuz gribi için özel bir durum değildir. Şu anda domuz gribi zannedilenden çok daha yaygındır.

Domuz gribi iyileşir mi?

İlk başlarda şüphelenilen her olguda yapılan testlerin sonuçlarına bakarsak İstanbul Tıp Fakültesi referans labaratuvarında testlerin %98’inde H1N1 sonucu pozitif bulunmuştur. Hastalık zannedildiği kadar ağır olmamakla birlikte ortalama %1 ile 1000’de 1 arasında değişen bir ölüm oranı vardır. Sağlıklı bireylerde bu oran 10.000’de 1’e kadar düşebilir.Yani televizyon kanallarında 50 ölü oldu 60 oldu 70 oldu…. gibi panik yaratacak şekilde sayılırken 400- 500 bin kişinin’de domuz gribine yakalanıp iyileştiğinin de vurgulanması önemlidir. Vakaların sayısı çok arttığı zaman ölüm oranında da bazı artışlar olabilir. Ölüm oranı artmasa bile göreceli olarak ölen insan sayısı çok fazla olacaktır. Salgın çok hızlandığı zaman sağlık hizmetlerine ulaşmak çok imkansız hale gelebileceğinden panik havası yaratılabilir. Bu yüzden aşı olunması özellikle risk guruplarına önerilir.

Domuz gribi aşısı

Aşı içinde çok tartışma yaratılan 2 katkı maddesinden öncelikle civadan bahsetmek istiyorum, civa denen şey Tiomersal maddesidir. Bu tıp sektöründe yani aşı sektöründe kullanılan etil civa tuzudur, böbreklerden kolaylıkla atılır. Vücutta birikmez, o yüzden de bir zararı olamaz. Bazı kişilerin çok abartığı bu civa olayı özellikle kendilerinin de Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde, bakanlığın kullandığı bütün aşılarda bulunan bir maddedir, yaklaşık 40 yıldır tüm çocuk aşılarının içinde Tiomersal mevcuttu zaman zaman çeşitli nedenlerle çok suçlanan bir madde olmakla birlikte yapılan çalışmalar Tiomersalin zararlı olduğunu kanıtlayamadı.

Sanayide kullanılan metil civa ise vücutta birikip zararlı olabilir. Bunu tıpta kullanılan Tiomersalle ilgisi yoktur. Metil-Etil derken tek bir harf farkla demoji yaratılmaktadır. Sukualen maddesine gelince, o da insan vücudunda, bitki ve hayvanlarda yaygın olarak bulunan doğal bir maddedir. Vücudumuzda kolesterol sentezlenmesinde kullanılır. 1997 yılından beri Novartis firmasının Fluad marka mevsimsel grip aşısında skulaen bulunmaktadır ve bugüne kadar 40 milyon doz civarında uygulanmış ve ciddi bir sorun yaratmadığı görülmüştür.Aşıya bağlı beklenen Guillain Barre Sendromu riski milyonda 9 civarındadır. Domuz gribini kendisine yakalanınca Guillain Barre Sendromu riski bundan 8 kat daha yüksektir. Ayrıca Türkiye’de yaşıyoruz, herhangi bir trafik kazası geçirerek felç olma riskiniz ise bunlardan kat kat daha fazladır.

Tüm bu bilgiler ışığında ben şahsen kendim aşı yaptırdım çocuklarıma da ay sonunda aşı yaptırmayı düşünüyorum. İstanbul Tıp Fakültesi çocuk bölümünden tanıdığım bir çok hocamın da kendilerine aşı yaptırdıklarını biliyorum. Ay sonu dememizin nedeni muhtemelen tüm Avrupa ülkelerinden toplanan sonuçlar 3 marka aşı için de yayınlanacak ve zaten çok ciddi sorun beklemediğimiz aşıların faz 4 sonuçları da bunu kanıtlayacak. Sonuç olarak herkes kendisi ve çocuğu için en doğru kararı verecek, bu yazı aşı olun veya olmayın önerisi olarak kabul edilmemelidir. Aşılarla ilgili detaylı bilgi öğrenmek isteyenler aşağıdaki linki ziyaret edebilirler. Faz 4 sonuçları da muhtemelen bu sitede yayınlanacaktır.

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19361

Çok sevgili meslekdaşım Dr. Murat PALABIYIK’ın bu konuda yazdığı bir paragrafa da yer vererek bu domuz gribi polemiğine bir son vermek istiyorum.

Dr. Anıl YEŞİLDAL

Sevgili dostlar,
Şu domuz gribi pandemisi krizi ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından gayet başarılı ve bilimsel olarak yönetilirken (ben politik açıdan sağlık bakanını pek sevmem, oyumu da partisine vermem, ama hakkını vermek gerek bu pandemi bundan daha iyi yönetilemezdi, bir siyasetçi gibi değil gerçek bir bilim adamı gibi davranıyor) bir sürü sözde bilirkişi medyatik ortamlarda ileri geri konuşarak hiç bir bilimsel geçerliliği olmayan adeta kahvehane muhabbeti yapar gibi konuşarak halkın kafasını karıştırıyorlar. Doğal olarak bu durum bana da yansıyor, tüm hastalarım endişeli şekilde beni arayıp hastalık ve aşıyı soruyorlar. Bu domuz gribi rantçılarına en güzel cevabı gerçek bilim adamları veriyor, ama onlar seslerini şarlatanlar gibi yükselterek konuşmuyorlar.

Mikrobiyoloji ve viroloji denince ülkemizde akla gelen en önemli bilim adamlarında birisi de Prof. Dr. Selim BADUR Benim radyom AÇIK RADYO 94,9′ da ve benim programım AÇIK GAZETE’de geçen hafta canlı yayında Ömer Madra ile bu konuda sohbet etti. Bu sohbeti dinlemenizi öneririm. Dileyenler aşağıdaki linkten sohbetin tamamını dinleyebilirler, hatta mp3’ünü indirebilirler.

http://www.acikradyo.com/default.aspx?_mv=a&aid=25100

BİLGİ ÖZGÜRLÜKTÜR, BİLGİ RAHATLIKTIR, BİLGİ ZENGİNLİKTİR.

Hepinize temiz ve doğru bilgili mutlu günler diliyorum.
                                                                           Dr.Murat PALABIYIK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here