Doğumsal İskelet Anomalileri

Doğumsal İskelet Anomalileri
Doğumsal İskelet Anomalileri

Bebek bekleyen annelerin en büyük korkularından birisi de ‘Çocuğumun eli ayağı düzgün olacak mı ? ‘ ‘dır. Aslında bu biraz abartılı bir korkudur, çünkü doğuştan gelen iskelet anomalileri çok nadirdir. Önemli bir kısmı önceden saptanıp önlenebilir veya bebek doğduktan sonra başarı ile tedavi edilebilir.

İskelet anomalileri bebeğin anne rahmindeki ilk dört haftasında oluşur. Embriyonun şekillenmeye başladığı bu ilk 28 gün içinde çoğunluğu bilinmeyen etkenler bebeğin kalçasının, omurgasının, kol ve bacaklarının, el ve ayaklarının normal şeklini almasını engelleyebilirler.
Günümüzde gebeliğe sağlıklı bir şekilde hazırlanmak için, annenin gıda ve vitamin eksikliği çekmesini önlemek gerekir. İçki, sigara, uyuşturucu gibi anne rahmindeki bebeği olumsuz etkileyebilecek etkenlerden kaçınmak önemlidir. Benzeri basit ve akılcı önlemler sayesinde doğumsal anomalileri azaltabildiğimize inanıyoruz.

1960 larda İngiltere ve Almanya’da gebelerin bulantı kusmalarını önlemek için verilen Talidomid isimli ilacın çok sayıda bebekte ‘fokomeli’ denilen el-kol anomalisine yol açmasından sonra ilaç endüstrisinin yeni geliştirdiği ilaçların çok sıkı bir şekilde denetimden geçirilmesi yasalaştırılmış ve hamilelerde ilaç kullanımı konusunda bütün tıp dünyası daha bilinçli davranmayı ilke haline getirmiştir.

Genetik biliminin ilerlemesi de bazı doğumsal anomalilerin azaltılması konusunda annelere yardımcı olabilmektedir. Örneğin spina bifida denilen ve binde 0,5 gibi yüksek sıklıkta görülen ciddi bir anomalinin görüldüğü aileler yakın takibe alınabilmektedir. Anne, baba ve akrabalarının hamilelik öncesi folik asit alması, gebeliğin 10-12. haftasında ultrasonla bebeğin ayrıntılı olarak incelenmesi gibi uygulamalarla sağlık hizmetlerinin yeterli olduğu bölgelerde spina bifida sıklığının büyük oranda azaltıldığı görülmüştür.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim içi (amnios) sıvısında ve anne kanında yapılan laboratuar tetkikleri de annelere yardımcı olmaktadır.

Bütün bu gelişmelere rağmen düşük sıklıkta da olsa önceden tanınamayan ve oluşması önlenemeyen bir dizi doğumsal anomali vardır.

Kalça Çıkığı

Örneğin halk arasında ‘doğuştan kalça çıkığı’ olarak bilinen, hekimlerin ‘gelişimsel kalça displazisi’ olarak adlandırdığı sorun bin bebeğin birisinde görülür. Kız çocuklarda, ters gelişlerde, akrabalarında bu hastalık görülenlerde kalça çıkığı daha sıktır. 1980lerden beri bebeğin kalçasına ilk aylarda yapılan ultrason incelemesi ile kalça çıkığının erken tanınması giderek yaygınlaşmıştır. Erken teşhis sayesinde basit korselerle tedavinin başarısı artmış ve kalça çıkığı korkulan bir hastalık olmaktan çıkmıştır.

Pes Ekinevarus (PEV)

Aynı şekilde tıp dünyasında ‘pes ekinovarus’ olarak bilinen doğuştan çarpık ayak hastalığının tedavisinde de son yıllarda alçı ile düzeltme gibi basit bir tedavi giderek etkinleşmiş ve anne-babaları korkutan ameliyatlar çok daha az yapılmaya başlanmıştır.

Tortikolis

Doğuştan gelen ve önceden tanınıp engelenemeyen hastalıklar arasında sıklı konusunda ilk üçe giren diğer bir sorun ‘tortikollis’, yani doğuştan boyun eğriliğidir. Tortikollisli bebeklerin çoğunda boynun yüzeyel kaslarında doğum sırasında bir zorlanma vardır ve yaşamın ilk aylarında egzersiz uygulanması ile düzelir. Tortikollisli bebeklerin küçük bir kısmında ise sırt ve bel omurgalarında da görülen ve skolyoza yol açan kemik anomalileri vardır ve bazen küçük yaşlarda ameliyatla tedavisi gerekebilir.

Bebeklerin el, kol, bacak ve ayaklarında birçok nadir anomali görülebilir. Parmakların yapışık olması, parmak sayısının fazla veya eksik olması gibi küçük sorunlardan uzuvların ciddi sorunlarına kadar uzanan birçok anomali genellikle küçük ameliyatlar veya günümüzde giderek gelişen protezlerle başarı ile tedavi edilebilirler. Bu anomaliler genellikle çok çok nadirdir, onbin veya yüzbin bebekte bir görülürler.

Bu videolarımız da ilginizi çekebilir
:

Çocuklarda Ayakkabı Seçimi
Yürümeye Başlayınca İlk Ayakkabı
Çocuklar Evde Ayakkabı Giymeli mi?
Çocuklarda Ortopedik Ayakkabı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here