İçindekiler
Doğumdan sonraki bazı fiziksel değişiklikler
Doğumdan sonra günler bazen de haftalar boyunca vücudunuz rahim içinde kalan kan ve bazı doku artıklarını dışarı atmaya devam eder. Bu yüzden ilk birkaç günde kanama olabilir, bu ağır geçirilen bir adet dönemindekine eşit miktarda ve genellikle kırmızı renktedir. Ancak miktarı bunun üzerindeyse mutlaka doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Az miktarda pıhtı içerebilir. Haftalar geçtikçe kanama yavaş yavaş azalır.
Heyecandan ve mutluluktan titrer durumdasınız
Gizem dolu bu olayla, içinizdeki canlının hekiminiz tarafından alınması ve kucağınıza yatırılışı ile hissettiğiniz duygularla bebeğinizin sıcaklığını anlatabilir misiniz? Anlatılmaz, yaşanır denilen, sanki çok kutsal bir olaydır. Bu hayatınızdaki büyük bir an, doğal bir tepe noktasıdır.
Tamamen bebeğinize adanmış durumdasınız
Yeni doğmuş bir bebeğin tam bakımı tamamen sizin kucaklarınızda, tüm zorlukları ile yanıbaşınızda, ama sizin. 24 saat size ait bir iş, sorumluluk sizin, ve o artık sizin.
Beklentileri karşılayamayacağınızı hissediyorsunuz
İnişler, çıkışlar gibi anlatamayacağınız duygular hissediyorsunuz, duygusal tepe noktalarına çıkışı hissediyor ama anlatamıyorsunuz. Kendinizi bir parça yetersiz hissetmeniz doğaldır, özellikle de karşılaşmakta olduğunuz yeni güçlüklerle.
“Lohusalık Hüzünü” denen bu durum muhtemelen hayatınızdaki ve hormonlarınızdaki ani değişimlerden kaynaklanmaktadır. Doğumdan hemen birkaç gün sonra ortaya çıkar. Kendinizi bebeğinize bakabilme yeteneğiniz konusunda endişeli ve gergin hissedebilirsiniz ve bu tip duyguları taşıyor olmaktan dolayı suçluluk duyabilirsiniz. Ancak ailenin desteğiyle genellike 10 gün içinde geçer
Bu durum ilk günlerde çok normaldir, ancak bunun uzaması, hele de 10-15 günden fazla sürmesi, bebeğe karşı olumsuz duygular, ağlama nöbetleri, çocukla hiç ilgilenmek istememe gibi boyutlara vardığı takdirde aile asla sizi suçlamamalıdır, bu duruma doğum sonrası deprseyon adı verilebilir, böyle bir durumda bir psikiatra başvurmak en doğru çözüm olacaktır
Beklentileri karşılayamama hissi sadece bebeğe karşı hissedilmez. Özellikle birkaç ay cinsel isteksizlik olabilir. Bu yine hem hormonal değişikliklerden hem de doğum sonrası genital bölgenin gördüğü hasar, dokular iyileşene kadar duyulabilecek acı ya da bundan dolayı duyulan korku bir araya gelince bunun olması gayet normal bir olaydır. Bu tür durumlara da eşlerin son derece anlayışlı davranması gerekir.
“Hasar görmüş hissediyorsunuz”
Hayatınızdaki sınırlarınızı en fazla zorlayan işi tamamladınız. Hemen hemen bütün kaslarınız, eklemleriniz ve organlarınız bebeğinizi dışarı çıkarmanız için normalden fazla çalıştı. Etkileri baştan aşağıya hissettiğinize şüphe yok.Ama hissetiğiniz gebelik ve doğum hiç bir şeymiş diye düşünebilirsiniz, bebek bakımı size daha zor gelebilir, çünkü anlayamadığınız ağlamalar artık kucağınızdadır.
Baygın hissediyorsunuz
Hamilelik döneminin sonu kan hacminizde ve toplam vücut sıvısı miktarınızda ani değişiklikler meydana getirir. Dolaşım sisteminizin buna adapte olması ve değişiklikleri telafi edebilmesi zaman alacaktır. Bu ciddi olmayan safha sona erene kadar (genellikle bir gün sonra) baş dönmeleri, tansyon düşmeleri olabilir, yataktan kalkarken veya yürürken yardım almanız gerekebilir.
Üşüme-titreme
Doğumun hemen ertesinde pekçok kadın ani üşümeler ve tüm vücudu saran titreme hissiyle karşılaşabilir. Bazen terlemeler de buna eklenebilir. Bu muhtemelen çok yorucu bir işi tamamlayan vücudunuzun ısı düzenleme sisteminin yeniden ayarlanmasına bağlıdır.
Ancak lütfen tüm bu yazılanlar sizi daha da endişelendirmesin. Lütfen bunların hepsinin geçici olduğunu, her geçen gün şiddetinin giderek azalacağını unutmayın. Öncelikle fiziksel düzelmelerle birlikte, 1-1,5 ay içinde kendinizi tamamen normal hissedeceğinizi sakın aklınızdan çıkarmayın. Ancak bu dönem geçene kadar diğer aile bireylerinin ve özellikle babaların yeni annemize maddi-manevi desteklerini esirgememeleri de çok önemlidir.