Bir küçük ayak, bir anne keçi, bugün bana bu satırları yazdıran doğanın bileşenleri…
Çocuklarımız artık doğadan çok hızlı kopuyor. Ne demek şimdi bu diyeceksiniz. Örneğin bir insanın anne karnında büyümesi ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için 9 ay gibi bir süre gerekir.
Bu süreden önce doğan bebekler erken doğum nedeniyle gelişimsel birçok risk taşır. İşte bu örnekte olduğu gibi doğadan çok erken kopan çocuklar, hatta tam anlamıyla doğayı tanımayan çocuklar aynı derecede geleceğin riskli yarınlarını oluşturuyor. Birçok duyudan yoksun, hayvanları bile sadece resimlerden gören bir nesil… Toprağı tanımayan, suya dokunmayan, ağaca tırmanmayan, hantal, asosyal, bireysel oyunlar içinde odalarında tek başına sıkışan bir çocukluk!!!
”Yeni Annecilik”akımında çocuklarına cam rendeden en organik meyveyi rendeleyip yediren anneler, çocuklarının doğayla bütünleşmesinin en az yedirmeler, içirmeler kadar önemli olduğunun farkında değiller mi acaba?
Ben her şeyin doğalından yanayım. Kumun da, toprağın da, güneşin de, çocuğun da… Doğal duyusal etkileşimlerin etkisi doğanın içinde anlam kazanır, suni ortamlarda değil. Doğal gıda, doğal etkileşim, doğal çocuk, sağlıklı ve mutlu yarınlar…
Uzm. Safiye ATEŞ
Aşağıdaki videoda Prof. Dr. İpek Akman, “Prematüre Doğum İçin Risk Faktörleri” hakkında bilgiler veriyor.