Diş Taşı Temizliği

Dişlerin ağıza sürmeye başlamaları ile yemek yeme veya biberon gibi beslenme sonrası dişlerin bakımı gerekir. Diş yüzeyine yapışan gıdalar ilk yarım saatin sonunda asit üretirler ve diş çürüğüne zemin hazırlarlar. Diş taşı ve diş çürüğü bir anda ortaya çıkmaz.

Dişi eti hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, sinüzit ve solunum yolu enfeksiyonları ağız kokusuna neden olabilir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları koku yapan önemli faktörlerdir. Diş taşı temizliği ve periodontal tedavi ile diş çürüklerinin tedavisi ağız kokusunu önemli oranda azaltır.
Zamanla zayıflayan mine dokusu incelir. Zırh gibi dişi saran mine tabakasının altındaki dentin dokusu da yumuşak olduğu için çürük hızla pulpa odasına ilerler. Diş ağrısı ile kendini belli eden diş çürükleri oluşur. Bu durumun önüne geçebilmek için dişlenme başlangıcı ile çocuklarda diş macunu hatta hekim gerekli görürse diş ipi kullanılması tavsiye edilir.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Dişler üzerinde biriken bakteri plağı uzun süre temizlenmediği durumda daha sert bir tabaka olan diş taşına dönüşür. Bu tabaka zamanla diş etinde enfeksiyona yol açar ve bu enfeksiyon dişleri çene kemiğine bağlayan periodontal dokulara ilerler.

Diş Eti Enfeksiyonlarını Önleme

Diş etlerinde oluşan bu enfeksiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tedavide ilk aşama etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Diş eti hastalığına sebep olan diş taşları diş hekiminin yapacağı temizleme sayesinde dişler üzerinden kolayca uzaklaştırılır. Toplumda yaygın olarak bilinen yanlış bir düşünce diş taşı temizliği nin dişleri bozduğu ve sürekli temizleme ihtiyacı yarattığıdır. Bilinenin tam tersi bir şekilde diş taşı temizliği ile dişlerin üzerindeki birikintiler uzaklaştırılır ve bu yüzeyde pürüzsüz bir alan oluşacağı için diş taşı birikimi daha zor olacaktır.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Bütün dünyada uygulanan diş taşı temizliği nin dişlerinize hiçbir zararı yoktur. Tam aksine zamanında temizletme yapılmadığı durumlarda dişlerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Diş taşı temizliği uygun cihazlar ve tecrübeli diş hekimleri tarafından yapıldığında ağrılı bir işlem değildir. İşlem titreşimli ultrasonik cihazlar ile yapılır, dişler ile diş eti kenarında oluşan diş taşları temizlenir. Temizleme sırasındaki hassasiyetin miktarına göre sprey veya lokal anestezi kullanılarak uyuşturma sağlamak mümkündür.

Diş Taşı Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Dişlerin altı ayda bir periyodik kontrolleri ve gerekli olduğu zamanlarda da temizlikleri yapılmalıdır. Diş eti çekilmesi olduğu durumlarda açıkta bulunan kök yüzeyinin soğuk sıcak hassasiyeti yapması normaldir. İlerlemiş diş eti hastalığı sonucunda dişin çevresinde doku kaybı oluşur. Bu nedenle diş taşlarının fazla birikmesine imkan vermemek gerekir. Zamanında diş temizleme yapılması tavsiye edilir. Bu sayede ileride oluşabilecek ve diş kaybı ile neticelenecek diş eti hastalıklarından korunmak mümkün olmaktadır.

Aşağıdaki videolarda Dt. Sertaç Kızılkaya, “Diş Tedavileri ve Estetik Diş Hekimliği” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here