Diş Macunu Seçerken

Diş Macunu Seçerken
Diş Macunu Seçerken

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki hangi macunu seçersek seçelim, diş macun seçimi iyi bir fırçalamadan sonra gelir. Önemli olan etkili ve her bölgeye ulaşılan, mekanik temizliktir. Öyle ki macunun olmadığı durumlarda  fırça ile sürtünmesel temizliğin yapılıp, durulanması bile faydalıdır.

Hangi macununu kullanırsanız kullanın, mekanik temizlik yetersizse, macundan bir fayda sağlamanız da, mümkün olmayacaktır. Örnek, bulaşıklarımızın kabasını almadan bulaşık makinesine yerleştirdiğimizde, iyi temizlenmemesi gibi…

Peki etkili diş fırçalamanın önemini anlayan bizler, hangi macunu seçelim?

Bu konuda size en çok, düzenli gittiğiniz, diş hekiminiz yardımcı olabilir. Çünkü sizin ağız- diş sağlığınız ile ilgili; beklentilerinizi, ihtiyaçlarınızı ve dezavantajlarınızı bilen hekiminizdir. Örneğin, diş mineleri ince veya mine çatlakları olan, diş eti çekilmesi yaşamış hastalarda, soğuk sıcak hassasiyeti fazla olacaktır.Ona göre macun seçilir. Diş eti şiş ve kanamalı, diş eti hastalığı olan bireylerde seçilen macun gene farklıdır  ve ekstra ağız bakım ürünlerini de kullanmaları gerekir.Tükürük yapısına bağlı diş taşı birikimi fazla olan bireyler olabilir. Günlük diyetinde, çay-kahve tüketimi ve sigara kullanımına bağlı diş renklenmesi fazla olan bireyler olabilir.Tüm bunlar ve benzeri farklılıklar, macun seçimimizde etkili olan unsurlardır.

Biraz da macunların içindeki maddeler ve etkileri konusunda bilgi edinelim

* Sodyum bikarbonat, bildiğimiz karbonatın kimya dilindeki adıdır. Diş üzerindeki lekeleri temizlemeye yardımcı olduğunu söylenir.

* Diş macunlarında sıkça göreceğiniz diğer aşındırıcılar; dikalsiyum fosfat, kaolin, bentonit, silika ve kalsiyum karbonat (tebeşir)tır.

* Sodyum pyrofosfat, tartar kontrollü diş macununda bulunan bir maddedir. Düzenli kullanıldığında plak oluşmasını engellediği gösterilmiştir. Ancak tartar dişinizde bir kez        sertleştiğinde, bunu evde temizlemek mümkün değildir. Sadece profesyonel bir temizleme ile temizlenebilir.

* Hidrojen peroksit, dişleri beyazlatma amacı ile kullanılmaktadır.

* Propilen glikol, diş macununu nemli tutan bir humectant’tır ve macun içindeki katı ve sıvı bileşenlerin ayrılmasını engeller. Diş macununun içindeki diğer bilinen humectantlar  sorbitol, pentatol ve gliserol’dür.

* Dioktil sodyum sulfosuccinate, deterjan tipi bir bileşen olup macunun ağzınızda köpürmesini sağlamaktadır. Sodyum stearyl fumarate ve sodyum lauryl sulfate gibi bileşenleri de görebilirsiniz.

* Sodyum sakarin en ucuz tatlandırıcıdır ve pek çok diş macununda görülür. Normal şekerden 600 kat daha tatlı olduğundan diş macununda çok küçük bir miktar kullanılır. Diğer diş macunu tatlandırıcıları; aspartame ve ammoniated diglyzzherizin’lerdir.

* Duyarlılığı azaltıcı bileşenler, özellikle hassas dişleri olanlar için formüle edilmiş diş macunlarında bulunur. Strontium klorit ve potasyum nitrat dişleri sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı duyarlı olan kişilerdeki bu rahatsızlığı giderici olarak tanımlanmıştır. Ancak etkili olabilmeleri için en az 1-1.5 aylık bir süreye ihtiyaç duyarlar.

* Triclosan, anti bakteriyel bir bileşen olup diş macunlarında kullanılmak üzere FDA tarafından yeni onaylanmıştır. Yıllarca anti bakteriyel sabunlar ve losyonlar kullanılmıştır. Diş macununda kullanılan triclosanın dişeti iltihabı ve hastalıklarına karşı savaştığı ve yetişkinlerde bakteriye neden olan plakların gelişmesini engellediği klinik olarak ispatlanmıştır.

Macun seçiminde en önemli kriter floriddir. Genellikle tüm diş macunlarında bulunur. Yanlız  unutmayınız ki diş macunları etkili bir fırçalama yapmadıkça, korumayacaktır.

Ayrıca diş fırçalamak, yeni oluşacak diş çürüklerini önler fakat mevcut, oluşmuş çürüklerinizi, tedavi etmez. Bunların mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here