Sağlıklı bir diş eti genellikle açık pembe renkte olup, diş aralarını, dişlerin kontak noktalarına kadar doldurur. Sıkı kıvamlı, ağrısız ve kanamasızdır. Eğer diş etlerimizde bir kanama oluşmaya başladı ise bunu bir diş eti hastalığı habercisi olarak kabul edebiliriz. Çünkü diş eti hastalıklarında, diş eti kanaması genellikle ilk bulgulardandır.
Diş eti hastalıklarını, klinikte en çok ya fırçalanmamaya bağlı bakteri plağının neden olduğu gingivitis olarak yada bunun daha ilerlemiş hali diş taşı oluşumu ve diş eti çekilmeleri ile karakterize, periodontitis olarak görüyoruz. Gingivitis denilen diş eti hastalığı daha başlangıç aşamasında olup, diş etlerinde kalıcı yıkıma neden olmamış iken periodontitis dediğimiz diş eti hastalığı ise başlangıç aşamasında yakalanmadığında, kalıcı, geri dönüşümsüz diş eti hasarlarına yol açan daha ciddi bir durumdur.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Yeme, içme ile oluşan yiyecek artıkları yani bakteri plağı, 1-2 gün gibi kısa bir sürede bile fırçalanmadığında, gingivitis dediğimiz diş etlerinde hafif, geçici kızarıklığa ve kolay kanamaya neden olur. Bu yumuşak hamur kıvamındaki birikintiler tartar denilen diş taşına dönüşmeden en kısa sürede düzenli ve etkili fırçalanır ise kısa sürede düzelecektir. Fırçalamaya ilave diş ipi ve gargara kullanımı, hijyen etkinliğini arttıran faktörlerdir.Fakat hem düzensiz hem uzun süre fırçalamama yada etkili olmayan (diş plağını uzaklaştıramayan) bir fırçalama ile bakteri plağı tartar dediğimiz daha sert bir yapı olan diş taşına dönüşürse, artık bu diş taşlarını, fırçalama ile uzaklaştıramayız. Bir diş hekimine gitmemiz gerekir.
Diş Eti Kanaması Tedavisi
Biz diş hekimleri, diş minelerinin zarar görmeyeceği teknikler ile diş eti hizasındaki diş taşlarını temizleriz. Aksi takdirde, diş yüzeyini değil tartar yüzeyini fırçaladığımız için yapılan işlem gerekli faydayı sağlamaz. Periodontitis dediğimiz daha ileri diş eti hastalığı olan bu durumda, diş taşı yüzeyi devamlı bakteri tutulumu yapar. Potansiyel enfeksiyon kaynağı oluşturur. Öncelikle diş etlerinde şişlik ve kolay kanamalar oluşur. Plak, diş taşına dönüşür ve diş eti oluşan tartar nedeni ile diş kök yüzeyine sağlıklı ve iyi tutunamaz, giderek diş eti çekilmeye başlar, diş aralarında boşluklar oluşur.Diş eti çekilmesi ile kök yüzeyi açığa çıkar.Açığa çıkan kök yüzeyinde soğuk, sıcak, tatlı hassasiyeti gibi yeme içme konforunun kaybı ile karşılaşırız. Ayrıca kolay kanayan enfektif diş etlerinde oluşan ağız kokusu da hastaların en çok şikayet ettiği diğer bir sorundur. Diş eti kanamalarına, düzenli ve etkili diş fırçalanmaması sonucu oluşan diş eti hastalıkları dışında; ergenlik, hamilelik, menopoz vb. hormonal değişiklikler, devamlı ilaç kullanımına bağlı tükürük salgısının azaldığı durumlar ve bazı sistemik hastalıklarda neden olabilmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığımızı Korumak İçin
Dişlerimizi ve diş etlerimizi kısacası ağız sağlığımızı korumak için bize düşen görev; günde en az iki kez (özellikle gece yatmadan önceki fırçalama aksatılmamak şartıyla) düzenli ve etkili diş fırçalanması, diş ipi kullanımı ve gargara kullanımıdır. Fırçalama sırasında bütün diş yüzeylerinin sürtünmesel olarak etkin temizliği önemlidir. En az yılda bir kez yapılacak diş hekimi rutin ziyaretleri erken teşhis ile sizi zahmetli ve masraflı tedavilerden koruyacaktır.
Sağlıcakla kalın!
Aşağıdaki videolarda Dt. Pınar Çağlar Kaya, “Çeşitli Diş Tedavileri ile Koruma Yöntemleri” hakkında bilgiler veriyor.