Corona (Korona) Virüs Hakkında Merak Edilenler

Corona (Korona) Virüs Hakkında Merak Edilenler
Corona (Korona) Virüs Hakkında Merak Edilenler

Öncelikle ben bu yazıyı çok güncel bir konu olan Corona (Korona) Virüs enfeksiyonu hakkında sizleri bilgilendirmek ve bir nebze de olsa sizleri rahatlatmak için yazdım. Ben Corona (Korona) Virüs enfeksiyonunu küçümsemek istemiyorum, ancak her konuda olduğu gibi ne yazık ki medyanın olayı abartan bir algı operasyonu içinde olduğunu da ifade etmekte fayda görüyorum. Evet vaka sayısı hızla artıyor, hem de çığ gibi büyüyor… Evet hastaların bir kısmı bu hastalığı çok ağır olarak geçiriyorlar ve ne yazık ki çok az bir kısmı da ölüyor, ancak sağlıklı  ve genç  erişkinlerde çok da ciddi sorun yok. Özellikle astım, KOAH, şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi altta yatan kronik hastalıkları olan yaşlı kişilerin Corona (Korona) Virüs enfeksiyonunu daha ağır geçirdikleri ve ölüm ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Şu an  için  tüm  toplum genelinde  ölüm  oranları %2 civarında.

Corona (Korona) Virüs Nedir?

2019 Novel Corona (Korona) Virüs kısa adıyla 2019-nCoV dünyada solunum yolları enfeksiyonuna neden olan, ilk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan bir virüstür. Genellikle bu şehirdeki deniz ürünleri ve canlı hayvanların satıldığı bir pazar aracılığıyla, ilk olarak hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Ancak giderek artan sayıda insanda bu hastalığın görülmesi, bu hayvan pazarında hiç bulunmayan insanların da hasta olması, artık virüsün insandan insana da bulaştığını düşündürmektedir. Virüsün insandan insana kolayca bulaşıp bulaşmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir.

Belirtileri

Öncelikle bu hastalığın belirtilerini herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinden ayırt etmek neredeyse mümkün değildir. Corona (Korona) Virüs enfeksiyonu tespit edilen hastalara baktığımızda belirtilerin çok hafif olan hastalardan, çok ağır olanlara, hatta ne yazık ki ölümle sonuçlanan vakalara kadar çok geniş bir yelpazede seyrettiğini söyleyebiliriz.

Genellikle hastalık ateş, öksürük ve nefes alma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastalık ile temas ettikten sonra en kısa 2 gün en uzun 14 gün sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor. 2019 Corona (Korona) Virüs enfeksiyonu daha önce MERS ve SARS adları ile gördüğümüz, yine ağır solunum yolu enfeksiyonu yapan, başka ülkelerdeki hayvanlardan bulaşan enfeksiyonların bir kardeşi olarak kabul edilebilir.

Corona (Korona) Virüs Nasıl Bulaşır?

Coronavirüsler deve, sığır, kedi, yarasa ve köpek gibi farklı birçok hayvanda görülen geniş bir virüs ailesidir. Hayvanlarda görülen virüsler daha önce SARS ve MERS enfeksiyonlarında gördüğümüz gibi nadiren insanlara da bulaşabilir. Daha sonra da öksürük ve aksırık ile ortaya çıkan damlacık yoluyla, basit bir influenza gribi ve diğer solunum yolları enfeksiyonu etkenleri gibi insandan insana bulaşabilir. Her virüsün insandan insana ne kadar kolay bulaşıp bulaşmayacağı değişkenlik gösterir. Örnek vermek gerekirse kızamık virüsü oldukça bulaşıcı iken, diğer virüsler o kadar bulaşıcı olmayabilir. Amerika’daki CDC – Center of Disease Control (Hastalık Kontrol Merkezi) Corona (Korona) Virüs enfeksiyonunu ciddi bir halk sağlığı tehdidi olarak değerlendirilmiştir.

Corona (Korona) Virüs Enfeksiyonundan Nasıl Korunalım?

Şu an için virüsün bilinen etkili bir aşısı yoktur, korunmanın en iyi yolu mümkün olduğunca virüs ile temas etmemektir. Virüsün yayılmasını önlemek için eller sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalı, eğer bu imkan yoksa en az %60 oranında alkol içeren özel dezenfektan sıvılar kullanılmalıdır. Yıkanmamış ellerle gözler, burun ve ağız bölgelerine dokunulmamalıdır. Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, riskli durumlarda maske takılmalıdır. Eğer hastaysanız lütfen sokağa, dışarı çıkmayın. Hapşırık ve öksürük sırasında tek kullanımlık mendiller kullanarak daha sonra bunları çöp kutusuna atın. Dokunulan eşya ve yüzeyler özellikle de sağlık kuruluşlarında sıkça dezenfekte edilmelidir.

Tedavisi

Şu an bu virüs için spesifik özgün bir antiviral tedavi yoktur. Örnek vermek gerekirse, şu anda influenza enfeksiyonu için kullandığımız oseltamivir gibi bir etken madde şu anda Corona (Korona) Virüs için bulunmamaktadır. Ancak henüz kesin olmamakla birlikte AİDS tedavisinde de kullanılan Lopinavir ve ritonavir adlı antiviral ilaçların etkili olabileceğine dair bazı bulgular elde edilmiştir.

Bu enfeksiyonun bulaştığı hastalara genellikle destek tedavisi verilir. Ağır vakalarda özellikle hayati organların fonksiyonlarının korunmasına önem verilmektedir. Corona (Korona) Virüs bulaştığından şüphelenen kişinin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir. Ülkemizde de bu virüsün kesin teşhisi tamamen Sağlık Bakanlığı kontrolündedir. Şüpheli vakalardan uygun örnekler alınarak teşhis konabilir.

Corona (Korona) Virüs hakkında sıkça sorulan sorular

Kedi, köpek gibi evcil hayvanları Corona (Korona) Virüs bulaşmasına sebep olur mu?

Şu anki bilgilerimize göre, evde yaşayan köpek ve kedilerden bulaşma olduğuna dair elimizde hiçbir kanıt yok. Köpek ve kedi severlerin bu konuda rahat olmasını isterim Ama tabii ki hayvanla temas ettikten sonra, her zaman ellerin yıkanması önerilir. Çünkü bu uygulama diğer enfeksiyonların bulaşmasını da önleyecektir.

Her yaştan insana bulaşabilir mi?

Çocuk, genç, erişkin ve yaşlı olan her insana Coronavirüs enfeksiyonu bulaşabilir. Ancak özellikle de astım, KOAH, şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi altta yatan kronik hastalıkları olan yaşlı kişilerin Coronavirüs enfeksiyonunu daha ağır geçirdikleri ve ölüm ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Antibiyotikler Corona (Korona) Virüs enfeksiyonunda etkili midir?

Bu yeni Corona (Korona) Virüs tipi de diğerleri gibi bir virüstür. Dolayısıyla antibiyotikler herhangi bir şekilde tedavi veya korunma amacıyla kullanılmamalıdır. Ancak eğer bu sebeple hastaneye yatış olduğunda ikincil bakteriyel enfeksiyonlara karşı yine de antibiyotik verilmesi gerekebilir.

Aşağıda Dünya Sağlık Örgütünün 2 Şubat’taki güncellemeye göre, konu ile ilgili istatistiklere ait bir resim görmektesiniz. İlgilenenler günlük olarak takip etmek isterlerse, resmin üzerine tıklayarak, ilgili tarih üzerinden dünyadaki hastalık sayılarını, hangi ülkelerde ne kadar görüldüğünü, ne kadarının ağır hastalıkla savaştığını ve ölen hasta sayılarını görebilirler. 2 Şubat itibariyle yaklaşık 14557 vakanın 304’ünün öldüğünü ve oranının %2 olduğunu, çoğunluğunun yaşlı ve düşkün kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Bu  haritaya göre  ülkemizde henüz tanısı kesinleşmiş vaka bulunmamaktadır.

Resim 1: Ülke ve bölgelere göre kesin tanı konmuş 2019-nCoV vakaları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here