Mikoplazma pnömoni solunum sistemini etkileyerek zatürreye yol açan bir bakteridir. Mikoplazmanın neden olduğu zatürre büyük çocuk ve genç erişkinleri etkilemektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikoplazmalar çoğu kez diğer solunum yolu enfeksiyonuna benzer bulgular verir. İnatçı öksürük vakalarında öncelikle mikoplazma enfeksiyonu düşünülmelidir.
M.Pnömoni alt solunum yollarını etkilediği zaman oluşan tablo akciğer enfeksiyonu : zatürredir. Atipik pnömoni olarak tanımlanan bu tabloda bulguların özgül olmayışı tanının atlanması veya gecikmesine neden olmaktadır.
M.Pnömoni damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaşır hasta bireyler aksırık ve öksürük ile bakteriyi yayarlar.
M.Pnömoni bakteri ile enfekte olan bireylerde belirtiler hemen gelişmez uzun kuluçka dönemi sonrası klinik tablo gelişir. Kuluçka süresi 1-4 haftadır ve genellikle ev halkının enfekte olduğu görülür. Okul , yurt, bakım evleri ve kışlalarda salgınlara neden olur. Hastalık dünyanın her bölgesinde ve tüm mevsimlerde görülür. Dört ile sekiz yılda bir salgınlara neden olabilir. Klinik tablo yaşla birlikte değişiklik gösterir özellikle okul çağı çocukları ve genç erişkinlerde zatürrenin önemli bir nedenini oluştururken beş yaşından küçük çocuklarda zatürrenin nadir bir nedenidir. Çocuklarda görülen zatürrenin % 20-30 ‘la neden mikoplazma pnömonidir. Görülme sıklığı yaş büyüdükçe artış gösterir.
İçindekiler
Klinik belirtiler
- Öksürük
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- İştahsızlık
- Baş ağrısı
Başlangıçta kuru olan öksürük hastalık ilerledikçe balgamlı öksürük şekline dönüşür. Klinik bulgularda değişkenlik görülür. Bu belirtiler diğer solunum yolu enfeksiyonlarında görülürse de mikoplazma enfeksiyonunda kronik öksürüğün oluşu tipiktir. Bazen klinik tabloya döküntülerde iştirak eder.
Hastanın genel durumunda bozulma görülmez. Dinleme bulgularında özellikle yoktur ve çoğu kez ciddi bir zatürre tablosu düşünülmezken radyolojik bulgularda belirgin değişiklikler görülür.Ciddi vakalarda göğüs ağrısı ve solunum zorluğu tabloya iştirak eder. Hırıltıya neden olur ve bakteri astımlı hastalarda tablonun şiddetlenmesine yol açmaktadır.
Radyolojik bulgular ;
- Lober tutulum
- Hilus adenopati
- Plevrada sıvı birikmesi görülebilir. Hekimi telaşlandıran bu görüntülerin sadece mikoplazmaya özgül olmadığı birçok nedenin bu tabloya yol açabileceği
Çocuklarda Zatürre Tanısı
Laboratuvar incelemeleri yapılır.
- Balgam
- Solunum yolu sıvıları (Bronkoalveolar lavaj, Endotrakeal aspırat)
- Nasofarenks sürüntüsünden mikoplazma tanımlanmaya çalışılır.
Serolojik inceleme hastalığın başlangıcında ve iyileşme döneminde alınır. Bu süre genellikle 3-6 haftadır. M.Pnömoni * lg *lg G antikorları hastalığın başlangıcında ve iyileşme döneminde değerlendirilir.Mikoplazma pnömoni vakalarda kültür rutin olarak önerilmez. Serolojik inceleme tercih edilir.
Çocuklarda Zatürre Tedavisi
Mikoplazma pnömonisi kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyondur. Hafif vakalarda spesifik tedaviye gereksinim olmayabilir.
Ciddi vakalarda antibiotik tedavisi önerilir.
Azitromisin kg / 10 mg 1 gün , takiben kg/ 5mg 2-5 gün
Klaritromisin kg/ 15 mg 10 gün
Eritromisin kg / 20-50 mg 10-14 gün verilebilir.
Mikoplazmaların hücre duvarı yoktur. Penisilin ve sefalosporin gibi hücre duvarına etkili tedavide önerilmez.
Mikoplazma bağışıklık sistemine etkisi önemlidir. Ciddi vakaları da kortikosteroid ve intravenöz immunoglobulin tedavisi uygulanabilir.
Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Mustafa Bakır, “Boğmaca Hastalığı” hakkında bilgi veriyor.