Çocuklarda Reflü ile İlgili Alınabilecek Önlemler

Gastroözofageal Reflü
Gastroözofageal Reflü

İçindekiler

Çocuklarda Reflü Hastalığının Bulguları Nelerdir?

Çocuklarda reflü hastalığının bulgularını 3 grupta toplayabiliriz.
1. Genel bulgular:

  • Çocuğun keyifsiz olması ve huzursuz olması.. Özellikle huzursuzluk, yemek öncesi, yemek sırasında ve uyku döneminde görülür.
  • Çocuğun büyümesinde duraklama, gecikme..

2. Yemek borusuyla ilgili bulgular:

  • Küçük çocuklarda pütürlü gıdaların reddedilmesi , kusma
  • Ağız kokusu.
  • Daha büyük çocuklarda diş çürükleri

3. Alt-üst solunum yollarıyla ilgili sorunlar

  • Üst solunum yollarıyla ilgili tekrarlayan otit, sinüzit, orta kulakta sıvı toplanması, geniz etinin büyümesi, ses kısıklıkları,
  • Alt solunum yollarında sık tekrarlayan bronşit ve akciğer enfeksiyonları, kronik öksürük. Öksürük özellikle yattığı zaman görülür, uykuda kaybolur..

Bebekleri Reflüden Nasıl Koruruz?

1- Çocuğun öğünlerindeki miktarlarına ve beslenme aralıklarına dikkat etmeli

Anne sütü alan bir çocuk 2,5 – 3 saatte bir acıktığı için bu saatlerde emzirilir. Ek gıdaya geçildiği zaman eğer iyi bir kahvaltı ve öğle yemeği yediyse 4,5 – 5 saatten önce acıkmaz. Beslenme aralıkları buna göre belirlenmeli ve çocuğun doyma sınırı iyi gözlemlenmelidir. Doyma sınırına ulaşan çocuk daha fazla beslenmek istemez, bu durumda beslenmeyi sonlandırmalı ve fazla beslenmeden sakınmalıdır.

2- Süt çocukluğu döneminde bebekleri yatırarak beslememeli.

Kaşıkla veya biberonla çocuğu yatar pozisyonda beslemek; besinlerin yer çekiminden kurtulacağı için kulağa kaçarak otit olmasına ve akciğerlere kaçarak akciğer enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bu yüzden bebek ve çocuklar kucakta veya oturur pozisyonda veya mama sandalyesinde oturtularak beslenmelidir.

3- Küçük çocuklar uyku öncesi, büyük çocuklar da spor gibi aktivite öncesi midelerini doldurmamalıdırlar.

Anne sütü alan bir bebek gece boyu istedikçe emzirilir. Fakat anne sütü bittikten sonra anne sütü yerine başka bir süt ürünü koyarak çocuğu gece beslemeye alıştırmak reflüye zemin hazırlar.Gece uyanan çocuğa sadece su vermek gerekir.Gece beslenmesine alışmış bir çocuk daha sonra bunu bırakamaz ve sürekli ister bu da obesiteye davetiye çıkarmak demektir. Obesitede de reflü sık görülen bir durumdur. Reflü tanısı alan bir çocukta beslenmeyi yatmadan 1 saat önce kesmek gerekir.
Büyük çocuklar da spor aktivitesi öncesi midelerini doldururlarsa reflüye zemin hazırlanır. Spor gibi aktiviteden 2 saat önce yemek yeme işi tamamlanmış olmalıdır.

Reflü Hastalığının Tedavisi

  1. Beslenmenin düzenlenmesi:
    Özellikle ek gıdaya başladıkları zaman bebekler 2,5 – 3 saat gib sık aralarla beslenmemelidirler. Çünkü başlanılan ek gıdalar anne sütü kadar kolay sindirilemezler. Bu yüzden çocukların mide boşalımları ve acıkmaları gecikir.. Sık beslenen bebeğin midesi dolu ve gergindir ve bu da reflüyü kolaylaştırır. Yiyeceklerden kafein ve kakaolu besinler yemek borusu ucundaki kapakta gevşemeyi artırır. Bu yüzden çikolata, kakaolu puding gibi besinler yedirilmemelidir. . Çok yağlı ve baharatlı yemekler de midenin boşalmasını geciktireceği için reflüyü kolaylaştırır.
  2. Yatmaya yakın çocuğu beslememek
    Çocuğu yatırmadan 1-2 saat öncesinde son öğün verilmelidir. Bundan sonra sabaha kadar çocuğa su dışında bir şey verilmemelidir.
  3. Çocukları tok karnına spor gibi aktivitelerine göndermemek
    Dolu bir mide ile spor yapmak reflüye neden olacağı için, çocuğa yemekten 2 saat sonra aktivite yapmasına izin vermeli.

İlaçlar:

  • Mide asidini azaltan ilaçlar,
  • Mide boşalımını hızlandıran ilaçlar,
  • Mide içeriğini koyulaştırp yemek borusuna kaçmasını önleyen mamalar ve ilaçlar.
  • Beslenme ile ilgili disiplin sağlanmadan ilaç tedavisi çok etkili olmaz.

Aşağıdaki videoda Uzm. Dyt. Sernaz Çakır Ercil, “Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here