- Tepeden tırnağa pediatrik ortopedik yönden sistemik muayene yapılır.
- Radio-ulnar synostoz, scapula alata, congenital vertical talus gibi ortopedi uzmanlığı gerektiren pek çok problemin erken tanısını sağlar.
- Özellikle gelişimsel kalça displazisinin erken tanısını sağlar.Kalça US incelemesi yapılır.US incelemesi için ideal zaman 3-6 haftalar arasıdır.
- Halk arasında mevcut olan pek çok yanlış inanış ve uygulamanın önlenmesi için ortopedi uzmanı bilgilenmesini sağlar.
- Bebeğin ortopedik gelişimi yönünden dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında aileye sistematik bilgilendirme sağlar.Kas-İskelet sisteminin gelişimine yönelik uyarı ve tavsiyelerde bulunur.Açısal ve rotasyonel değişiklikler ile ilgili bilgilendirme sağlar.Ayakkabı seçimi ve kullanımı konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılır.
- Çocuk uzmanları ve diğer hekimleri tıbbi, vicdani ve yasal sorumluluktan arındırır. Risk grubu bebeklerin Pediatrik Ortopedik incelemesi mutlaka yapılmalıdır.
- Çocuğun Pediatrik Ortopedik durumu bir raporla bildirilir.Bu rapor o anki durumunu tespit eder.Çocuğun gelişimsel sürecinde daha sonra değişiklikler olabileceği gibi, o anda var olan ama tespiti imkansız patolojilerin (tethered cord, syrinmyelia ya da dengeli vertebra anomalisi, hafif CP formları gibi) ileride belirti verebilecek sorunlar yine de olabilir.
Gelişimsel Kalça Displazisi – Kalça Çıkığı Risk Grubu
Aile öyküsü, doğum özellikleri
- Aile Öyküsü Pozitif Olan Bebekler,
- Anne-baba ve kardeşler dışında iki ve üçüncü derece yakınlıklar da araştırılmalıdır. Anneanne, babaanne ve dedeler, amca, dayı, teyze, hala ve çocuklarına kadar soruşturulmalıdır.
- 1.Doğum,
- Kız bebekler,
- Ters geliş (makat gelişi) bebekler,
- Anne-baba akrabalığı olan bebekler,
- Eşlik eden anomalisi olan bebekler.
Fizik Muayenede
- Bacak çizgisinde asimetri,
- Kalçaların açılmasında kısıtlılık,
- Bacakta kısalık şüphesi,
- Baş şeklinde asimetri, Boyunda eğrilik, Ayakta şekil bozuklukları, Çarpık ayak gibi deformiteleri olan bebekler.