Çocuklarda İşitme Kaybı Şüphesinde Doktor Yaklaşımı

Çocuklarda İşitme Kaybı Şüphesinde Doktor Yaklaşımı
Çocuklarda İşitme Kaybı Şüphesinde Doktor Yaklaşımı

İşitme muayenesi nasıl yapılır? işitme testleri nelerdir? konuları ile ilgili bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Çocuk  aile tarafından  işitme  kaybı  şüphesiyle  getirildiğinde,  Öncelikle muayenesini yaparız.

İşitme kaybı şüphesiyle yapılan değerlendirmeler

Rutin kulak burun boğaz muayenemizde biz dış kulak yolunu, kulak kanalını, kulak zarını doğrudan endoskoplar ile, ya da otoskoplarla, ya da daha ince olarak mikroskobik yöntemlerle görebiliyoruz. Bu çocuğa herhangi bir sıkıntı veren bir işlem değil. Ama aynı zamanda buna ek olarak bazı kulak hastalıkları, solunum sisteminin diğer bölgeleri ile de ilişkilidir. Özellikle burun, geniz bölgesi, boğaz, yine buraları da rutin endoskopik muayenede görebiliyoruz.

Çocuklarda ne tür işitme testleri yapılabiliyor?

Bunun dışında kulak zarının işleyişini, hareketlerini görmek için bazı durumlarda timpanogram dediğimiz, orta kulak basıncını ölçen testlere ihtiyaç duyabiliriz. Yine çocuğun yaşına göre çeşitli işitme ölçüm teknikleri var. İşitme kaybı olup olmadığını objektif olarak belirleyebilmek için bebeklik döneminde, işte otoakustik emisyon, BERA gibi yöntemler, daha büyük çocuklarda oyun odyometrisi, ya da hani daha adapte olabilecek çocuklarda yine normal işitme testi ile, işitme seviyesini belirleyebiliriz.

İşitme kaybında yapılabilecek diğer incelemeler

Eğer sistemik nedenli hastalıklar düşünüyorsak, ya da iç kulağın eksikliği olsun, ya da kafa içi başka hastalıklar düşünüyorsak,bunlara yönelik  ek testler veya inceleme, görüntüleme yöntemlerine de de başvurmak gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here