Çocuklarda Grip

Çocuklarda Grip
Çocuklarda Grip

“Çocuktur, atlatır” demeyin. Grip çocukları daha çok etkiliyor. Çocuk gribi diye, yaygın grip vakalarına sebep olan virüsler haricinde özel bir virüsün sebep olduğu bir hastalık türü yoktur. Çocuklar da yetişkinlerin yakalandığı gribe yakalanır. Ancak özellikle yaşları küçükse grip onlarda daha ağır seyredebiliyor. Medicana Samsun Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanlarından Dr. Sibel Gürbüz, grip belirtileri gösteren çocuğu kendi haline bırakmanın tehlikelerine işaret ediyor.

Grip Çocuklarda daha mı tehlikeli ?

İnsan vücudunda hastalıklarla savaşma görevi bağışıklık sistemindedir. İki yaşından küçük çocuklarda bağışıklık sistemi gelişimini tamamlamadığı için hastalıklara daha açıktır. Bu grip için de geçerlidir. Elbette ki çocuğun genel sağlığı, bağışıklık sisteminin direnci, iyi beslenmiş olup olmadığı gibi faktörler de çocukta grip hastalığının seyrini etkiler.

Çocuk gribi farklı değil

Çocuk gribi diye,yaygın grip vakalarına sebep olan virüsler haricinde özel bir virüsün sebep olduğu bir hastalık türü yoktur. Çocuklar da yetişkinlerin yakalandığı gribe yakalanır.

Çocuklarda grip başka hastalıklara sebep oluyor mu ?

Bronşite, zatürreye, kalp ve beyin iltihabına neden olabilir. Hastalığın ilk haftasının sonlarına doğru üzerine bakteri eklenerek, bakteriye bağlı zatürre oluşabilir. Ağır nefes darlığı ,kanlı balgam görülebilir. Bu tür belirtiler olursa mutlaka doktora götürülmeli.

Çocukların grip tedavisinde ailelerin yaptığı hatalar

“Kendiliğinden geçer” diyerek hekime gitmekte geç kalmalarıdır. Çocuktur atlatır demek çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Özellikle çocuğun yaşı küçükse ve gribe özgü belirtiler  görülüyorsa,mutlaka doktoruna gösterilmesi gerekir. Grip virüsüyle savaşmak çocuklarda vücut direncini düşürücü etki yapabilir,bu yüzden başka hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelirler.

Grip olan çocuklara ilaç verilmeli mi ?

Çocuğu grip olmuşsa aile nasıl davranmalı ?

Her ne kadar hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olan anti viral ilaçlar varsa da uygulamada çok fazla kullanılmamaktadır. Onlar yerine semptomatik tedavi amacıyla,ateş düşürücü,öksürük şurubu,burun damlası ve gerekirse antibiyotik kullanılmaktadır. Ancak aileler,çocuklarına kendi başlarına ilaç vermemelidir. Tedaviyi mutlaka bir hekim belirlemelidir. Eğer belirtiler uzun süre geçmesine rağmen düzelmiyorsa,yüksek ateş devam ediyorsa,solunum sıkıntısı başlamışsa,çocuğun bilinç durumunda değişiklikler görülüyorsa hemen doktora götürülmesi gerekir. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here