Çocuklarda Düztabanlık

Çocuklarda Düztabanlık
Çocuklarda Düztabanlık

Toplumumuzda düztabanlık adı verilen durum Hipermobil Pes Planus adı verilen yanıltıcı bir görüntüdür. Ayak kavsinin oluştuğu Fleksibl Pes Planus özel tedavi gerektirmeyen, sonuçları tamamen iyi olan bir görüntüdür. “Ortopedik Bot” adı verilen sert ayakkabıların özel bazı doğumsal ayak patolojileri dışında, günümüzde düztabanlık tedavisinde hiçbir yeri yoktur. Gerçek pes planusu da özel botlarla düzeltmek mümkün değildir, bunların tedavisi ancak cerrahi girişimlerle mümkündür.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Çocuklarda düztabanlık şikayeti çok sık rastlanan bir durumdur ancak her şekil düz taban durumuna bakarak tedavi yapılmaz. Öncelikle bu düztabanlığın doğal fizyolojik dediğimiz normal gelişime bağlı bir durum mu olduğu yoksa gerçekten bir ortopedik hastalık mı olduğuna karar vermek gerekir. Tabii ki bu kararı verecek olan ortopedi uzmanıdır. Ancak ailelerin bu konuda daha bilinçli olmaları açısından birkaç kriteri herkesin bilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.

Çocuklarda ayak kafesinin olmaması düztabanlık işareti olmayabilir

Özellikle ayağa baktığımızda ayağa iç tarafında görüntü gözüken çukurluk çocuklarda hemen daima gözükmez. Çünkü çocukların ayak yapısı daha tombulcadır. Bol miktarda yağ dokusu vardır ve normal kavis bu nedenle tam olarak gözlenmez. Fakat bu çukurların olmayışı böyle bir görünüm de düztabanlık olarak çoğu zaman tanımlanmaz. Eğer bu görünümde birlikte topukta da bir içe basma, topuğun dışa doğru kayması şeklinde bir görünüm varsa ki çocuğa arkadan baktığımızda bunu fark edebiliriz. Böyle durumlarda ciddi bir problemle karşılaşmış olabiliriz.

Düz tabanlıkta erken teşhis önemli

O zaman tabii ki bir Ortopedi uzmanına başvurmakta fayda var ve bu başvurma zamanı da mümkün olduğunca erken bir dönem olmalıdır. Eskiden çocukların işte 3-4 yaşına geldikten sonra doktora gösterilmesi önerilirken şimdiki anlayışta çocuğu yürür yürümez eğer böyle kuşkulandıran bir durumu varsa hemen Ortopedi uzmanına gösterilmesi, eğer ki tedavi edilmeyi gerektiren bir problemse bu olan tedaviye de bir an önce başlaması doğru olacaktır. Çünkü 3-4 yaşına gelmiş bir çocuğun tedavisine karar verilse bile eğer 3-4 yaşından sonra yapılacak ameliyatsız tedaviler çok etkili değildir. Çükü çocukların gelişim sürecinde hayatın ilk yıllarında kemik yapı henüz tam olarak oluşmamıştır ve kemiklerin önemli bir kısmı kıkırdaktan oluşmaktadır. Bu kıkırdak yapının dışarıdan bir takım etkilerle şekillenmesine, şeklinin değiştirilmesine katkıda bulunulabilir.

4-5 yaşından sonra ortopedik ayakkabılar etkisiz

Ancak 4-5 yaşından sonra işte halk arasında çok yaygın olarak bilinen ortopedik ayakkabılar ya da tabanlıklar artık etkili olmaz. Bu nedenle eğer tedavi gerekecek bir durum var ise buna Ortopedi uzmanı karar vermeli ve buna mümkün olan en erken dönemde başlamalıdır. Bunun için de çocuklar yürüdüğü zaman eğer aileyi bu konuda tereddüte düşüren bir durum varsa hemen bir Ortopedi uzmanına başvurmaları, tedavi gerekip gerekmediğine karar verilerek eğer ki bir özel ayakkabı kullanmasına karar verilirse bir an önce tedaviye başlayıp bu şekilde çocuğun ayak yapısının daha düzgün bir şekilde gelişmesine katkı sağlamak gerekir.

Düz tabanlıkta cerrahi tedavi çok zor değil

Ancak 4 – 5 yaşından sonra eğer gerçekten ayakta çok ciddi bir düztabanlık durumu söz konusu ise o zaman bu ayağı cerrahi müdahale ile düzeltebiliriz. Cerrahi müdahaleler aslında oldukça kolay ve basit yöntemler olup genellikle 2 aylık bir alçı uygulamasından sonra da çocuklar iyileşmektedir veya daha sonraki süreçte de yine herhangi bir özel ayakkabı kullanımına gerek kalmamaktadır. Bu nedenle her tıbbi konuda olduğu gibi erken tanı ve erken tedavi burada da altın standarttır, gecikmemek lazım. Bu nedenle herhangi bir kuşku varsa bir an önce Ortopedist’e çocuğumuzu göstermek gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here