Doğru sümkürme nasıl yapılır? serum fizyolojikle burun temizliği, 1 yaş ve 5 yaş sonrası burun temizliği … konuları hakkında bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Çocuklarda burun temizliği… Aslında bu, halk arasında pek bilinmeyen bir konu. Burun temizliği deyince herkesin aklına sümkürmek gelir ve bu sümkürmek de genellikle iki elle aşağıya doğru yapılır.
İçindekiler
Sümkürme hareketi tek taraflı yapılmalıdır
Fakat bu yanlış bir harekettir. Genelde sümkürme hareketi, tek burun deliği kapatılarak yavaş bir basınçla tek bir taraftan yapılır sonra da diğer burun deliği kapatılıp tek bir taraftan yapılır. Eğer iki taraftan yapılırsa hem kafa içi basıncı arttırılmakta hem de kulaklara hava gönderilmektedir. Bu da istemediğimiz sonuçlara yol açmaktadır. Bu bağlamda sümkürme hareketi, özellikle tek taraflı, sağlı – sollu bir şekilde yapılmalıdır.
6-7 yaşa kadar çocuklar sümkürmeyi pek beceremez
Peki çocuklarmızda bunu nasıl uygulayacaksınız? Çünkü her çocuğumuz bu işi yapamaz. Özellikle 6-7 yaşından sonra çocuklarımız bu uygulamayı yapabilmektedir fakat onun altındaki çocuklarda biz bir takım önerilerde bulunmaktayız. 0-1 yaş arasında genelde serum fizyolojik dediğimiz küçük tüplerle burun temizliği yapmaktayız. Günde 3 kere bunun yapılması yeterlidir. Bu serum fizyolojiklerle burun içerisine serum fizyolojik zerk edilir ve özel burun çekme aparatları ile en azından günde bir kez burun içerisindeki mayii çekilebilir. Benim kişisel tercihim ağızdan çekilen aparatlardır. Yani anne ağıza aparatın bir ucunu alır, diğer ucunu çocuğun burnuna sokar ve sıktığı mayii burun içerisinden çekerek içerdeki biriken pislikleri dışarıya doğru alır.
6-12 aydan sonra basınçlı deniz suyu spreyler kullanılabilir
Bir diğer şey ise; 1 yaşından sonra özellikle 6 aydan sonra da kullanabiliyoruz, atmosferik basıncı olan spreyler. Bu spreylerde de önemli olan şu dur. Bu spreyleri günde 3 kere kullanılması ve yine mutlaka çocuklara bir sümkürtme hareketi veya dışardan bir aparatla çekilmesi ile yapılabilir.
Basınçlı su basma aletleri çocuklarda dikkatle kullanılmalı
Bir diğer unsur ise çocuklarda kullandığımız basınçlı plastik su basma aletleridir. Bunlarda da özellikle 5 yaş sonrasını tercih etmekteyiz ve burada çocukla uyum çok önemlidir. Bu aletleri kullanırken çünkü eğer basınçlı bir şekilde sıvıyı burun içerisinden verirsek, kulaklara kaçma ihtimali çok yüksek olacağı için çocuklarda çok fazla önermiyoruz. Fakat bazı çocuklar çok uyumlu oluyorlar ve söylenilen görevleri gayet güzel yaptıkları için herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor ve bununla da ilgili bir problem oluşmuyor, gayet güzel burun içi temizlenebiliyor.
Aşırı sümkürmek burun kanaması ve kulak sorunlarına yol açabilir
Sözün özü aşırı sümkürmelerden uzak duralım. Burun içerisinde kanamalara ciddi anlamda sebep olmakta, kulakta tabii ki sıvı birikmesine ve yırtılmalara yol açmakta. Bu bağlamda da serum fizyolojikleri kullanmak çok önemlidir.