Çocuk Gelişim Tablosu

Çocuk Gelişim Tablosu
Çocuk Gelişim Tablosu

Sağlam çocuk izleminde en  önemli  kriterlerden  birisi  de büyüme ve  gelişmenin  takibidir. Bebeklikte baş çeveresi  de  değerlendirilirken, 3 yaştan  sonra  baş çevresi büyümesi çok yavaşladığı için 3  yaştan  sonra  özel  durumlar  dışında sadece,  boy  ve  kilo  değerendirilmesi yapılır.

Her  çocuk  farklı  bir  büyüme  potansiyeline sahiptir  vardır, o yüzden  herhangi  bir  yaşta, tek  bir  normal  ölçüm  değeri yoktur. Tüm  ölçümler için 3-97 arası  persentiller vardır.

Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com

3. Persentil Ne Demek?

Herhangi  bir  ölçüm  için  herhangi  bir  yaştaki normalin alt  sınırıdır. Diğer bir  deyişle, herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 3.  sıradaki  en  kısa veya  en zayıf normal çocuğu  ifade  eder.

97. Persentil Ne Demek?

Herhangi  bir  ölçüm  için  herhangi  bir  yaştaki normalin üst  sınırıdır. Diğer bir  deyişle, herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 97.  sıradaki  en  uzun veya  en kilolu normal çocuğu  ifade  eder.

50. Persentil Ne Demek?

Herhangi  bir  ölçüm  için  herhangi  bir  yaştaki ortalama değerdir. Diğer bir  deyişle, herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 50.  sıradaki  orta  uzunluktaki veya  kilodaki normal çocuğu  ifade  eder. Aynı  zamanda toplumda istatistiksel olarak  ortalama  değerdeki çocukların  sayısı en  fazladır.

Bir  çocuğun  tüm  ölçüleri 3. persentilde ve birbiriyle uyumlu  ise, bu  çocuk normal sağlıklı, dengeli ama ufak-tefek bir çocuk demektir. Boy-kilo ölçümleri birlikte değerlendirilmelidir, tek ölçümle karar verilmemelidir.

Her  toplumun genetik  özelliklerine büyüme  potansiyelleri farklıdır. O  yüzden  her  ülke  kendi  toplumuna  ait  verilerden  elde  edilen  tabloları  kullanmalıdır.  Zaman içinde  büyüme  standartlarında değişiklikler ve ilerlemeler olacağı  için bu  veriler 20-30 yıl  gibi  belli  aralarla  güncellenir. İnternet üzerinde bulacağınız  bazı  tablolar eski verileri kaynak  alıyor olabilir. Aşağıdaki tablolarda 3-18 yaş  çocuğunuzun cinsiyetine göre farklı 2  tablo  göreceksiniz. Tüm  bu  veriler  2008’de  değerli  hocamız  Olcay Neyzi  ve  ark.ın yaptığı  araştırmanın  sonuçlarına  göre  hazırlanmıştır.

Aşağıdaki tabloda önce 6 aylık daha sonra da yıllık periyotlara göre genel bir değerlendirme sunulmuştur. Çocuğunuzun o anki yaşına göre net veriler elde etmek, bunları düzenli bir büyüme eğrisi üzerinde görmek isterseniz ve doğumundan 18 yaşa kadar hiçbir ölçümünün kaybolmadan saklanabilmesi için “Persentil Eğrileri – Büyüme Eğrileri” ‘ni kullanabilirsiniz.


Kız Çocuk Gelişim Tablosu

Kız çocuk gelişimiErkek Çocuk Gelişim Tablosu

Erkek Çocuk Gelişim Tablosu
Erkek Çocuk Gelişim Tablosu

Kız  ve  Erkek Bekek Gelişim Tabloları için       
Erkek bebek gelişimiKız bebek gelişimi

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here