Çocuk Eğitiminde 6 Altın Anahtar

Çocuk Eğitiminde 6 Altın Anahtar
Çocuk Eğitiminde 6 Altın Anahtar

Çocuğa doğru eğitim vermenin en kolay yolu sağlıklı iletişim kurmaktır. Eğitim sürecinde, anne baba ve çocuğun bakımına yardımcı olan diğer herkesin doğru davranışlar sergilemesi çok önemidir. Bu süreçte bazı yaş dönemlerinde çocuklar ebeveynleri biraz daha fazla zorlayabilir.
Bunların başında da 2 yaş dönemi gelir . Bu dönem aynı zamanda tuvalet alışkanlığının da kazanılmaya başladığı zamana denk düşer. İki yaş civarında çocuk artık kendi vücudu üzerinde kontrol kazamaya başlar. Hareket ve kendini ifade etme becerileri hızla gelişir. Bununa birlikte çocuk istekleri üzerinde daha ısrarcı, inatçı olmaya aşlar. Çocuğa  bakan  kişi kimse, bu sürecin geçici olduğunu bilerek sabırlı olması gerekir.

Unutmayın çocuklar taklit eder…Her anne-babanın izlemesi gereken 2 video

Çocuk Eğitiminin 1. Anahtarı:

Çocuğunuza Bağırmayın-Şiddet Uygulamayın

Ne  olursa  olsun çocuğa bağırmak, şiddette  bulunmak gibi yanlış davranışlarlar çocuğun daha da olumsuz bir tutum takınmasına neden olur,  sorunu  daha  da  büyütür ve  çözümsüz  hale  getirir. Böyle durumlarda sabırlı, sakin ve kararlı olmak, çocuğun sakinleşmesini beklemek en  doğru yaklaşımdır. Yaşı küçük  olanlarda, özellikle ilk  2  yaşta  dikkati  başka yöne  çekmek de oldukça  etkilidir.

Çocuk Eğitiminin 2. Anahtarı:

Disiplin Dengeli ve Kararlı Olsun

Özellikle çocuklara uygulanan katı disiplin veya tam tersi fazla gevşek bir disiplin, ebeveynlerin kararlı ve net bir tavır sergileyememesi ve çocuğa farklı mesajların verildiği,  bakımın  günün  farklı  saat  veya  haftanın  farklı  günlerinde  farklı  kişiler  tarafından bakılan çocuklarda bu tip olumsuz davranışları daha fazla görüyoruz. Aşırı katı disiplin uygulanması ise çocuğun korkak, öfkeli ve kızgın davranışlar sergilemesine yol açabilir.

Çocuk Eğitiminin 3. Anahtarı:

Zorlayıcı Faktörlere Dikkat

Ayrıca çocuğa bir kardeş gelmesi de çocukta yarattığı stres nedeniyle, sinirli olmasına ve zorlayıcı, söz dinlemez davranışların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kardeş  kıskançlığını çözemiyorsanız bir  uzmandan  yardım  almak  en  doğrusu  olacaktır.

Çocuk Eğitiminin 4. Anahtarı:

Çocuğunuza İyi Örnek Olun

Ebeveynlerin çocuklarına bazı toplumsal kuralları ve sağlıklı davranışları öğretmeleri gerekir. Fakat, burada en önemli noktalardan birisi anne ve babanın çocuklarına kendi davranışlarıyla örnek olduklarını bilmesidir. Çünkü  çocuklar  taklit  eder. Kendisiyle ve birbirleriyle sürekli bağırılarak ve azarlayarak konuşulan çocuklar da  aynı davranışları kendi anne baba ve kardeşlerine  ve  çevrelerine gösterirler. Böylece  okul çağında  agresif  tavırlarla  iletişim  bozulur. Aynı şekilde saygılı, çalışkan, girişken olabilmeleri için de çocuklarımıza davranışlarımızla örnek olmalıyız.

Çocuk Eğitiminin 5. Anahtarı:

Ödüllendirin, ancak aşırıya kaçmayın

Doğru davranışlarının gözden kaçırılmaması, fazla abartılı olmamak kaydıyla övülmesi ve takdir edilmesi,  ödüllendirilmesi gerekir. Bu  olumlu  geri  bildirimler çocuğu mutlu ederek olumlu davranışın tekrarlanması ve pekişmesini sağlar. Somut hediye ve ödüller de sık olmamakla birlikte verilebilir. Ancak  aşırıya  kaçılmaması gerekir,  ödüller  davranış  öncesi  söz  verilerek yapılmamalıdır. Yani  “yemeğini yersen  parka  götürürüm” yerine,  yemeği  bitince  “hadi  bugün  parka  gideli  mi”  gibi.  Yoksa,  şartlı  refleksle rüşvete dönük  davranışlar  ortaya  çıkabilir.

Çocuk Eğitiminin 6. Anahtarı

Ceza son tercihiniz olsun

Ceza ve ödüllendirme çocukların eğitiminde kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdir. Öncelikli olarak tercih edilmesi gereken her zaman ödüllendirme olmalı, cezaya en son tercihiniz olmalıdır. Cezalar asla çocuğun kişiliğini  ve onurunu zedeleyecek, onun kendine güvenini sarsacak nitelikte olmamalıdır. Başkalarının  hele  de  akranlarının  yanında  cezaya  asla  başvurulmamalıdır. Bilgisayar oyunu oynamasının kısıtlanması, sokağa çıkmasına belli bir süre izin verilmemesi, odasında bir süre oturup beklemesi gibi onun için önemli ve severek yaptığı birkaç aktiviteden uzaklaşması şeklinde cezalar daha uygun olacaktır. Çocuğu da eleştirirken “Sen yaramaz bir çocuksun” gibi genel  suçlamalar yerine, “Bu yaptığın davranış yanlıştı” gibi sadece  o anda  yapılan  hataya yönelik geri  bildirimde bulunmak  daha doğrudur.

Sonuç olarak kendine güvenen, mutlu ve çevreyle ilişkilerinde başarılı çocuklar yetiştirmeyi  hedef  edinen anne-babalar, olumlu davranışlarıyla çocuklarına örnek olmalı, onlara güvendiğini hissettirmeli, çocuğun doğru davranışlarını takdir etmeli, çocuklarıyla ilişkilerinde hoşgörülü, tutarlı, net ve kararlı davranmaya dikkat etmelidirler. Aşırı gevşek ve aşırı katı bir disiplin çocuklarda davranış sorunları oluşmasına neden olacağından dengeli eğitimin önemi tartışılmaz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here