Çocuğunuzla Dışarıda Yemek Yemenin İpuçları

Çocuğunuzla Dışarıda Yemek Yemenin İpuçları
Çocuğunuzla Dışarıda Yemek Yemenin İpuçları

İçindekiler

Bebekle Restorana Gidilir mi?

Tabii ki  gidilir…

Geçenlerde  Anne ve  Bebek dergisinden  bu  güzel  konu  hakkında  bir  yazı  yazmamı rica  ettiler,  ben de  keyifle  kabul  ettim.  Ve  yazdığım  yazıyı  siz  Doktoramcam.com okurlarıyla  da  paylaşmaya  karar verdim.

Anne baba olduğumuz zaman yaptığımız en büyük yanlışlardan bir tanesi de, bir bebeğimiz olduktan sonra, hayatımızı tamamen ona göre düzenleriz, neredeyse kendimiz için hiçbir şey yapmaz hale geliriz. Hastalarım arasında bebeği olduktan sonra 1,5 yıl boyunca tek bir sosyal aktiviteye katılmayan, hatta dışarıda yemeğe bile gitmeyen aileler tanıyorum,  bu  durum  bence  çok üzücü. Hem bir çocuk doktoru, hem de bir baba olarak ben, bu şekilde davranmaya kesinlikle karşı olan gruptanım. Anne-babalar bebekleri olduktan sonra da gerek bebeklerini bir yere bırakarak baş başa, gerekse bebeklerini , daha ileriki yıllarda büyüdüğünde çocuklarını da yanlarına alarak kesinlikle dışarı çıkmalı,  gezmeli,  dışarıda restoranlarda yemek yemelidir.

Peki dışarıda yemek yenileceği zaman anne babalar ilk olarak hangi kriterlere dikkat etmelidir, şimdi  bu konuda size bazı ipuçları vermek istiyorum. Her şeyden önce mekan seçimi çok önemlidir; eğer  aşağıdaki  soruların  çoğuna olumlu  cevaplar  verebiliyorsanız  bu  mekan  çocukla  gitmeye  uygun  demektir.

  • Eğer bebeğiniz küçükse bu mekanda bir emzirme odası var mı?
  • Tuvalet kısmı, bebeğin alt değiştirme alanları uygun mu?
  • Çocuğunuzu sigara dumanından tamamen koruyabilecek  misiniz? Sigara içilmeyen  bölümler  tam  olarak  korunuyor  mu?
  • Çocuklara uygun yemek seçenekleri var mı?
  • Mama sandalyesi var mı?
  • Pusetinizi taşımadan kolayca içeri girebileceğiniz bir rampa var mı?
  • Çok gürültülü bir yer mi?
  • Çocuğunuz büyükse daha hoş vakit geçirmesi ve sizin de daha keyifli zaman geçirebilmeniz için çocuk oynama alanı var mı? Eğer varsa bu alanlar ne kadar güvenli ve ne kadar temiz, buradaki çocuklarla ilgilenen kişiler yeterince deneyimli mi?

…gibi birçok soruya olumlu cevaplar verebiliyor olmanız lazım ve bu restorana gitmeden önce internetten, çeşitli bloglarda yer  alan  daha önce  bu mekanı tecrübe  etmiş başka anne-babaların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuzla dışarında  yemek yemeğe  gitmeden önce  en  önemli  kriterlerden  birisi  olan  mekan seçimini hallettiğimize göre, bundan sonra biraz da kafanızdaki diğer soruları yanıtlamak istiyorum.

Restoranlarda çocuklar için ayrı bir menü olup olmadığı önemli mi?

Eğer mümkünse tabii ki çocuğa uygun bir menü olması tercih sebebidir, fakat her zaman bunu sağlayamayabilirsiniz, bu nedenle  bence  birinci  öncelik  olmamalıdır, rahat olun çünkü bunun  çok  basit  çözümleri  de  vardır. Eğer özellikle de çocuğunuz küçükse, hazır kavanoz mamalarını yanınızda bulundurabilir, garsondan bunu ısıtmak için gerekli yardımı isteyebilirsiniz.  Çocuğunuzu evden getirdiğiniz yoğurt, kavanoz mamasıyla  kolaylıkla beslenmeniz de mümkündür. Ya da restoranın menüsünde çocuğunuzun yiyebileceği bir şeyler olmasa bile, bazı butik yerlerde hızlıca size  bu  konuda  yardımcı  olabilirler. Hele de uzun zamandır gittiğiniz,  sahibini  tanıdığınız  bir yerse bunu rica etmek ve karşılığını görmek çok daha kolay olacaktır.

Çocuğun uyku saatine bağlı olarak dışarıdaki beslenmesi etkilenir mi?

Özellikle dışarıda yemek yemeye karar verdiğinizde, çocuğunuzun uyku saatine denk gelmemesine dikkat etmek gerekir.  Çünkü uykusu olan bir çocuk genellikle huysuz olur, sürekli ağlar, bir şeyleri tutturur, hem kendisi yemek yemediği gibi, hem de sizin kırk yılda bir zaman ayırarak yaptığınız bu sosyal aktivitenin de tadını kaçırabilmektedir. Bu nedenle çocukların uykusunu almış bir  şekilde dışarıda yemeğe götürülmesi daha doğru olacaktır.

Yanımıza oyuncak almalı mıyız?

Yanınıza oyuncak alabilirsiniz,  ancak  yemek  yerken  kesinlikle oyuncak vermemelisiniz, çünkü yemek yemek sadece karın doyurmak ve bir miktar da keyif almak için yapılan fizyolojik bir aktivitedir. Yemek yemenin asla başka şeylerle oyalanarak, farkına varmadan yapılmaması gerekir,  çocuk yemek  yediğini  bilmelidir. Ancak  yemeği  bittikten  sonra  oyalanması için  oyuncak  verilebilir. Dolayısıyla çocuklarınıza evde de televizyon karşısında veya oyuncaklarla oyalanarak, eline i-pad vererek, yemek yemesine asla müsaade etmemeniz  gerektiği  gibi,  bu  kurala  dışarıda  da  uymanız  en doğrusu olacaktır.

Kendisinin yemek yemesine izin verilmeli mi?

Evet eğer çocuk belli bir yaşın üzerindeyse, ki genellikle 8 ayın üzerinde bebeklerin eline ve önüne tabakla yiyecek verilmesine izin veriyoruz, bebek 8 ayın üzerinde ise lokantaya gittiğinizde de kendi kendisine yemek yemesine izin verilmelidir. Peki etrafa dökme saçma meselesini en aza indirmek için nelere dikkat etmeliyiz diye sorduğunuzda duyar gibiyim. Evinizde tabii ki rahatça her tür dökme saçmaya izin verebilirsiniz, ancak dışarıda yabancı bir yerde bu konuya dikkat etmeniz, hem sizin  huzurunuz,  hem de işletme yönetimi ile iletişiminiz açısından önem arz etmektedir. Çocuğunuzun daha çok katı gıdaları kendi kendine yemesine izin verebilirsiniz, ancak sulu bir yemek veya çorba tarzı bir yemeği dışarıdaysanız sizin yedirmeniz  daha  doğru  olacaktır. Ya  da  dışarıda bu  tür  yiyecekler  tercih  etmemek  de  iyi  bir  çözüm  olabilir.

Hijyenle ilgili nelere dikkat edelim?

Öncelikle güvendiğiniz, daha önce tecrübe ettiğiniz, temiz olduğunu bildiğiniz yerlere gitmenizi öneririm. Özellikle son yıllarda bazı restoranlarda açık mutfak tarzı uygulanmakta, böylece müşteriler içeride neler olup bittiğini görebilmektedir. Bunun dışında,  işletme yetkilisine uygun  bir  dille, çocuğunuzun  sizin  için  ne  kadar  değerli olduğunu  da  vurgulayarak,  sebze ve meyveleri nasıl yıkadıklarını, yemeklerde ne tür yağlar kullandıklarını, temizlik kurallarında nelere dikkat ettiklerini de sorabilirsiniz. Ancak her zaman çok samimi ve doğru cevaplar alamayabileceğinizi de akılda tutmakta fayda görüyorum.

AVM gibi Aşırı kalabalık yerler çocuğun iştahını nasıl etkiler? Bu tür yerlerde beslenmede nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle küçük çocuğunuzla özellikle kış aylarında AVM gibi aşırı kalabalık yerlere hiç gitmemenizi tavsiye ederim. Mutlaka gitmeniz gerekiyorsa, mümkünse sabah erken saatlerde veya hafta içi daha boş olan günleri tercih etmelisiniz. Özellikle AVM gibi kalabalık yerlerde çocuğun gürültü ve o karmaşadan dikkati dağılacağı için, çok da iştahla yemeğini yemeyebilir. Bu tür yerlerde yemek yemek zorunda kalırsanız, göreceli olarak daha sakin köşeleri tercih etmelisiniz, eğer hava sıcaksa bazı AVM’lerde olduğu gibi açık alandaki yemek bölümlerini tercih etmek de daha keyifli zaman geçirmenize yardımcı olacaktır.

Sağlıcakla  kalın,  yavrunuzla  birlikte afiyet  olsun…

Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, “Çocuklarda İştahsızlık” ve çocuk eğitimi ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here