Okulların açılması sürecinde ailelere öneriler:
- Çocuğun okula başladığı ilk hafta çocuk için önemlidir. İlk hafta mümkünse çocuğun yanında bulunulmalıdır. Anne-baba gelemiyorsa büyükanne, dede gibi diğer aile büyükleri olmalıdır.
-
- Tatil dönüşü çocuklara okul açıldığı gerekçesiyle tatilde yaptığı aktiviteler birden kısıtlanmamalı, aşamalı olarak azaltılmalıdır. Örneğin televizyon seyretmek yasak yerine günde 2 saatten fazla izleyemessin demek daha uygun olur.
- Okulda karşılaştığı durumlarda ne yapması gerektiği çocuğa anlatılmalıdır.’’ Eğer bir sıkıntın olursa öğretmenine söyleyebilirsin.’’ gibi yol göstermelidir.
- Çocuğun okulla ilgili hatalı davranışları cezalandırılmamalı, yaptığı güzel davranışları ödüllendirilmelidir. Sarılmak, kucaklamak bir ödüldür.
- Okul çağı çocukları için kahvaltı oldukça önemlidir. Çocuklar sabah kahvaltı yapmadan okula yollanmamalıdır.
- Okula başlamadan önce , çocukla birlikte okulu görmek ve öğretmenle tanışmak, çocuğun kaygısını azaltmak için önemlidir.
- Okula gitmek istemeyen çocuklara karşı, okula gidecekleri konusunda kararlı bir tutum sergilemek gerekir, çocuğu her gün okula götürmek kararlı olduğunuz mesajını verir.
- Okul korkusu yaşayan çocuklara kızmak yerine, sakin ve iletişime açık bir şekilde konuşmak, onların duygularını anlamaya çalışmak daha yararlı bir tavır olur.
- Çocuklarla okula neden gitmeleri gerektiği konusunda önceden konuşup bilgi verilmelidir. Bu, onların okula uyumunu kolaylaştırır.
- Okula gitmek istemeyen çocuklar kendilerini ağlayarak ifade ederler. Ağlayan çocuğa kızmak yerine sakince konuşup , onu anladığınızı hissettirmeniz çocuk için önemlidir.
- Okullar açılınca abur cubur tabir edilen besinleri tüketmesine izin verilmemeli. Alternatifler sunmalıdır. Kolalı içecekler yerine ayran, hamburger yerine peynirli sandviç, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeye özendirilmelidir.
- Okula başlamadan bir süre önce çocuğun okul saatleri düzene sokulmalıdır.Çocuk belli saatlerde yatmaya alıştırılmalıdır.
- En iyi okul en yakın okuldur, küçük bir çocuğu servisle uzak mesafede bir okula yollamak yorulmasına ve enerjisinin azalmasına neden olur.
- Anaokuluna başlayan çocuklar giysilerini giyip çıkarma, diş fırçalama, kendi kendine yemek yiyebilme gibi öz bakım becerilerini kazanmış olmalıdır.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı, “Dikkat Eksikliği & Okul Başarısı” ile ilgili bilgiler veriyor.