Cilt Hastalıkları

Cilt Hastalıkları
Cilt Hastalıkları

Derimiz tüm vücudumuzu kaplayan en büyük organımızdır. Birbirinden bağımsız farklı oluşum ve hücreler içeren kompleks bir yapıdır. Öncelikle vücudumuzu dış etkenlere karşı korur. Vücut ısısının düzenlenmesi, dış uyaranların algılanması, bağışıklık sağlama gibi görevleri de vardır.

Hayatımız boyunca mutlaka cildimizle ilgili bir sorun yaşamışızdır. Yüzde çıkan tek bir sivilce dahi bazen çok can sıkıcı olabilir. Bu büyük organın çok sayıda hastalığı vardır. Bu nedenle ayrı bir uzmanlık alanı olmuştur. Bazen başka hastalıkların belirtileri de cildimize yansıyabilir. Cilt hastalıklarında lezyonların görünümü, yerleşimleri ve şekilleri çok farklı olabilir. Bir cilt hastalıkları uzmanı öncelikle cilde bakar. Bakmak ve görmek çoğu cilt hastalığı için genel olarak tanı koydurucudur ve cilt muayenesinin temelidir. Nasıl harfler bir araya geldiğinde belirli bir anlam teşkil ediyor ve biz okuyabiliyorsak, bir cilt hastalıkları uzmanı da ciltteki lezyonları anlamlandırarak  hastalığı belirler. Hastalığın nasıl başladığı, seyrettiği ve hangi koşullarda ortaya çıktığı sorgulanır.  Bazen  çeşitli tahliller ve biyopsiler gerekebilir.

Cilt hastalıkları sık görülür. Cilt hastalıklarından bazıları  acil ve ciddi tedaviler gerektirebilirken, bazıları ise kendi kendine geçebilir. İz bırakabilen, bulaşıcı olabilen ,  tekrarlamalar yapabilenleri  vardır.  Aynı hastalık çok farklı bir biçimde ve yerde çıkabilirken farklı hastalıklar birbirlerini taklit edebilirler. Bu nedenle cildinizle ilgili bir problem olduğunda başvuracağınız kişi öncelikle bir cilt hastalıkları uzmanı olmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here