Bütüncül (Holistik) Kadın Sağlığı

Bütüncül (Holistik) Kadın Sağlığı
Bütüncül (Holistik) Kadın Sağlığı

Sağlık nedir?

Sağlık; fizik-zihinsel-ruhsal ve sosyal olarak iyiliğin olması halidir.

Gerçek şu ki fizik beden, zihin ve ruhun bineği hükmündedir. Ruh-zihin, fizik, beden üzerinden kendini ifade eder. Beden makinesi ruhun yazılımlarıyla varoluş bütünlüğüne ulaşır.
Dünyaya tertemiz bir ruh ve mükemmel işleyen bir beden makinesiyle gönderiliriz. Beyin bedenin ana komuta merkezi,beden orkestrasının şefidir. Beyni bir bilgisayar gibi düşündüğümüzde bu bilgisayarın bir işletimciye-yazılıma ihtiyacı var çalışabilmesi için.

İşte bu yazılım programı zihinde oluşturulur. Zihnin yazılımları anne karnında başlar, ergenlik yaşına dek yoğun olarak devam eder. Çevreden edinilen bilgiler, duyumlar, nasihatlar, yasaklar, korkular, hedefler, değerlilik algıları, yaşam algısı, duygular, hisler hepsi zihinsel yazılımlarımızı oluşturan kaynaklardır.

Zihinsel yazılımlarla çalışan beynimizden bedene gelen komutlarla, bedenin davranışları ortaya çıkar. Sistem, düşünce–duygu ve davranış sırasıyla çalışır. Düşünce ve duyguların büyük çoğunluğu zihinde öğretilerle, daha da doğrusu koşullanmalarla oluşur çocukluk çağlarından itibaren.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Ayşe Duman, doğum yolculuğuna holistik yaklaşımla ilgili çeşitli konulara değiniyor.

Sonuçta bu koşullanmalarla oluşan inanç kalıpları bizi biz yapar, algılarımızı ve davranış kalıplarımızı oluşturur.

Bir vakam üzerinden belki de ne demek istediğimi daha iyi açıklayabilirim.

Bayan Ş.K 29 yaşında devlet memuru, 4 yıllık evli ilk 6 ay vajinismus şikayeti olmuş.Bu sorunu psikolog yardımıyla aşmış fakat o zamandan beri cinsel ilişkide ağrı,cinsel isteksizlik ve orgazm olamama şikayetleri mevcut.

Aile hikayesinde, bir abisinin aşırı baskıcı,sürekli onu takip ettiğini söylüyor. “Genç kızların kendini ağırdan satması, erkeklerden uzak durmaları gerektiği söylemleri beynime kazındı.” diyor.

Çocukluğunda hissettiği, annesinin cinsel yaşamdan keyif almadığı, babasından uzak durduğu.

Nişanlılık döneminde yaşadığı cinsel hazla beraber girdiği suçluluk hissini hala en derinlerde hissediyor.

Bayan Ş.K nin zihin-beden bütünlüğünü bozan bu yazılımlar kendisini cinsel arzulardan uzaklaştırmakla kalmayıp sinirli, agresif, gergin bir hale getirmiş. Fizik bedende bu bütünlüğün bozulmasına bağlı fibromyalji, adet düzensizlikleri ve 2 yıldır istemelerine rağmen gebelik oluşmaması gibi sıkıntılarda mevcut.

Vaka örneğinden öğrenmemiz gereken

Zihinsel yazılımlar bedenin fonksiyonlarını etkiler.Beden zihinden gelen komutlarla, yeni düşünce ve duygularla hareket eder.Zihin ve beden o ilk doğuşumuzdaki saflıktan ,doğallıktan,fıtri yazılımlarından uzaklaşıp zihin beden dengesi bozuldukça, bedenin fonksiyonları yani sağlığı bozulur.

Bu durumda bozulan sağlık aslında zihnin sıkıntılarının ifadesidir. Gerçek iyileşme için de o ilk halimize yani çocuk ruhumuza dönmeli zihin deden bütünlüğüne ulaşılmaşlıdır. Koşullanmalarla oluşan kölelikten özgürleşmiş bir ruhun bedeni, ancak gerçek iyileşmeye kavuşabilir.

Yoksa ruhun yaraları olan fiziksel şikayetleri, ilaçlarla bastırmak hastalığı iyileştirmez, kronikleştirir.

Bu nedenle hastalıklardan kurtulmak istiyorsak (bütüncül) yaklaşımı ilke edinmeliyiz.İnsanın sadece bedenden olmadığını anlayarak, zihin-beden bütünlüğü idraki içinde şikayetleri değerlendirmeli, çözmeye çalışmalıyız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here