Boyunda Şişlik

Boyunda Şişlik
Boyunda Şişlik

Çocuk hastalıkları ve Kulak Burun Boğaz kliniklerine sıklıkla anne ve babaların endişe ile geldikleri bir şikayettir boyunda şişlik. Boynun çeşitli yerlerinde bulunabilecek bu şişlikler en sık çenenin hemen altından aşağı doğru ya da soluk borusunun hemen önünde yer alır. Bazen ağrılı bazende ağrısız olabilirler. Bu şişliklerin konumları ve karekteristik özellikleri sayesinde  hekimlerin teşhiş koyabilmeleri kolaylaşmaktadır. Bu şişlikler bulundukları yere, doğumsal nedenlere ve enfeksiyonlara bağlı olup olmamalarına göre gruplanırlar. Çocuklarda en sık boyun kitlesi nedeni lenf bezi büyümeleridir. Boynumuzda inaktif olarak bulunan 300 ün üzerinde lenf bezi bulunmaktadır. Bu lenf bezleri bademcik enfeksiyonları, öpücük hastalığı (enfeksiyöz mononükleoz) saç diplerindeki enfeksiyonlar,yüzdeki büyük sivilceler, diş enfeksiyonları, verem hastalığı sonrası, kedi ve köpek dışkıları ile temas sonrası, ağız içi ve kenarı enfeksiyonları ve burun enfeksiyonları sonrası savunma hücresi üretmek için hızla büyürler ve bazende iltihaplanarak apse yapabilirler. Ağrılı,zaman zaman kızarık,hareketli kitlelerdir. Bu şişlikler hastalığın tedavisi ile hızla geriler. Boynun her yerinde ve çene altında olabilirler.

Çene altında ve yanaklarda bulunan tükrük bezlerindeki iltihaplar ve taşlarda boyunda şişlik nedeni olabilir özellikle yemeklerden sonra oluşan şişlikler genelde tükrük bezi sorunları sonrası oluşmaktadır. Ayrıca yanak bölgesi yaygın şişliği kabakulak hastalığını akla getirmektedir. Ağrılıdır ve kulak ile alakası yoktur. Kulak önündedir.

Doğumsal olarak boyunun orta ve yan kısmında da şişlikler olabilir. Bu şişliklerden en sık olanları orta hatta Tiroglossal kist ve dermoid kisttir. Tiroglossal kist tiroid bezinin doğumsal bozukluğu nedeniyle oluşur ve dil hareketleri ile yukarı aşağı hareket eder. Boyun yan tarafında ise Brankiyal kist ve larinsel bulunur. Brankiyal kist lastik top gibi şişer ve gittikçe büyür. Larinsel ise ıkınma ile Ya da balon şişirme hareketi ile şişer.Bu doğumsal kitleler ihmal edilmeyecek yapılardır. Çocuklarımızda şişlikler ve ağrılar yaparak ateş,huzursuzluk ve boyunda akıntılara neden olabilir.

Boyundaki şişliklerin iyi huylumu yoksa kötü huylumu olduğunu tahmin edebiliriz?

Nasıl mı?  Bu bölümü dikkatli okuyunuz o zaman….Eğer boyundaki şişlik çoklu Ya da tek , hareketli, ağrılı, yumuşak hızla oluşmuş  boyun kitleleri genellikle iyi huyludur. Fakat sert,ağrısız ve hareketsiz genelde çoklu geniş kitleler kötü huylu olabilir. En sık görülen kötü huylu boyun kitlesi lenfomalardır. En sık Hodgkin lenfomalar görülür. Erkek çocuklarda sıklıkla görülür.Aşırı kilo kaybı, gece terlemeleri,halsizlik hastalığın klinik belirtileridir.

Tüm bu bilgiler ışığında çocukların boynunda görülen şişliklerden korkmayın.

Fakat ihmalde etmeyiniz. Çünkü çocuklarda sıklıkla boyunda şişlik görülür. Bunun en sık nedenide enfeksiyonlara bağlı lenf bezi büyümeleridir. Eğer antibiyotik tedavisi sonrası hala bu şişliklerde gerileme olmazsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Sağlıklı neşeli günler dilerim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here