Bit Nedir?
Bitin vücut biti, saç biti ve pubis biti olmak üzere 3 çeşidi vardır.
Bunlardan sadece vücut biti tifüs adlı bulaşıcı hastalığı taşır, diğerleri hastalık taşımaz. Çocuklarda en çok saç biti görüldüğü için burada sadece saç bitini daha ayrıntılı anlatacağız.
Saç biti her sosyoekonomik kesimden çocukta görülebilir. İnsanın saç ve saçlı derisinde yaşar ve kan emerek beslenir. Esas bulaşma şekli kafadan kafaya doğrudan temasla olur. Ayrıca bit taşıyan çocukların şapka, havlu, tarak, fırçalarının ortak kullanılması ile de bulaşabilir. Yaz aylarında salgınlar yapabilir.
Dişi bit saçlı deride yaşar ama çoğu kez gözle görülemez. Saç dipleri ve saçlı deriye bıraktığı yumurtalara ise sirke denir. Sirke gözle görülebilir ve en çok ense ile kulak arkasında bulunur. Kaşınmalara bağlı saçlı deride kanamalar ve saçlı deri enfeksiyonları da görülebilir. Deri iltihabına bağlı olarak boyun ve ensede de lenf bezlerinde ağrılı şişlikler görülebilir.
Belirtileri
Kaşıntı ana belirtidir. Kaşınarak kanatılan ciltte enfeksiyon ve kabuklanma da olabilir. Yakından muayene ile saç diplerine ve saç gövdesine yapışmış kepek benzeri ama daha yuvarlak sirkeler gözle görülebilir. Bit ise çok zor görülür. Bazen bit ısırığına bağlı olarak saçlı deride yüzeysel kanamalar da gözle görülebilir.
Bit İlacı
Bit taşıyan çocuğun saçları permetrin, lindan veya piretrin adlı bit öldürücü ilaçlar içeren krem veya şampuanlarla yıkanır. Saç normal şampuan ile yıkandıktan sonra bit şampuanı uygulanır. Bit şampuanı 10 dakika saçlı deride kaldıktan sonra sirkeleri temizlemek için saçlar ince dişli bir tarakla taranır. Çünkü şampuan biti öldürür ama sirkelere etkisizdir. Sirke taranarak dökülmeye çalışılır. Bu işlem 7–10 gün sonra tekrarlanır. Çünkü saçta kalan sirkelerin çatlayıp yeni bitlerin çıkması zamanı gelmiş olur.
Sirkelerin temizliği için 1/1 oranında sulandırılmış sirke ile yıkanması da önerilir.
Çamaşır, giysi, yatak örtüleri vs de mümkün olan en yüksek sıcaklıkta yıkanıp ütülenmelidir. Mümkün olmuyorsa kuru temizleme yapılmalıdır.
Saç fırçası ve taraklar ise atılır veya çok sıcak sabunlu suda uzun süre bekletilir.
Peluş oyuncaklar ise koyu renkli kalın poşetlere konup mümkünse vakumlanır ve 2 – 3 hafta hiç açılmazsa bitler ölür.
Aşağıdaki videoda, Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Çocuklarda Bağırsak Parazitleri” hakkında bilgiler veriyor.