Öncelikle bu yazı biberona teşvik olarak kabul edilmemeli. Tıbbi bir gereklilik yoksa ilk 6 ay sadece anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Eğer bebeğinizi tıbbi bir nedenle anne sütüyle besleyemiyorsanız doktorunuz bebeğiniz için en iyi seçeneği size sunacaktır.
İnek ya da küçükbaş hayvanların sütü yeni doğmuş bebekler için uygun değildir. Çünkü düzgün şekilde sindirilemezler. Bebeğiniz içi uygun mama ya da formül sütün kutusundaki hazırlama talimatlarını ya da doktorunuzun talimatlarını takip edin. Ayrıca da bazı bebekler bol süt olmasına rağmen memeden emmezler, bu durumda da sağılmış anne sütü biberonla verilebilir, ve hiçbir sorun olmadan biberonla 6 ay sadece anne sütü de verilebilir. Ya da geceleri anneyi dinlendirmek amacıyla baba veya başka bir birey bebeğe biberonla sağılmış anne sütü verebilir.
Biberonla beslerken bebeği her zaman sıkı bir şekilde kucaklayın ki vücudunuzun sevgi dolu sıcaklığını hissetsin. Bebeğinizi emzirirken biberonu hiçbir zaman destekleyerek bırakmayın ya da biberon ağzındayken bebeğinizin uyumasına izin vermeyin çünkü bebeğiniz içtiği sütü boğazına kaçırabilir ve nefessiz kalabilir.
Mamanın miktarı bebeğin iştahı ve büyüme hızı gibi birçok farklı faktöre göre değişir ve her bir bebek için farklıdır. Doktorunuz size tavsiyede bulunabilir ama genel bir kural olarak bebekler 24 saatte bir ve taşıdıkları her bir kilogram başına 150 ml’ ye ihtiyaç duyarlar. Çoğu bebek günde 5 ya da 6 kez mama yer. Emzirirken olduğu gibi biberonla beslemede de anneler bebekleri ile yumuşak bir model oluşturmak zorundadırlar. Biberonla besleme de anne ve babalar için aynı güçlükleri içermektedir.
Unutmayın!
Biberonla bebeğinize ister mama, ister sağılmış anne sütü verin bazı genel kurallara dikkat etmekte fayda vardır.
- Sağlık bilginizin iyi olması ve steril biberonlar bebeğinizi mikroplardan korumada hayati önem taşır. İmkanınız varsa bir sterlizasyon cihazı alabilirsiniz.
- Ancak aynı işlem basit bir kap içinde kaynatarak da gerçekleştirilebilir. İlle de böyle bir yatırım yapmak zorunda değilsiniz.
- Biberonların içini ve dışını ılık deterjanlı suyla yıkarken elleriniz daima temiz olsun.
- Basitçe, akan suda durulayın ve emziğin dış yüzeylerini birbirine sürterek ovun. Durulamadan sonra biberonlar, bilezik ve emzikler özel olarak hazırlanmış antibakteriyel bir solüsyonla yıkanabilir. İlk olarak solüsyonun birazı emziğin içinden süzdürülmelidir. Solüsyonun ambalajı üzerindeki talimatları dikkatle takip edin.
- Plastik kapakçığı emzikle biberonu birbirine sıkıca tutturmak için kullanın. Bu solüsyonun biberonla tamamen temasta olmasını sağlayacak ve üst kısmın etrafında da birikmesini engelleyecektir.
- Biberonları sterilize etmede kullanılan diğer yöntemlerden kaynatma, buhara tabii tutma sayılabilir. Detaylar için doktorunuza başvurun.
- Bebeğiniz bazen 15-30 dakika arasında beslenmeyi bitirdikten sonra kalan sütünü, biberonu bir tarafa fırlatabilir.Bebeğiniz her zaman biberondaki miktarın tümünü bitirmeyebilir. Bebekler değişik zamanlarda değişik miktarlara gereksinim duyabilirler. Bu sütü saklayıp sonra vermek doğru değildir, en doğrusu artan anne sütü veya mamayı atmaktır.
- Mikrodalgalar ısıtma için önerilmemektedir çünkü mamanın içinde bebeğin haşlanmasına sebep olabilecek sıcak noktalar oluşmasına sebep olabilirler.
- Daima biberonun sıcaklığını bileğinizin iç tarafına 1-2 damla damlatarak test edin.