İçindekiler
Biberon çürüğü neden olur?
Uzun dönem sütün, ballı sütün ya da mamanın biberon ile veya anne sütünün geceleri uyku sırasında alınması sonucu biberon çürüğü oluşur. İlk dişler sürerken karbonhidrattan (serbest şeker) zengin sıvılar ile beslenme de 2 yaşından önce dişlerin şiddetli bir şekilde çürümesine yol açabilir. Bu durumun genel adına “biberon çürüğü” denilmektedir. Geceleri özellikle tükürük salgısı azaldığı için bakteriler daha hızlı bir şekilde çürük oluşturabilmektedir.
Biberon çürüğünü nasıl önleyebiliriz?
Biberon kullanımını en fazla 12-13 aya kadar devam ettirmek, uykudan önce ya da uyku sırasında biberon kullanmamak veya mümkünse biberondan hemen sonra su içirmek, ve dişler ile diş etlerinin düzenli olarak fırçalanması ya da bir tülbent ya da gazlı bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde çürüğün ilerlemesi yavaşlatılabilir
Nasıl tedavi edilir?
Çürükler dolgu ile muayenehanede veya sedasyon altında (uyutarak) tedavi edilebilir.
Tedavisinde uygun yaş nedir?
Çürüğün erken teşhis edilmesi uygulanacak tedaviyi kolaylaştırır. Çocuk mümkün olan en kısa sürede diş hekimine götürülmelidir. Diş hekimi ve çocuk doktoru birlikte çalışarak aile ile işbirliği yapmalı çocuğun biberon emmesinin kısa sürede bırakılabilmesi için gerekli ortam sağlanmalıdır.