Beta Mikrobu

Beta Mikrobu
Beta Mikrobu

İçindekiler

Beta Mikrobu Nedir?

Beta mikrobu , beta virüsü, beta bakterisi halk arasında bir çokisimle anılan bu enfeksiyon etkeni  aslında streptokok grubu bakterilerden A grubu beta hemolitik olanların kısa adıdır, yani virüs değildir. İnsanlarda tonsilit yani bademcik enfeksiyonunun en sık etkenidir.

Aşağıdaki videolarda Op.Dr. Volkan Kahya, “Bademcik Enfeksiyonu” , “Geniz Eti İltihabı” ve çeşitli KBB konularıyla ilgili bilgiler veriyor.

Beta Mikrobu Belirtileri

Boğaz  ağrısı, boğazda yanma, yutma güçlüğü ve muayene bulgusu olarak kırmızı şişmiş bademciklerin üzerinde beyaz eksüda dediğimiz iltihapların görülmesiyle karakterizedir.  Yüksek  ateş, boyun  lenf  bezlerinde  şişme ve  bazen  tüm  vücutta kızarık döküntü olabilir.

Komplikasyonları

En çok korkulan komplikasyonu akut romatizmal ateş yada halk arasında kalp romatizması denen hastalıktır. Halk arasında sık bilinmemekle birlikte  aynı enfeksiyonun sonrasında bazen böbrekler de yine bağışıklık sisteminin etkisiyle streptokoklara bağlı   nefrit de görülebilir aniden başlayan tansiyon yüksekliği  idrarda kanama gibi bulgularla  kendini gösterir. Romatizmal  ateşte eklemlerde ağrı, yüksek ateş ve yapılan tetkiklerde genellikle  kalp kapaklarında yetmezlik gibi bulgular ortaya çıkar. Bu 2 komplikasyonun da sebebi genellikle tedavinin yapılmaması veya yetersiz süre uygulanmamasından   kaynaklanır.

Tanısı

Tanı için boğaz sürüntüsünde hızlı beta testi veya Strep A testi adıyla anılan test yapılır. Genellikle 20 dakikada sonuç verir, oldukça güvenilir bir testtir, ancak altın standart boğaz kültüründe A grubu beta hematilik streptokokların  üretilmesiyle konur.

Tedavisi

10 gün  Penisilin  veya Amoksisilin gibi Pensilin türevi antibiyotiklerle tedavi edilir.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here