Yapılan araştırmalar bazı besinlerin birlikte tüketilmesinin daha yararlı olduğunu ortaya koymuştur.
Bu besinlere birkaç örnek verilebilir.
İçindekiler
YUMURTA VE YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Her beş kadından birinde görülen demir eksikliğine bağlı anemi beslenme programlarında demirin besinsel kaynaklarına olan ilgiyi artırıyor. Vücut için biyo yararlığı artıracak nitelikte küçük değişiklikler emilimin artmasına yardımcı olabilir. Yumurta kaliteli bir protein kaynağı olmakla birlikte demir mineralinden de zengin bir besindir. Maydanoz, roka, tere,nane, biber gibi C vitamininden zengin sebzelerle birlikte tüketildiğinde vücut için kullanım oranı artar. Kırmızı et demirin en iyi kaynağı olmakla birlikte yine yeşil yapraklı sebzelerden oluşan bir salata ile tüketildiğinde biyo yararlılığı artar. Kurubaklagiller demirin bitkisel kaynaklarıdır ve vücut için kullanım aşamasında kırmızı ve turuncu biber gibi yoğun C vitamini kaynaklarıyla tüketilmesi vücuda yarar sağlayıcı niteliktedir. Nohut, mercimek, fasulye gibi kurubaklagil yemeklerinin içine kırmızı biber ilavesi yapılabilir.
DOMATES VE ZEYTİNYAĞI
Likopen kuvvetli bir antioksidan olup domateste fazlasıyla bulunmaktadır. Likopenin vücutta kullanımını artırmak adına zeytinyağı ilavesinde bulunulabilir ve likopenin emilebilirliği artırılabilir. Bununla birlikte domates, havuç, kırmızı biber gibi kuvvetli keratinoidlerin zeytinyağı ile birlikte tüketiliyor olmasıda emilebilirliği artırmakla birlikte yapılan çalışmalarda kalp sağlığını desteklediği ortaya konulmuştur.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk ergenlikte beslenenin inceliklerini anlatıyor.
BALIK VE BROKOLİ
Balık, antioksidan kapasitesi yüksek ve vücutta birçok reaksiyonda yer alan selenyumun iyi bir kaynağıdır. Brokoli ise sulforaphan içerir yapılan çalışmalar antioksidan kapasitesi yüksek bu iki bileşenin birlikte kullanılmasının kanser hücrelerine karşı daha etkili olduğunu işaret etmektedir.
YULAF VE ELMA
Yulaf çözünür bir lif olan betaglukan içerir. Çözünür lifler, kan şekeri ve kan kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlar. Elmanın içinde bulunan pektin ise kolesterol dengesinin sağlanmasına yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda, günde 2 adet orta boy elma tüketiminin kolesterol seviyesini %16 oranında azalttığı ortaya koyulmuştur. Yulaf ezmesine elma ekleyerek posa içeriğiyle birlikte daha uzun süre tokluk sağlanırken kan şekeri ve kolesterolünün dengelenmesine de yardımcı olur.
SOMON BALIĞI VE SARIMSAK
Klinik çalışmalar, sarımsağın periferik arter hastalığının önlenmesi, kan kolesterol, trigliserid, lipit seviyetlerinin düşürülmesi, ateroskleroz riskinin azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Omega 3 yağ asitleri ise kan lipit profili üzerinde olumlu etkilere sahip olup somon balığı iyi bir kaynağıdır. Birlikte tüketildiğinde kalp sağlığını destekleyici etkisi artırılabilir.