İçindekiler
Bebeklerde pişik neden olur?
Bebeklerde bez bağlanan bölge sürekli neme ve tahriş edici ajanlara maruz kalır.
Bu nedenle zaman zaman ciltte pişik denilen durum ortaya çıkar. Özellikle ishali olan çocuklar bu tür pişiğe daha yatkındır. Sınırları net olmayan soluk bir kızarıklık genital bölgeyi tutar . Deri gergindir . Bez değiştirilmesi sırasında fark edilen durum bir sonraki bezde görülmeyebilir ya da birkaç gün şiddetlenmeden devam edebilir.
Daha nadiren alerjik durumlar pişiğe neden olabilir.
Uzun süren pişiklerde genellikle enfeksiyonlar da eklenir. Ciltteki kızarıklık daha parlak kırmızı, sınırlar belirgin çevresinde yayılmaya eğilimli alanlar vardır. Cilt kıvrımlarında daha sıktır. Yüzey gergin ve parlaktır, bazen soyulabilir. Şiddetlidir ve ısrarla devam eder. Maya ve bakterilerin üremesi etkilidir.
Bazı cilt hastalıkları da nadiren genital bölgeyi tutabilir.
Bez pişiği (Ammonia Dermatitis)
Beblerin üçte birinde her hangi bir zamanda pişiğe rastaanır.Tıbbi adıyla “Ammonia Dermatitis” ya a “Diaper dermatitis” en sık rastlanan şeklidir. Kalkmış ve kızarmış bir görünümde çocuk bezi olan bölgede bulunan pişik bebeğinizin dışkısındaki bakteriler ve idrarındaki doğal amonyaktan kaynaklanır.
Bebek bezi pişikleri bebeğin poposundaki hafif kızarıklıklardan, parlak kırmızı renkte leke ve yaralar içeren sert deri oluşumlarına kadar varabilir.
Birçok bebek büyüyene kadar ağır ya da hafif bebek bezi pişiği ile en az 1 kez mutlaka karşılaşır. Yeni doğmuş bebeklerde pişiklerin görülme olasılığı azdır çünkü altları sık sık değiştirilir. Bebek büyüdükçe farkına varmadan dikkat azalınca, daha seyrek bez değiştirilebilir, bu yüzden de 9-12 aylık olanlar daha büyük risk altındadırlar.
Pişik yarası (Candida Albicans)
Bebeğinizin pişiği birkaç günden uzun sürerse bir mantar veya bakteri enfeksiyonu oluşup daha ciddi bir tedavi gerektirebilir. En yaygın mantar enfeksiyonu Pişik yarasıdır (Candida Albicans).
Pişik olan bebeklerin yüzde 70’i bağırsaklardan gelen Candida’ya yakalanır. Fark edilmeden gelişmekle beraber bazen beyaz dairesel pul lezyonları biçiminde veya oldukça koyu kırmızı etrafı kırmızı dokulu kalkık uçlardan oluşur. Yukarıdaki tedavi ve önleme tedbirleri yanında doktorunuz tarafından önerilen mantara karşı bir losyon veya krem kullanmanız gerekir.
Pişiğin diğer sebepleri
-Hassas deri
-Doğal koruyucu yağları uzaklaştıran sert sabun kullanımı
-Çocuk bezi üzerinde uzun süre bırakılan plastik donlar sıcak ve nemli bir ortam yaratarak bakterinin gelişimini kolaylaştırır
-Eğer nadir de olsa kumaş bez kullanıyorsanız, deterjanların ve bezin emdiği solüsyonların yetersiz durulanması
-Sürtünme, bilhassa çocuk bezinin hassas bebek derisine veya tombul bebeklerde bebek derisinin beze sürtünmesi
Bebeklerde pişik tedavisi ve koruyucu önlemler
Çocuklarda sık rastlanan tahrişe bağlı pişiklerde bezin sık sık değiştirilmesi ve bazen bölgenin açık bırakılması sıklıkla iyileştiricidir. Eğer mümkünse bebeğiniz her kaka yaptığında altını değiştirin. Doktorunuzun önereceği kremler hem koruyucu hem iyileşmeyi hızlandırıcı olacaktır. Çinko oksit içeren krem ve yağlar kullanın.İlave koruma rahatlığı için kenarlıklı çocuk bezi kullanın
Bebeğinizin altını her değiştirdiğinizde poposunu temizleyin ve kurulayın. Bazı bebek bezleri ve sabunları bebeğinizin derisini tahriş edebilir. Eğer bu durumu gözlemlerseniz alternatif bir sabun kullanın.
Bebeğin altını her değiştirme sırasında, altına bezi yerleştirmeden önce mümkün olduğu kadar uzun süre bezsiz oynamasına izin verin.( örnek olarak bir havlu üzerinde yatması) Bebeğinizin güneş altında bebek bezi üzerinde değilken bulunmasına dikkat edin. Çünkü güneş altında bebek bezinin pişiğe yol açma ihtimali, artacaktır. Bebeğinizin derisini korumak için pişik önleyici krem kullanın. Kremi sürmeden önce derisinin kuru olmasına dikkat edin.
Unutmayın pişiği önlemek, oluştuktan sonra iyileştirmekten daha kolaydır.
Parfümlü ürünler, bazı kremler, bazı bezler … v.b alerji yapabilir. Hipoallerjenik ve kokusuz ıslak havlu kullanmaya çalışılmalıdır. Mümkün olduğunca suyla temizlik yapılmalı ve iyi kurulanmalıdır.
Şiddetli , sık tekrarlayan, yada düzelmeyen pişiklerde mutlaka doktora başvurulmalıdır. İlaç tedavisi düzenlenir. Tekrarlayan veya tedaviye dirençli bir pişik idrar yolu enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir, böyle bir durumda mutlaka idrar tahlili yapılması şarttır Ayrıca pişik görünümü verebilen nadir cilt hastalıkları da mutlaka göz önünde tutulmalıdır.
Aşağıdaki videoda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal “Bebeklerde Pişik” hakkında bilgi veriyor.