BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNİN İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Bebeklik ve erken çocukluk dönemi, gelişim açısından hayatın en önemli dönemlerindendir. Diğer dönemler ile karşılaştırıldığında en hızlı gelişim bu süreçte gerçekleşir.
Bebeklik döneminde gelişimin yakından takip edilmesi ve olası gelişimsel gecikmelerin erken dönemde belirlenmesi, sorunların desteklenmesini mümkün kılacaktır. Bu nedenle bebeklik ve erken çocukluk döneminde gelişim; düzenli gelişim tarama testleri ile takip edilmeli ve gecikmeleri önlemeye yönelik ailelere düzenli öneriler verilmelidir. Gelişimsel tarama testleri kısa süre içerisinde sağlıklı olduğu varsayılan bir grup çocuk içerisinde desteğe ihtiyacı olanları belirlemek adına uygulanan yöntemlerdir.
Gelişim ile ilgili tarama testleri, çocuk doktorları, gelişim psikologları ve çocuk gelişimi ile ilgilenen diğer uzmanlar tarafından kullanılır. Gelişim tarama testleri sağlıklı olduğu varsayılan bebeklere 2 yaşına kadar en az 2 kere uygulanmalı ve gelişimin yolunda olup olmadığı takip edilmelidir. Gelişim tarama testi bebeğinizin becerilerini aynı yaş döneminde olan diğer bebeklerle kıyaslayarak bebeğinizin yaşına göre gelişim seviyesini belirler. Bu sayede bebeğinizin gelişiminin normal yani yaşına uygun ya da riskli yani yaşına göre gecikmeli olduğunu belirler. Aynı zamanda bebeğinizin hangi becerileri yapabildiğini ve hangi becerileri yapması gerektiğini söyleyebilir. Gelişim tarama testinin uzman tarafından size yorumlanması sayesinde bebeğinizin hem güçlü hem de desteğe ihtiyacı olan becerilerini öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun gelişimi hakkında endişelerinizi/kaygılarınızı uzmanlarla paylaşmaktan çekinmeyin.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Sinan Çomu, “Çocuklarda Gelişme Geriliği” ve çeşitli sağlık konuları hakkında bilgiler veriyor.
Çocuğunuzun gelişimini yakından takip edebilmek ve destekleyebilmek için lütfen;
- Çocuk doktorunuzdan gelişimsel dönemler hakkında bilgi talep edin,
- Çocuk doktorunuza bebeğinizin gelişimi ile ilgili sorularınızı sorun, varsa kaygılarınızdan bahsedin, gözlemlerinizi net şekilde paylaşın.
- Çocuk doktorunuzdan belirli aralıklarla gelişim tarama testi uygulamasını talep edin, (9., 12. Ve 18. Aylarda)
- İlk iki yıl içerisinde en az bir kere gelişim uzmanından bebeğinizin gelişimini / öğrenmesini destekleyici öneriler ve varsa kaygılarınız için görüş alın.
- Bebeğinizin gelişimi ile ilgili sorularınız ya da kaygılarınız varsa zaman kaybetmeyin, beklemeyin, beklemenizi tavsiye eden yaklaşımlardan uzak durun.
Unutmayın ! Çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey onun gelişimi hakkında bilgilenmek ve bu sayede onu gelişimini en uygun şekilde destekleyebilmektir.