Sevgili anne babalar zaman zaman bize gelen sık gelen sorulardan size bilgilendirici yazılar yazmayı çok seviyorum. Bugünkü konumuz bebeklerde diş çıkarma sırası.
Diş konusunda sık karşılaştığım sorular
- Bebeğim 10 aylık oldu hala dişi çıkmadı
- Bebeğim 3 aylık diş etleri çok kaşınıyor, ağzından salya akıyor acaba dişleri mi çıkacak?
- Bebeğim daha 3 aylık ilk dişi çıktı, erken değil mi?
- İlk dişi üstten çıktı bu normal mi? Ben ilk olarak alttaki orta dişin çıkacağını zannediyordum.
Bebeklerde diş çıkarma sırası nasıl olmalı?
Sevgili ebeveynler, aslında yukarıdaki soruların hiçbirinin tek bir doğru cevabı yok. Bebeklerde diş çıkarma sırası konusunda, ilk dişin çıkış zamanı, dişlerin çıkış sırası genetik birçok faktör ve bazı anatomik özelliklerden oldukça etkilenmektedir. Bu nedenle aşağıda yazacağım zaman dilimleri ve sıralamayı kesinlikle bir kural olarak kabul etmeyiniz. Ancak yapılan istatistiklere göre dişlerin ortalama aşağıdaki zamanlarda çıkmasını bekleyebiliriz. Bu nedenle de her dişin çıkışı için geniş bir zaman aralığı verilmiştir.
Öncelikle ilk dişler genellikle ortalama 5-7 ay civarında çıkmaya başlar, ancak nadiren dişle doğan bebekler veya ilk dişi 3 ay kadar erken çıkan bebekler olabildiği gibi, ilk dişin çıkması 13-14 aya kadar bile gecikebilir. Dolayısıyla diş çıkmadı diye 13-14 aydan önce endişelenmek yersizdir, diş doktoruna gitmek, hele de gereksiz bazı röntgen filmleri çekmek kesinlikle önerilmez. Dişin çıkması için eskiden uygulanan yüksek doz kalsiyum ve D vitamini takviyeleri, yine son derece gereksizdir, özellikle de yüksek doz D vitamini verilmesi böbreklerde geriye dönüşü olmayan hasarlara yol açarak , ciddi tehlikeler doğurabilir.
Bebeklerde diş çıkarma sırası
Kesin kurallar olmamakla birlikte, şimdi size dişlerin çıkma sırası hakkında bazı pratik bilgiler vermek istiyorum. Dişleri numaralandırıp isimlendirdiğim için resimle, yazıyı birlikte değerlendirdiğinizde anlamanın çok daha kolay olacağını düşünüyorum.
- Alt orta kesici dişler genellikle bebeklerde ilk çıkan dişlerdir, ortalama 4-7 aylar arasında çıkar. Bu iki diş genellikle aynı zamanda da çıkabilir, bazen araya belli bir zaman dilimi de girebilir.
- Bundan sonra genellikle üst orta kesici dişler çıkar bunun zamanı genellikle 8-12 aylar arasıdır. Bu dişler çıktıktan sonra evdeki minik tavşanın çok şirin görüneceğine eminim.
- Üst yan kesici dişler genellikle ortadaki dişlerin sol ve sağ tarafında 9-13 aylarda ortaya çıkar. Böylece artık bebeğinizin üst dişetlerinde 4 tane inci tanesi yan yana dizilmiş olur.
- Alt yan kesici dişler ortadaki iki dişin sol ve sağ yanında 10-16 aylarda ortaya çıkar, artık 8 dişi olan bebeğiniz gülümsediğinde, dişleri de güzel bir şekilde görülmektedir.
- Üstteki birinci azı dişleri genellikle 13-19 aylar arasında çıkmaya başlar. Bu dişler diğerlerine göre biraz daha geniştir ve de ağızın iyice gerideki bölgelerinde bulunurlar.
- Alt çenedeki ilk azı dişleri de genellikle 14-18 aylar arasında çıkar. Bu dişlerin çıkışı ile birlikte, artık bebeğiniz sert gıdaları çok daha rahat çiğnemeye başlar.
- Resimdeki sıralamaya dikkat ederseniz üst kesicilerle birinci azı dişleri arasında bir boşluk kalmıştı ya, artık bu boşlukları da doldurmanın zamanı geldi. Üst çenedeki köpek dişleri genellikle 16-22 aylar arasında çıkarlar. Bu dişlerin sivri şeklinden dolayı, bu dişlere köpek dişi denmektedir.
- Alt köpek dişleri genellikle 17-23 aylar arasında çıkar. Bu dişlerin de çıkışıyla tüm boşluklar kapanmış ve böylece bebeğinizin gülümsemesi olabileceği en harika haline gelir.Dikkat ederseniz bazı dişlerin çıkış yaş aralıkları birbiriyle çakışmaktadır. Bunun anlamı aynı anda birkaç diş birlikte çıkabilir ve tekrar vurguluyorum bu sıra ortalama bir sıralamadır, her çocuk için aynı şekilde olmayabilir.
- Üst ve alt ikinci azı dişlerinin çıkması genellikle 25-36 ayları bulur. Genellikle 3 yaş civarında çocukların büyük bir çoğunluğunun tam olarak 20 tane süt dişi mevcuttur.
Bebeğinizin süt dişlerine çok iyi bakmanız hem genel sağlığını, hem de daha sonra çıkacak kalıcı dişlerin sağlığını doğrudan etkileyeceği için onlara iyi bakmanızı dilerim.Diş bakımı ile ilgili ayrıntılı bilgiye süt dişleri video serimizden ulaşabilirsiniz.
Merhaba.Bebeğimin 36 aylık oluyor şubatta ama ikinci azı dişleri hala çıkmadı.1 buçuk ay önce falan ateşlendi diş etleri de kabardı ama çıkmadı hala dişleri. Sizce bi sorun var mı doktora götürmelimiyim ?
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır. Doktorunuza danışınız.
bebeğim 3 gündür çok avlıyor, diş olabilirmi? yardinci olurmuyusınuz.
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır. Doktorunuza danışabilirsiniz.