Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Birçok kaynakta ve halk arasında çeşitli söylentiler dolaşmakla  birlikte bebeklerde diş çıkarma belirtileri bellidir,  ancak  bazı  belirtilerin olması,  dişin  hemen o hafta çıkacağı şeklinde de yorumlanmamalıdır. Diş çıkma zamanı, diş çıkarken ne kadar ağrı olacak, ne gibi belirtiler olacak, tüm  bu  soruların cevabı bebekten bebeğe  çok  değişiklik  gösterebilir. Ancak ne gibi belirtilerin olacağını bilirsek, bununla daha kolay mücadele edebileceğimizi düşünüyorum.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri bebeğin dişi çıkacağına yakın dönemde ortaya çıkıp birkaç gün süreceği gibi, bazen de dişler arka arkaya çıktığı için belirtiler uzayabilir.  Bazıları da diş çıkmasından aylarca önce başlayabilir, ancak bir türlü diş çıkmayabilir.

Çok nadiren az sayıda şanslı bebek -ya da şanslı anne baba da diyebilirsiniz- hiçbir belirti yaşamadan rahatça dişlerini çıkarabilir. Yapılan bazı çalışmalara göre bebeklerin üçte birinde salya akması, üçte birinde huzursuzluk, diğer üçte birinde de uyku sorunları ortaya çıkabilir. Bazen bu belirtilerin birkaçı bir arada görülebilir. Bazen dişetinin ortasında deriyi kesmiş bir şekilde, diş de görünebilir, aslında bu bir belirti değil, resmen dişin çıktığının bir kanıtıdır. Bunun dışında genel olarak baktığımızda diş çıkarmanın en sık belirtileri olarak…

  • Salya akması
  • Dişetlerinde şişme, kabarma
  • Huzursuzluk
  • Uyku bozuklukları
  • Sürekli bir şeyleri çiğneme, ısırma ve emme ihtiyacı
  • Yüzünü, gözlerini  ovuşturmak
  • Gıdaları, özellikle  de  katı gıdaları reddetme
  • Kulaklarla oynama…

….gibi belirtileri sayabiliriz. Eğer yukarıdaki bu belirtilerin birkaçını beraber görüyorsanız büyük ihtimalle çocuğunuz diş çıkaracaktır. Ancak her zaman, bu tür belirtilerin başka bir sebebinin de olabileceğini akılda tutmakta fayda görüyorum.

Hangi belirtiler diş çıkarmaya bağlı değildir?

Eğer hafif bazı hastalık belirtileri var ve bu 24 saatten uzun sürmüyorsa, çocuklarda sık görülen birçok hastalık belirtisi dişe bağlanabilir. Ancak ishal, ateş, burun akıntısı gibi belirtilerin şiddeti fazlaysa, hele de 24 saatten uzun sürüyorsa, ateş 38,5 C dereceden fazlaysa, bunu diş çıkmasına bağlamak çok da doğru değildir.

Özellikle ateş ve ishalin diş çıkartma ile bağlantılı olacağına dair elimizde bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak bu birlikteliği sık gördüğümüz için, buna şöyle mantıklı bir açıklama getirebiliriz. Diş çıkaran çocuk ağzına sürekli yabancı cisimler sokma ihtiyacında bulunur, dolayısıyla herhangi bir virüs veya enfeksiyon ajanı ile karşılaşma olasılığı artar. Yani görülen belirtilerin buna bağlı olabileceği de iddia edilmektedir.

Dolayısıyla çocuğunuzda 38,5 C derecenin üzerinde bir ateş, şiddetli kusma, ishal, hele de uyuklama gibi belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Diş çıkması ne kadar geciktiğinde endişelenmeliyiz?

Genellikle ilk dişler 4-7 ay arasında çıkar, tabii ki kişisel farklılıklardan dolayı sıklıkla 8-9 aya kadar da gecikebilir. Ancak çocuğun kemik gelişimi, boy uzaması normalse, cildinde, saçlarında ve tırnaklarında herhangi bir anormallik yoksa hala diş çıkmasa bile 18 aya kadar beklenebilir. Bir çocuğun diş çıkmasının gecikmesi sıklıkla, genel gelişimsel bir problemi işaret etmez. Hatta geç çıkan dişlerde daha az çürük olduğu da bilinmektedir.

Ancak daha da gecikmiş durumlarda mutlaka çocuk  konusunda  uzmanlaşmış bir diş doktoruna yönlendirilmesi uygun olacaktır.

Aşağıdaki videolarda Dt. Pınar Çağlar Kaya, “Süt Dişleri” ve çeşitli diş hastalıkları ile tedavileri hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here