Bebeklerde zaman zaman gördüğümüz dil bağı zannettiğimiz kadar ciddi bir sorun mu?
Dil bağı olan her bebeğe müdahale edilmeli mi?
Hangi bulgular bizim için uyarıcı olmalı?
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Günaydın. Zaman zaman anne babaları endişelendiren konulardan bir tanesi de dil bağı. Hepiniz bilirsiniz bazı bebeklerin veya çocukların dillerini çıkarıp yukarı doğru kaldırdıklarında ağız tabanı ile dil arasındaki Frenulum dediğimiz bağın normalden daha kısa olduğunu, biz buna dil bağında kısalık adını veriyoruz.
İçindekiler
Dil bağı ne zaman kesilmeli?
Ancak bu konuda biraz kafalar karışık. Özellikle cerrahi branşlardaki hekimler bunun hemen kesilmesini ve dilin rahatlatılmasını önerebiliyorlar. Bunun doğruluğu, yanlışlığı tartışılabilir çünkü tıpta 2 kere 2 her zaman 4 etmiyor ama bizim pediatri kongrelerimizde bu konu tartışıldığında genel yaklaşım şudur…
Dil bağı üç aşamada değerlendirilmeli
3 aşamada değerlendirmek gerekiyor. Öncelikle yenidoğan bebek sadece emiyor, konuşma yok ve de katı gıda yemiyor, çiğneme ve ciddi bir yutma fonksiyonu da yok. Dolayısıyla eğer ilk 6 ayda bebeğin emmesine, sütü yutmasına ve beslenmesine engel olmuyorsa dil bağına herhangi bir müdahale yapmamak gerekiyor.
Çiğneme, yutma, beslenme sorunu yoksa dil bağını kestirmeyin
2. aşama: 6 aydan sonra ek gıdalara geçiş ile birlikte katı gıdaların yenmesi, çiğnenmesi ve yutulması konusu devreye giriyor. Eğer bu aşamada çocukta yine herhangi bir beslenme sorunu yoksa rahatça çiğneyip yutabiliyorsa yine dil bağının ellenmemesi gerekiyor.
Konuşmaya engel değilse dil bağını kestirmeyin
3. aşama ise özellikle 18 aydan itibaren kelimelerin telaffuz edilmesi, 2 yaştan sonra da 2-3 kelimenin birleştirilerek cümle kurulması yani konuşma fonksiyonu geliyor ve bu yaşa geldiğinizde çocuğun kelimeleri telaffuzunda ciddi bir sorun yoksa yine dil bağının ellenmesi gerekmiyor.
Dil bağının kısa olması çoğu zaman bir sorun değildir
Yani dil bağının kısa olması aslında çoğu zaman bir sorun değil. Ancak dediğim gibi ilk 6 ayda emzirmeye engel oluyorsa, 6 aydan sonra katı gıdaları çiğnemeye, yutmaya, beslenmeye engel oluyorsa veya 2 yaş civarında da konuşmaya engel oluyor, bazı kelimelerin telaffuzuna engel oluyorsa o zaman dil bağı kesilebilir. Çok basit bir işlemdir hatta lokal anestezi ile muayenehane, ofis koşullarında kolayca yapılabilen bir girişimdir.
İyi günler diliyorum.